Telefonunuzun Batarya Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

Herhangi bir teknoloji mağazası çalışanının en çok karşılaştığı sorulardan biri "Şarj(z)ı ne kadar gidiyor?"  ya da "İlk defa kullanmadan önce kaç saat şarj etmem gerekir?" olsa gerek. Sadece onlar için, evde bekleyen kızgın sevgilinin terliğinden kaçmak isteyen binlerce insan şarj konusundan oldukça muzdarip. Peki batarya ömrünü (hem günlük kullanım süresi hem de bataryanın tam anlamıyla …

Herhangi bir teknoloji mağazası çalışanının en çok karşılaştığı sorulardan biri “Şarj(z)ı ne kadar gidiyor?”  ya da “İlk defa kullanmadan önce kaç saat şarj etmem gerekir?” olsa gerek. Sadece onlar için, evde bekleyen kızgın sevgilinin terliğinden kaçmak isteyen binlerce insan şarj konusundan oldukça muzdarip. Peki batarya ömrünü (hem günlük kullanım süresi hem de bataryanın tam anlamıyla ölene kadar ömründen bahsediyorum) uzatmak mümkün mü? Eh, düşünce okuyan sistemlerin çok da uzak bir gelecek olmadığını düşünürsek cevabımız: Elbette mümkün.

Günümüz akıllı telefonlarında kullanılan lithium polymer ve lithium ion bataryalar “hafızasız”. Daha açıklayıcı olmak gerekirse bu bataryaları ilk kullanımdan önce tamamen şarj etmek gerekmediği gibi, şarj etmek için tamamen boşalmalarını beklemek de gereksiz. Hatta telefonların elektronik parçalarının ve de bataryanın kendisinin dahi düşük voltajda zarar göreceğini düşünürse %20’den %90’a şarj etmek optimum seçenek olabilir. Mağaza çalışanlarının içini rahat ettirdiğimize göre birkaç adımda bataryalarımızın günlük kullanım ömrünü nasıl uzatırız sorusuna cevap verebiliriz.

Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatın (Bir zahmet!). Arka planda çalışan gereksiz uygulamalar bataryanızın ömrünü ciddi anlamda kısaltıyor. Seçeneklere girin ve batarya tüketimine bir göz atın derim.

ayarlar>batarya
Korkmayın. Ayarlara girmek fotoğrafta göründüğü kadar enerji tüketmiyor

Telefonunuzun ekranının binlerce ampulden oluştuğunu hayal edin. Bunların her birini yakmak enerji tüketimine sebep oluyor. Siyah hakim bir arka plan kullanırsanız, siyah pikselleri oluşturmak için bu ampullerin sadece kapalı olması yetecek. Dolayısıyla ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlayacaksınız.

xr6236_crackdown-on-unsafe-led-screens-in-the-event-industry-emc-standards@2x
Telefon ekranınız da bunun gibi binlerce LED’den oluşuyor

Sinyal gücünün az olduğu (telefonun çekmediği!) yerlerde, özellikle kalabalık bölgelerde telefonunuz sinyali yakalamak için daha fazla enerji harcayacaktır. Bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok maalesef. Önemli bir telefon-mesaj beklemiyorsanız uçak moduna geçebilirsiniz. Uçak moduna girip çıkmaktan korkmayın. Marş basmanın aksine telefonunuzun şarjına ani olarak yüklenecek bir şey değildir.

no-more-airplane-mode-needed-for-devices-on-flights-in-europe
Uçak modu uçak içindir yanlış bir önermedir

Titreşim modundan uzak durmaya çalışın. Hele ki cebe zor sığan devasa telefonların varlığını göz önüne alırsak, titreşim cebinizde 52 ekran tüplü televizyon varmışçasına enerji tüketecektir. Ayrıca rivayetler, sessiz modda telefonun daha fazla enerji tüketeceği yönünde ancak bu konuda şimdilik bir önlem almasanız da olur.

How is vibration produced when mobiles are put on the vibrate mode
Sırtınızda ufo taşıyın daha iyi

Son olarak, otomatik parlaklık kullanmayın. Emin olun yapay zeka o kadar gelişmedi. Telefonunuzun kullandığı parlaklık genelde ihtiyacınızdan fazla olacaktır. En düşük ayarı tercih etmeye çalışın. Göremiyorsanız parlaklığı arttırırsınız. Her şeyi telefonunuzdan beklemeyin!

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir