Türkiye’nin Puanını Yükselttiği LGBTİ+ Kabul Edilirliğinde Dünyada Son Durum Ne?

Pew Research, 2002 yılından bu yana LGBTİ+ çalışanlarının kabulü hakkında kamuoyu görüşünü takip etmektedir. Pew, geçen araştırmasında LGBTİ+ kabulünün dünyada büyüdüğünü, fakat kabul edilirliğin gelişmesinin dünyanın her yerinde olmadığını tespit etti.
Şirket yaptığı en son ankette eşcinselliğin kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Amerikalıların sayısının %60’tan %72’ye yükseldiğini buldu. Katılımcıların yalnızca %21’inin eşcinselliğin toplum tarafından kabul edilmemesi gerektiğini söylediğini belirtti.
Öte yandan Batı Avrupa’nın çoğunluğunun kabul ediciliği desteklediği ortaya çıktı. Kabul edicilik sıralamasında İsveç %94 oranla birinci, Hollanda %92 oranla ikinci, İspanya %89 oranla üçüncü. Bu ülkeleri %86 ile Fransa ve yine %86 oranla İngiltere izledi. Buna rağmen Orta Doğu’da ve Afrika’daki ülkeler, kabul ediciliğe açık değil. Orta Doğu’da diğer ülkelerin arasından sıyrılmayı başaran tek ülke olarak İsrail yer alıyor. Pride etkinlikleri, Tel Aviv gibi şehirlerde oldukça popüler olmasına rağmen İsrail bu sıralamada sadece %47’lik bir oran almayı başardı.
Bu gelişmelere rağmen sonuçlar her zaman olumlu çıkmıyor.
Örneğin Pew 2012’den bu yana bazı ülkelerin kabul edicilik oranlarında düşüşler yaşadığını gördü. 2019 yılında yapılan anket, Rusya’da %14’lük, Endonezya’da %9’luk ve Nijerya’da %7’lik bir kısmın kabul edici olduğunu ortaya çıkardı. Bu oranlar, 2002’de yapılan oranlara kıyasla daha düşük çıktı.
Her ne kadar yeteri kadar ‘onaylayıcı’ sayılmasa da bazı ülkelerde de LGBTİ+lara destek oranı arttı. Güney Afrika’da bu oran %32’den %54’e, Hindistan’da %15’ten %37’ye ve Türkiye’de %9’dan %25’e yükseldi.
Dünyada en korumacı olarak görülen ülkelerden biri Filipinler’de ise kabul ediciliğin %73 çıkması herkesi şaşırttı. Ülkenin zenginliğinin kabul edicilik faktörünü etkilediği düşünülüyor.
Ayrıca dünya çapında 32 ülke evlilik eşitliğini yasal hale getirmiştir. Bu ülkelerin arasına Kosta Rika, geçtiğimiz ay katılmıştır.