Ürdün hükümeti, ülkedeki tek LGBT dergi yayınını kapattı. Dergi şimdilerde ise LGBT karşıtı bir politikacı ile karmaşık bir sosyal medya savaşı veriyor. My.Kali, sadece Ürdün'de değil Kuzey Afrika ve Orta Doğuda da benzeri olmayan bir e-dergi. Dergi 2016 temmuzunda kapatılmıştı, fakat parlamento üyesi Dima Tahboub dergiye karşıt bir yazı yazınca dergi tekrar gündeme geldi. LGBT'ye …
Ürdün LGBT Dergisi Kapatıldı ve Ölüm Tehditlerine Boğuldu!
Ürdün hükümeti, ülkedeki tek LGBT dergi yayınını kapattı. Dergi şimdilerde ise LGBT karşıtı bir politikacı ile karmaşık bir sosyal medya savaşı veriyor.
My.Kali, sadece Ürdün’de değil Kuzey Afrika ve Orta Doğuda da benzeri olmayan bir e-dergi.
Dergi 2016 temmuzunda kapatılmıştı, fakat parlamento üyesi Dima Tahboub dergiye karşıt bir yazı yazınca dergi tekrar gündeme geldi.
LGBT’ye karşı uzun süredir düşman olan Tahboub, My.Kali’nin Ürdün’de lisanslı olmamasından yakındı.
Tahboub yazısında dergiyi tanımlamak için, Arapça’da cinsel olarak sapkın anlamına gelen ‘shawath’ kelimesini kullandı.
Tahboub tarafından yazılan yazı sonrasında sosyal medyada derginin destekçileri ve Tahboub arasında hızla yükselen bir tartışma çıktı.
My.Kali’nin insan kaynakları müdürü Jameel Jones,
“Sert ve kışkırtıcı medya, e-dergiye ve onun temsil ettiği şeylere saldırdı. Bunlara nefret merkezli sosyal medya yorumları, ölüm tehditleri ve dergi ile ilişkili insanlara fiziksel şiddetler de dahildi.” dedi.
Homoseksüeller Ürdün’de kabul edilmiyor.
Tahboub iki hafta önce eşcinsellerin Ürdün’de kabul edilmediğini söylemişti.
Bu olay Tahboub’un, Lübnanlı grup Mashrou’ Leila’nın Amman’da gösteri yapmasını başarılı bir şekilde engellemesinden hemen sonra gerçekleşti. Eşcinsel ana vokal Hamed Sinno tarafından yönetilen Mashrou’ Leila, LGBT ve cinsiyet hakları hakkında açıkça konuşan bir grup.
%CODE1%
Eşcinsellik Ürdün’de yasak değil ancak sosyal olarak kabul görmüyor.
Tahboub,Roya News English’e;
“Onlara (eşcinsellere) suçlu muamelesi yapmak istemiyorum ama Birleşik Devletler önde olmak üzere bütün ülkeler Ürdün’ünde neyin normal olduğuna saygı göstermeliler.” dedi.
Biz eşcinsellere dini bir perspektiften yaklaşıyoruz ve onlar tamamen reddedilmiş bir toplum. Onlar bizim dinimizin ve kültürümüzün uzaylıları.”
My.Kali, bu sözlere karşı Ürdün kültürünü değiştirmeye veya eşcinselliği yaymaya çalışmadıklarını söyledi. Fiziksel kopyalar yayınlamadıklarını çünkü bunun ülke yasalarına aykırı olduğunu söyledi.
My.Kali’den gelen açıklamada;
“Derginin amacı hiçbir zaman Ürdün kültürünü görmezden gelmek veya eşcinselliği yaymak (başka bir kültürdeki eşcinselliği övmek üzerine bir misyonumuz olmadı.) değildi.” sözleri yer alıyordu.
Bağımsız ve apolitik bir proje olan My.Kali, hiçbir zaman dış ülkeler yada kurumlar tarafından desteklenmedi ve dış gündemle alakalı olmadı.”
Dinamik olarak değişen genç heteroseksüel ve LGBT bireyler tarafından hazırlanan sade bir üründü. Amacı ise dışlanmış seslerin kendilerini ifade etmesi, sorunlarından bahsetmesi ve ilgilerini gözler önüne sermesiydi.”