İstediğiniz bir evi alıp içinde oturabilirsiniz hatta istediğiniz bir arabayı da alıp içinde keyifli bir sürüş yapabilirsiniz ama bir başka vücudu satın alıp içinde yaşayamazsınız o yüzden sizi motive edecek bir söz ile yazıma başlamak istiyorum ki bu beni her motivasyonum düştüğünde tekrar toparlayan bir sözdür. İçinde yaşamak zorunda olduğunuz tek yer vücudunuzdur, o yüzden …
Vücut Kitle İndeksi
İstediğiniz bir evi alıp içinde oturabilirsiniz hatta istediğiniz bir arabayı da alıp içinde keyifli bir sürüş yapabilirsiniz ama bir başka vücudu satın alıp içinde yaşayamazsınız o yüzden sizi motive edecek bir söz ile yazıma başlamak istiyorum ki bu beni her motivasyonum düştüğünde tekrar toparlayan bir sözdür. İçinde yaşamak zorunda olduğunuz tek yer vücudunuzdur, o yüzden ona iyi bakın. Herkes ister fit bir vücuda sahip olmak ama bunu herkes yapamaz. Fit olmanın yolu haftada 3 veya 4 defa egzersiz yaparak ve sağlıklı beslenerek oluşur. Spor yapmayı bir yaşam biçimi haline getirmek lazım. Bunun yanında beslenme bozukluklarını düzeltmeniz gerekir. Dikkat edilmesi gereken ve çoğu kişinin yanlış bildiği ve söylediği söz ben şimdi çok sevdiğim tatlıdan, koladan, çikolatadan nasıl vazgeçerim hayatta olmaz, size kimsenin tamamen bırak demesine izin vermeyin canınız ne istiyorsa tabiki yiyin ama nefsinizi köreltecek kadar tadımlık yani, doyumluk değil. Eğer bunu başarabilirseniz sonuca ulaşanlardan olacaksınız. Şimdi sizinle hangi vücut tipine sahip olduğunuza bir göz atalım.
Vücut Kitle İndeksinizi hesaplayın:
Hangi vücut tipine sahip olduğunuz ve yapmanız gerekenler nelerdir size bu yazımda yardımcı olacağım.
Öncelikle boyunuzun karesini (örn. 1.70 x 1.70) hesaplayıp sonucu kenara not ediyoruz daha sonra kilonuzu yazıp boyunuzun karesine bölüyorsunuz, çıkan sonuç sizin vücut kitle indeksinizi gösterecektir. Aşağıdaki tablodan hangi aralıklarda olduğunuza bakıp sonucu buluyorsunuz.
Boyunuza göre kilonuzun uygun ağırlıkta olmadığını gösterir. Zayıflık iyi bir durum gibi gözükse de sizi aldatmasın çünkü aşırı zayıflık bazı hastalıklar için risk oluşturur. Burada yapmanız gereken her şeyi yemek değil sizinde kilolu insanlar gibi beslenme alışkanlığınıza özen göstermeniz gerekmektedir.
18-24.9: Normal
Boyunuza göre kilonuzun uygun ağırlıkta oldugunu gösterir. Bu sizin sağlıklı bir yaşam sürdüğünüzü gösterir ama düzenli egzersizle oluşabilecek sakatlık ve hastalıkların önüne geçmeniz gerekmektedir.
25-29.9: Fazla kilolu
Boyunuza göre kilonuzun fazla olduğunu gösterir. Fazla kilolu olma durumu hem dış görünüş olarak hem de dengeli beslenmediği zaman obeziteye yol açar. Burada yapmanız gereken düzenli egzersiz yaparak oluşabilecek hastalıklardan korunmak olmalıdır.
30-34.9: şişman (1.sınıf obezite)
Boyunuza göre kilonuzu çok fazla olduğunu gösterir ki burada sizin kesinlikle egzersiz yaparak ve uygun bir beslenme programına uyarak normal vücut tipine ulaşmanız gerekmektedir.
Burada kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon (yüksek tansiyon), diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini oluşturur.
35-39.9 2. Derece obezite
Boyunuza göre kilonuzun çok fazla olduğunu gösterir ve 3. Derece obezite olmadan önce bir an önce önlem alarak sağlığınızı tehlikeye atmamak olacaktır. Burada kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon (yüksek tansiyon), diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini oluşturur.
40 ve üstü: 3. Derece obezite
Burada artık bir an önce sağlıklı bir hayata kavuşmak için uzman bir hekime başvurup size özel bir diyet listesi hazırlanmalı ki daha önceki bütün oranlarda beslenme programı demiştik burada kesinlikle bir diyet listesine uymanız ve hergün en az 30 dk ara vermeden yürüyüş yapmanız gerekmektedir. Bu nokta da artık sağlığınız ciddi bir tehdit altında olduğu için işinizden çok sağlığınız için egzersiz yapmaya zaman harcamalısınız.
Şuayip Türkan
suayip.turkan@gmag.com.tr