11,000 Yıllık Eşcinsel Çakıltaşı Tura Çıkıyor

Seksin ilk tasvirlerinden biri olarak kabul edilen 11 bin yıılık bir çakıltaşı, LGBT temalı bir sergide görücüye çıkıyor. Ain Sakhri Aşıkları, önümüzdeki günlerde LGBT tarihini onore etmek için Britanya Müzesi'nde sahnelecek eserlerden biri. Eserde görülen insanların cinsiyetleri açıkça seçilmiyor ve Britanya Müzesi tarafından da bir heteroseksüel vurgusu yapılmıyor. Hatta, belki de eşcinsel seks olabileceği belirtiliyor. …

Seksin ilk tasvirlerinden biri olarak kabul edilen 11 bin yıılık bir çakıltaşı, LGBT temalı bir sergide görücüye çıkıyor.

Ain Sakhri Aşıkları, önümüzdeki günlerde LGBT tarihini onore etmek için Britanya Müzesi’nde sahnelecek eserlerden biri.

Eserde görülen insanların cinsiyetleri açıkça seçilmiyor ve Britanya Müzesi tarafından da bir heteroseksüel vurgusu yapılmıyor. Hatta, belki de eşcinsel seks olabileceği belirtiliyor.


Ülke genelinde gezecek olan sergi, bünyesinde LGBT tarihini ilgilendirebilecek başka eserler de barındırıyor.

Çakıltaşına ek olarak; sergide eski Mısır papirüslerinden, erotik gay sahneler barındıran Roma dönemi kupalarına kadar bir çok eser bulunuyor.

Göze çarpan eserlerden biri de lezbiyenliğin ikonlarından biri olarak kabul edilen, antik Yunan’dan kalma şair Sappho vazosu.

Sergi Oxford’da başlayacak ve İngiltere’nin başta Notthingham, Bolton ve Norwich olmak üzere çeşitli kentlerini dolaşacak.


Serginin sesli bölümü, Fiona Shaw ve Simon Russell Beale tarafından seslendirilecek.

Beale, sergiye olan desteği ve ev sahipliği nedeniyle Britanya Müzesi’ni tebrik etti.

“Bir çok insan belki de bu eserleri kuir tarihine ifade ettiklerinden bağımsız olarak görmüştür ve biliyordur.”

“Bu sesli bölümün varlığı bana heyecan veriyor. Bu hikayelerin can bulacak olması beni mutlu ediyor.”

“Hemcinse karşı duyulan tutku… Bu her toplumda ezelden beri varolmuştur ve Britanya Müzesi’nin buna dikkat çekiyor olması çok önemli.”


Bu tur, aynı zamanda 2017 yılında 50. yaşı kutlanan, eşcinselliğin İngiltere ve Galler yasalarında suç kapsamından çıkarılmasının devamı niteliğini taşıyor.

2017 yılında, içlerinde Britanya Müzesi, Tate Modern ve V&A’dan da çalışanların bulunduğu bir gruba Londra Onur kutlamalarına katılamayacaklarını söylemişti.

İlk yürüyüşünü Mart 2016’ta düzenlemiş olan Müzeler Birliği, bu durumun sebebi olarak zamanında başvurmuş olmalarına rağmen etkinlikte yer kalmamış olmasını göstermişti.

Tate Britain’in Haziran’da düzenlemiş olduğu LGBT festivalini de göz önünde bulundurduğumuzda bu haber büyük önem arzediyor.

Başta Uluslararası Af Örgütü ve Unilever olmak üzere, büyük organizasyonlar yürüyüşte diğer organizasyonlara yer açılabilmesi için yerinden feragat etmişti.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir