Malezya'dan bir erkek, Müslüman eşcinsel seks yasağına karşı dönüm noktası niteliğinde bir zafer kazandı ve ülkede daha fazla LGBTİ+ hakları için umutları artırdı. İsmi avukatı tarafından kimliğini korumak için gizlenen Müslüman erkek, 2018'de Malezya'nın Selangor eyaletinde eşcinsel seks yapmaya teşebbüs ettiği için tutuklandıktan sonra dava açtı. Malezya'da mahkumiyetler nadir olsa da eşcinsel eylemler yasa dışı. …
Malezyalı Bir Erkek Müslüman Eşcinsel Seks Yasağına Karşı Tarihi Bir Zafer Kazandı
Malezya’dan bir erkek, Müslüman eşcinsel seks yasağına karşı dönüm noktası niteliğinde bir zafer kazandı ve ülkede daha fazla LGBTİ+ hakları için umutları artırdı.
İsmi avukatı tarafından kimliğini korumak için gizlenen Müslüman erkek, 2018’de Malezya’nın Selangor eyaletinde eşcinsel seks yapmaya teşebbüs ettiği için tutuklandıktan sonra dava açtı.
Malezya’da mahkumiyetler nadir olsa da eşcinsel eylemler yasa dışı. Malezya’daki 13 eyalet ve federal bölgenin tamamı, aynı cinsiyetten ilişkileri ve cinsiyet uyumsuzluğunu suç olarak kabul ediyor. Federal ceza kanunu ayrıca her türlü anal veya oral seksi 20 yıla kadar hapis ve zorunlu sopayla cezalandırıyor.
Malezya’nın en yüksek mahkemesi, oybirliğiyle alınan bir kararla, Selangor’da kullanılan İslami hükmün anayasaya aykırı olduğuna ve yetkililerin “doğanın düzenine aykırı” cinselliği yasaklayan yasayı yürürlüğe koyma yetkisine sahip olmadığına karar verdi.
Dokuz yargıçlı kurul, Selangor’un eşcinsel karşıtı yasayı yürürlüğe koymasının yetki alanı dışında olduğuna veya eyaletin gücünün ötesinde olduğuna karar verdi, çünkü Malezya anayasasına göre ceza hukukunun bazı yönlerini yalnızca federal hükümet yasalaştırabilir.
“Küçük ama önemli bir adım”
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yaptığı açıklamada, federal mahkemenin kararının Malezya’daki LGBTİ+ hakları için “ileriye doğru küçük ama önemli bir adım” olduğunu söyledi. HRW şunları söyledi: “Yaygın LGBTİ+ karşıtı söylem, hukuk ve politikalar karşısında, Malezyalı aktivistler kurumsallaşmış ayrımcılığı ortadan kaldırmak için adımlar atıyor.”
Hukuki davada yer alan kişi, Selangor’daki özel bir konuta 2018’de düzenlenen baskında gay sekse “teşebbüs” suçlamasıyla tutuklanan 11 erkek arasındaydı. Kasım 2019’da bir mahkeme, beş kişiyi mahkum etti ve onları para cezasıyla hapis cezasına çarptırdı ve her birine sopayla altı kez vurulmasına hükmetti.
Geçen yıl, Diyanet İşleri Bakanı Malezya polisine transları tutuklayıp alıkoyması için “tam yetki” verdi. Bakan Zulkifli Mohamad Al-Bakri, sosyal medyada, din polisine Malezya’daki trans bireylere karşı “yaptırım eylemlerini gerçekleştirmesi için tam yetki” verdiğini duyurdu.
Emrinin tutuklamaların ötesine geçtiğini ve aynı zamanda polisin transları “doğru yola dönmeleri” için “din eğitimi”ne tabi tutmasına izin verdiğini de vurguladı.
Daha yakın zamanlarda, Malezya’nın din işleri bakan yardımcısı LGBTİ+ kişilere yönelik cezai yaptırımların artırılmasını önerdi. Din işleri bakan yardımcısı Ahmad Marzuk Shaary, Şeriye Mahkemeleri (Ceza Yargı Yetkisi) Yasasında (355 sayılı Yasa), eyalet mahkemelerinin aynı cinsiyetten davranışlar için federal yasanın izin verdiği mevcut azami cezadan daha sert cezalar vermesine izin verecek değişiklikler önerdi.
355 sayılı kanun, şeriat mahkemeleri tarafından verilebilecek cezaları sınırlamaktadır. Kanun kapsamındaki mevcut ceza, üç yıl hapis, 5.000 RM (905 £) para cezası ve sopayla altı vuruş içeriyor. Ancak Marzuk, bu cezanın “grup üzerinde fazla bir etki yaratmadığını” söyledi. Dedi ki: “Devletin tüm dini kurumları ve uygulayıcılarına, uygun şekilde davranmayan (LGBTİ+ kişilere) karşı işlem yapma talimatı verildi.”