Hırvatistan'daki bir mahkeme, eşcinsel çiftlerin evlat edinmesine izin verilmesi gerektiğine karar vererek eşcinsel bir çiftin beş yıllık hak mücadelesini sona erdirdi. Bir moleküler biyolog olan Ivo Šegota ve bir sosyolog olan Mladen Kožić, 2017'de başlangıçta koruyucu ailelik başvurularının reddedilmesinin ardından yasal bir savaş başlattılar ve sonunda 2020'de Hırvatistan'ın ilk eşcinsel koruyucu ebeveynleri oldular. Onları büyütmelerine …
5 Yıllık Mücadeleyi Kazanan Ivo ve Mladen, Hırvatistan’da Çocuk Evlat Edinen İlk Eşcinsel Çift Oldu
Hırvatistan’daki bir mahkeme, eşcinsel çiftlerin evlat edinmesine izin verilmesi gerektiğine karar vererek eşcinsel bir çiftin beş yıllık hak mücadelesini sona erdirdi.
Bir moleküler biyolog olan Ivo Šegota ve bir sosyolog olan Mladen Kožić, 2017’de başlangıçta koruyucu ailelik başvurularının reddedilmesinin ardından yasal bir savaş başlattılar ve sonunda 2020’de Hırvatistan’ın ilk eşcinsel koruyucu ebeveynleri oldular.
Onları büyütmelerine izin veren karar şimdi Hırvatistan’da eşcinsel evlat edinmenin yolunu açtı.
Openly’ye göre, 21 Nisan’da Zagreb idare mahkemesi, konu evlat edinme söz konusu olduğunda eşcinsel çiftlere karşı ayrımcılık yapılmaması gerektiğine hükmetti.
Hükümetin, kararı aldıktan sonra 15 gün içinde itiraz etme hakkı var, ancak bir sözcü, Openly’ye yaptığı açıklamada, karar “temyiz edilemez ve nihai” olana kadar yorum yapılamayacağını söyledi.
Šegota ve Kožić’in bir avukatı şunları söyledi:
“İlgiye, sevgiye ihtiyacı olan çocuklar var. Müvekkilerime bu hakkı verin ve çocuklara istedikleri bir ailede olma hakkı tanıyın.”
Hırvatistan Gökkuşağı Aileleri Derneği (RFA) başkanı Daniel Martinoviç,
“Bunca yıl süren bu maceranın nihayet sona varması beni gerçekten rahatlattı.” Dedi.
Çift, kayıtlı hayat partneri, yani farklı cinsiyetten çiftlerle aynı hakların çoğuna – ancak hepsine değil – sahipler.
Hırvatistan 2014 yılında aynı cinsiyetten “yaşam ortaklıkları” başlatırken, Katolik kilisesi ülkede güçlü bir güç olmaya devam ediyor.
Geçen yıl, mahkeme Šegota ve Kožić’in koruyucu ebeveyn olmalarına izin verdiğinde, Hırvatların yüzde 64’ü karara karşı çıktı ve hatta bir çocuk taşıyan eşcinsel bir çiftin kuklası, tezahürat yapan kalabalığın önünde yakıldı.
Çift, hikayelerini halka açarak Hırvatistan’a eşcinsel çiftlerin “bir tür canavar, Batı’dan ithal edilmiş uzaylılar” olmadığını göstermeyi umduklarını söyledi.
“Konu bizimle, siyasetle, görüşlerle, yaftalamalarla ilgili hale geldi. Ama bu bizimle ilgili değil. Daha iyi bakımı hak eden ve kurumların kötü çalışması nedeniyle geleceklerini kaybeden çocuklarla ilgili.” Diye eklediler.