Arjantin, Non-Binary Kimlik Kartlarıyla Tarihe Geçti!

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, non-binary kimliklerin "her zaman var olduğunu" ve onlara "saygı duyulması" gerektiğini söyledi. Arjantin, non-binary kişilerin kimlik kartlarında bu şekilde tanımlamalarına izin verdi. Deutsche Welle'ye göre insanlar artık "tanımsız" ve "belirtilmemiş" seçeneklerinin yanı sıra bir "X" seçeneğini de seçebilecekler. Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'in 21 Temmuz Çarşamba günü düzenlenen törenle yeni …

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, non-binary kimliklerin “her zaman var olduğunu” ve onlara “saygı duyulması” gerektiğini söyledi.

Arjantin, non-binary kişilerin kimlik kartlarında bu şekilde tanımlamalarına izin verdi.

Deutsche Welle’ye göre insanlar artık “tanımsız” ve “belirtilmemiş” seçeneklerinin yanı sıra bir “X” seçeneğini de seçebilecekler.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez’in 21 Temmuz Çarşamba günü düzenlenen törenle yeni kimlik kartlarının ilkini dağıttığı bildirildi.

“Sevmenin ve sevilmenin başka yolları da var.”

Değişiklikleri resmi olarak açıklayan Fernandez şunları söyledi,

“Sevmenin ve sevilmenin başka yolları da var. Erkek ya da kadın kimliği dışında başka kimlikler de vardır ve bunlara saygı duyulması gerekir ve bunlar her zaman var olmuştur. Sadece diğer zamanlarda gizlendiler.”

Twitter’da yaptığı paylaşımda, Arjantin’in böyle bir değişikliği uygulamaya koyan ilk Latin Amerika ülkesi olmasını kutladı ve şunları ekledi:

“İmkansız görüneni mümkün kılıyoruz.”

Arjantin LGBT Vakfı (FALGBT) de haberi kutlayarak, “Bütün kimlikler geçerlidir!” dedi.

LGBTİ+ hakları söz konusu olduğunda Arjantin, bölgedeki diğer birçok ülkeye kıyasla oldukça iyi durumda.

Equaldex, ayrımcılığın hala devam ettiği bazı alanları kaydetse de LGBTİ+ kişilerin kan bağışlayabildiğini, evlat edinebildiğini ve dönüşüm terapisinin yasaklandığını gösteriyor.

Haziran ayında Arjantin, kamu sektöründeki işlerin %1’ini trans bireylere ayıran bir yasayı geçirirken, Stonewall’ın ülkedeki LGBTİ+ haklarına ilişkin 2018 raporu, tüm topluluk için çok ilerici zaferler gösteriyor.

Ancak Stonewall, birçok kişinin taciz korkusuyla cinselliğini veya cinsiyet kimliğini açıklamaktan kaçındığını belirterek, yasal gerçeklik ile insanların yaşadıkları arasında bir fark olduğunu da söylüyor.

Ayrıca, ülke trans hakları konusunda çok ilerici olmakla birlikte, bir trans kişinin ortalama yaşam beklentisinin 42 olduğunu ve çok az hastanenin geçiş yapanlara tıbbi destek sağladığını belirtiyor.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir