Taliban’ın LGBTİ+ Afganlardan Oluşan Bir “Ölüm Listesi” Olduğu Ortaya Çıktı

Yardım kuruluşları mümkün olduğu kadar çok insanı tahliye etmek için çalışıyor, ancak bu yeterli olmayabilir. Taliban'ın LGBTİ+ Afganlardan oluşan bir "ölüm listesi"ne sahip olduğu gibi bir iddia ortaya atıldı ve bu, isyancı grubun ülkeyi ele geçirmesinin, güç durumdaki ülkede sıkışıp kalan kuir ve trans bireyler için ölümcül olabileceğine dair korkuları doğruluyor. https://www.instagram.com/p/CSuRE4PM1H8/?utm_medium=copy_link Kanadalı mülteci yardım …

Yardım kuruluşları mümkün olduğu kadar çok insanı tahliye etmek için çalışıyor, ancak bu yeterli olmayabilir.

Taliban’ın LGBTİ+ Afganlardan oluşan bir “ölüm listesi”ne sahip olduğu gibi bir iddia ortaya atıldı ve bu, isyancı grubun ülkeyi ele geçirmesinin, güç durumdaki ülkede sıkışıp kalan kuir ve trans bireyler için ölümcül olabileceğine dair korkuları doğruluyor.

https://www.instagram.com/p/CSuRE4PM1H8/?utm_medium=copy_link

Kanadalı mülteci yardım kuruluşu Rainbow Railroad’un yöneticisi Kimahli Powell, listelerin muhtemelen tuzağa düşürme gibi taktiklerle ve yabancı insan hakları örgütlerinin tahliye etmeye çalıştığı kişilerin isimlerine yakından dikkat edilerek oluşturulduğunu söyledi. Powell, France 24 adlı televizyon kanalında, “Şu an Afganistan’da olmak için gerçekten korkutucu bir zaman” dedi. “Kabil’in düşmesinden sonra, çok fazla bilgi sızıntısı oldu.”

“Bize ulaşan bazı kişiler, Rainbow Railroad ile bağlantılı olduğunu iddia eden birinden, bilgilerini ve pasaportlarını isteyen bir e-mail aldıklarını anlattılar. Bilgilerin sızdırıldığını bu şekilde biliyoruz.”

2006 yılında kurulan Rainbow Railroad, dünya çapında devletlerinin şiddetinden kaçan LGBTİ+ bireyleri yardım etmeye kendini adamış, Toronto merkezli uluslararası bir sivil toplum kuruluşu. France 24’e göre Powell’ın grubu şu anda Afganistan’da faaliyet gösteren tek uluslararası LGBTİ+ örgütü.

Ağustos ayında Taliban’ın ülkeyi devraldığına dair haberler yayılırken, dünyanın dört bir yanındaki insan hakları aktivistleri ve diplomatlar özellikle bu konuda ülkeleri uyardılar. Şeriat yasalarından dolayı, Taliban tarafından idam edilmekle karşı karşıya kalabileceği bildirilen LGBTİ+ Afganistanlıların durumuna dikkat çektiler. Devralmadan önce, LGBTİ+ Afganlar zaten düşmanca bir yasal ve sosyal ortamla karşı karşıyaydılar. Eşcinsellik ülkede halen bir tabu ve yasak nadiren uygulansa da, ülkenin 2017 ceza yasasına göre eşcinsel ilişki teknik olarak zaten yasa dışıydı.

Ancak Taliban’ın Ağustos ayında devralmasıyla birlikte, ülkenin, eşcinselliğin ölümle cezalandırıldığı Şeriat’a göre yönetileceği duyurusu geldi. Ve Taliban teknik olarak LGBTİ+ bireylere karşı resmi bir politika belirtmemiş olsa da, “ölüm listesi” raporları, diğer bazı rahatsız edici olayların ardından pek umut vermiyor.

Temmuz ayındaki devralmadan hemen önce, bir Taliban yargıcı, Alman gazetesi Bild’e eşcinsel seks yaptığı saptanan kişilerin 10 metrelik bir duvarala ezilmesi veya taşlanması gerektiğini söyledi. Her iki ceza da Şeriat yasalarından türetilmiş cezalar.

Fotoğraf: Tunahan Turhan

İngiliz haber kanalı ITV’nin bir raporuna göre, Taliban’ın Eylül ayında, Kabil’de kendisine ülkeden iltica edebilme sözü verdikten sonra eşcinsel bir erkeği dövdüğü ve tecavüz ettiği bildirildi. Adamı dövdükten sonra, Taliban üyelerinin, ailesine çocuklarının eşcinsel olduğunu ifşa etmek için babasının telefon numarasını talep ettiği bildirildi.

Afganistanlı LGBTİ+ aktivistleri, Taliban’ın bunu tekrar yapma olasılığının yüksek olduğuna inanıyor. Halen Türkiye’de yaşayan bir aktivist olan Artemis Akbary, Taliban’ın değişiklik vaatlerine inanılmaması gerektiğini savundu.

ITV’ye verdiği röportajda, “Afganistan’daki arkadaşlarım korkuyor, gelecekte başlarına ne geleceğini bilmiyorlar bu yüzden saklanmaya çalışıyorlar” dedi.

Powell, devralmanın ardından, örgütünün Afganistan’dan gelen yardım taleplerinde ani bir artış gördüğünü belirtiyor. Grup normalde yılda toplam 4.000 talep alırken, yalnızca Afganistan’dan en az 700 talep aldı ve en az 200 kişinin daha acil yardıma ihtiyacı olması muhtemel.

Powell, France 24’e yaptığı açıklamada, “Bu, karşı karşıya kaldığımız en karmaşık görev oldu ve öyle olmaya da devam ediyor” dedi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir