Avrupa Adalet Divanı LGBTİ+ Ailelerin Bütün AB Üyelerinde Tanınmasına Hükmetti

Avrupa Adalet Divanı, bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinde aile olarak kabul edilen eşcinsel çiftlerin ve çocukların statüsünün bütün üyelerde tanınmasına karar verdi. Mahkemenin kararına göre herhangi bir AB üyesi ülkenin eşcinsel çiftin çocuğuyla ebevyn ilişkisi olduğunu kabul etmesi halinde çocuğun serbest dolaşım hakkının garanti altına alınması açısından diğer bütün üyelerin de bu kararı tanıması öngörülüyor. …

Avrupa Adalet Divanı, bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinde aile olarak kabul edilen eşcinsel çiftlerin ve çocukların statüsünün bütün üyelerde tanınmasına karar verdi.

Mahkemenin kararına göre herhangi bir AB üyesi ülkenin eşcinsel çiftin çocuğuyla ebevyn ilişkisi olduğunu kabul etmesi halinde çocuğun serbest dolaşım hakkının garanti altına alınması açısından diğer bütün üyelerin de bu kararı tanıması öngörülüyor.

Emsal dava Bulgar yetkililerin uyruğu farklı eşcinsel çiftin Sara isimli yenidoğan bebeğine “bir kişinin iki annesi olamaz” gerekçesiyle doğum belgesi vermemesi üzerine açılmıştı.

Mahkeme kararı bebek Sara’ya Bulgar pasaportu düzenlenmesini hükmetti.

“Gökkuşağı ailelerin haklarını eşit şekilde kullandığını görmek istiyoruz”

Sara’nın davasını LGBTİ+ hakları için çalışan sivil toplum kuruluşu ILGA-Europe Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı.

Mahkeme kararıyla ilgili bir değerlendirmede bulunan ILGA-Europe dava ekibinin başındaki Arpi Avetisyan kararın bir AB üyesindeki ebeveynlik hakkının ulusal kimlik gerekçesiyle gözardı edilemeyeceği konusunda uzun zamandır beklendiği şekilde bir açıklık getirdiğini belirtti.

Avetisyan, “Bu karar AB’nin gerçek bir eşitlik birliği olduğunun ifadesi ve gökkuşağı ailelerinin serbest dolaşım ve diğer temel haklarını herkes gibi eşit şekilde kullandığını görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu kararın derhal uygulanması yalnızca bebek Sara ve ailesi için değil, AB çapında benzer zorluklar yaşayan bütün aileler için önemli” dedi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir