Yeni bir araştırmaya göre, lezbiyenlerin üçte ikisinden fazlası, kendilerine karşı olumsuz klişeler nedeniyle açılmayı ertelediklerini ortaya çıkardı. Kimlikleri hakkında açılmamalarının en yaygın nedeni %30 oran ile 'ukala veya garip' olarak algılanması iken, en yaygın ikinci neden %25 oran ile cinselliklerinin başkaları tarafından 'yanlış' görüldüğü inancı yer alıyor. %23 oran ile lezbiyenlerin "tabu" veya "utanç verici" …
Araştırma: Her 3 Lezbiyenden 2’si Açılmayı Erteliyor
Yeni bir araştırmaya göre, lezbiyenlerin üçte ikisinden fazlası, kendilerine karşı olumsuz klişeler nedeniyle açılmayı ertelediklerini ortaya çıkardı.
Kimlikleri hakkında açılmamalarının en yaygın nedeni %30 oran ile ‘ukala veya garip’ olarak algılanması iken, en yaygın ikinci neden %25 oran ile cinselliklerinin başkaları tarafından ‘yanlış’ görüldüğü inancı yer alıyor.
%23 oran ile lezbiyenlerin “tabu” veya “utanç verici” olmalarına ilişkin korkuları yer alırken, %22 “eril veya maskülen”, %19 “aşırı cinselleştirilmiş” ve %16 “çekici olmayan” olarak adlandırılmak ile ilgili korkularını paylaşıyor.
LGBTİ+ gençlerin yardım kurumu Just Like Us’ın 20 yaşındaki büyükelçisi Mara, araştırmanın bir parçası olarak şunları söyledi, “15 yaşında biseksüel, 17 yaşında lezbiyen ve 19 yaşında non-binary olarak açıldım.” “Lise deneyimim benim için zaman zaman fazlasıyla zorlayıcıydı, çünkü lezbiyen kelimesi sıklıkla bir hakaret olarak kullanılıyordu, bu yüzden lezbiyenler hakkında duyduklarımın çoğu benim için olumsuz düşünceler ifade ederken bunu kabullenmek zor oldu. İnsanlar ayrıca sıklıkla cinselliğim hakkında sorular sorar ve ben daha kendimi tam olarak tanımadan bazı şeyleri tahmin etmeye çalışırlardı. Erkekler genellikle kaba sorular sormaya çalışırken kızlar lezbiyen olma fikrinden iğrenirlerdi.”
Ayrıca %12’sinin lezbiyen olmakla bir bağlantısı olduğunu düşündüğü ‘erkeklerden nefret etmenin’ açıklamayı geciktirdiğini, %9’unun insanların ‘eski moda’ olduğu endişeleriyle ertelediğini ve %4’ünün topluluğu ‘trans karşıtı’ olarak algıladığı için ertelediğini ortaya koydu.
18 ila 24 yaşları arasındakiler, lezbiyenlerin aşırı cinselleştirilmesinden diğer yaş gruplarından daha fazla etkilendiğini ve %36’sı cinselliklerini başkalarıyla paylaşmalarının önlerinde bir engel olduğunu ifade etti.
“Erkek ya da maskülen” düşüncesi %31’ini etkilerken %22’si “çekici olmayan” endişelere sahip olduğunu dile getirdi.
Daha genel olarak, çığır açan çalışma, genç lezbiyenlerin evde gerilimle karşı karşıya kalma (%61), yalnız olma (%87) veya COVID-19 pandemisi sırasında ruh sağlıklarının kötüleştiğini söyleme (%78) olasılığının diğer LGBTİ+ kimliği olan kişilerden daha yüksek olduğunu buldu.
Aynı zamanda “Just Like Us” gönüllüsü olan 23 yaşındaki Niamh şunları ekledi: “15 yaşına geldiğimde okuldakilere, 19 yaşına geldiğimde ise evdekilere açıldım. Her iki seferde de utanç vericiydi.
“Okulda zaten bir söylentiydi ve insanların bu konuda dedikodu yapacağını biliyordum ve yaptılar. Evde, aslında aileme söylemek istemiyordum ama zorundaymışım gibi hissettim.”
Just Like Us’tan gelen araştırma, 2022 Lezbiyen Görünürlük Haftası öncesinde Birleşik Krallık’ta 1643 lezbiyenle yapıldı.
Yardım kurumunun CEO’su Dominic Arnall, “Gelecek nesil genç lezbiyenlerin, lezbiyenler hakkındaki bu zararlı ve zarar verici klişelerden hala muzdarip olduğunu görmek çok üzücü” dedi.
“Bütün gençler LGBTİ+ olmanın kutlanacak bir şey olduğunu bilmeyi hak ediyor ve okullarla yaptığımız çalışmalarla bu klişeleri yıkmak ve lezbiyen olmanın harika, olumlu bir şey olduğunu göstermek istiyoruz.”
Just Like Us’ın İletişim Direktörü Amy Ashenden, bulguların “lezbiyenlerin çoğunluğunun hayatlarını nasıl dolu dolu yaşamayı ertelediğine ve devam eden yorgun lezfobik klişeler yüzünden açılamadıklarını gördüğümüz yürek burkan” bir şey diye ekledi.