Dünyanın İlk Eşcinsel Filmi: Different From the Others

Eşcinsel aşk hikâyesi, LGBTİ+ hakları aktivisti Magnus Hirschfeld tarafından kaleme alınmıştır. Eşcinsel bir aşk hikayesini konu alan bilinen ilk film 100 yıldan daha uzun bir süre önce çekildi. Brokeback Mountain, Making Love ve diğerlerinden çok daha önce çekilen 1919 yapımı Alman filmi Different From the Others, biri tanınmış bir müzisyen diğeri ise onun çırağı olan …

Eşcinsel aşk hikâyesi, LGBTİ+ hakları aktivisti Magnus Hirschfeld tarafından kaleme alınmıştır.

Eşcinsel bir aşk hikayesini konu alan bilinen ilk film 100 yıldan daha uzun bir süre önce çekildi.

Brokeback Mountain, Making Love ve diğerlerinden çok daha önce çekilen 1919 yapımı Alman filmi Different From the Others, biri tanınmış bir müzisyen diğeri ise onun çırağı olan ve bir şantajcı tarafından tehdit edilen iki erkeğin aşık olma hikayesini anlatıyor. Film eşcinselliğin kabul edilmesi gerektiğini savunuyor.

Outfest UCLA Legacy Project, filmi birkaç yıl önce mümkün olduğu ölçüde restore etti. Miras Projesi, Los Angeles’ın LGBTİ+ film festivali Outfest ile Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi Film ve Televizyon Arşivi arasındaki bir ortaklıktır. Film 2016 yılında New York’taki NewFest’te gösterildi.

Arşivin direktörü Jan-Christopher Horak geçtiğimiz günlerde Back2Stonewall’a verdiği demeçte “‘Restore etmek’ terimini kullanmak yanlış olur” diyor. “Gerçek bir restorasyon için yeterli görüntü yok. Ancak bir araya getirdiklerimiz, insanların 1920’lerde Berlin’de var olan ve tabii ki Naziler tarafından yok edilen olağanüstü kültürü deneyimlemelerini sağlıyor. Bildiğim kadarıyla bu, gay ve lezbiyenlerin ekranda temsil edildiğine dair elimizdeki en eski belge.”

LGBTİ+ hakları aktivisti Magnus Hirschfeld, Different From the Others’ı Richard Oswald ile birlikte yazdı ve Oswald yönetti. Sitenin bildirdiğine göre, filmin sadece 40 dakikalık bir bölümü halen mevcut. Gösterime girdikten kısa bir süre sonra yasaklanan film, 1930’larda Naziler iktidara geldiğinde çoğu kopyasını yok etti. Ancak filmin bir kısmı, Hirschfeld’in seks ve üreme hakkında dersler verdiği 1927 yapımı Laws of Love adlı filme montajlanmıştı.

Filmde aşıkları Conrad Veidt ve Fritz Schultz canlandırıyor. Klasik film hayranları Veidt’i öncelikle Casablanca ve The Cabinet of Dr. Caligari adlı iki filmiyle tanıyorlar, ancak kendisi 100’den fazla filmde rol aldı. Veidt 1930’larda Nazi Almanya’sındaki Yahudi karşıtı zulümden kaçarak önce Londra’ya, sonra da Hollywood’a gitmişti – kendisi Yahudi değildi ama karısı Yahudi’ydi – ama Casablanca’nın Binbaşı Strasser’i gibi sık sık Nazileri oynuyordu. Bu onun son filmi oldu; 1943’te 50 yaşında kalp krizinden öldü. Schultz da Nazilerle ters düştü ve bir süreliğine İsviçre’ye taşındı; kapsamlı bir film ve sahne kariyeri oldu ve 1972’de 76 yaşında öldü.

Oswald ve Hirschfeld de Nazilerden kaçtı. Oswald film yapımcılığı ve yönetmenliği yapmak üzere ABD’ye yerleşti; oğlu Gerd Oswald da yönetmen oldu. Richard Oswald 1963 yılında 82 yaşında öldü. Hirschfeld hem bir eşcinsel hem de bir Yahudi olarak en çok acı çekenlerden biriydi. Sık sık fiziksel saldırıya uğradı ve 1930’ların başında bir konuşma turuna çıktığında Almanya’ya dönmesi engellendi. Fransa’da 1935 yılında 67 yaşında öldü.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir