Rekor Sayıda Açık LGBTİ+ Sporcu, 2023 Kadınlar Dünya Kupası’nda Oynayacak

En az 88 açık LGBTİ+ futbolcu 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda mücadele etmeye hazırlanıyor. 2023 Kadınlar Dünya Kupası, futbol turnuvasında yarışan açık LGBTİ+ sporcularının sayısı açısından bir rekor kıracak ve önceki Dünya Kupalarına göre ciddi bir artış gösterecek. LGBTİ+ spor sitesi Outsports'a göre bu yıl Avustralya ve Yeni Zelanda'da düzenlenecek uluslararası kadın sporları turnuvasında 88 …

En az 88 açık LGBTİ+ futbolcu 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda mücadele etmeye hazırlanıyor.

2023 Kadınlar Dünya Kupası, futbol turnuvasında yarışan açık LGBTİ+ sporcularının sayısı açısından bir rekor kıracak ve önceki Dünya Kupalarına göre ciddi bir artış gösterecek.

LGBTİ+ spor sitesi Outsports’a göre bu yıl Avustralya ve Yeni Zelanda’da düzenlenecek uluslararası kadın sporları turnuvasında 88 LGBTİ+ sporcu yarışacak. Bu sayı 2019’da yarışan 40 açık gay, lezbiyen ve biseksüel kadını ikiye katlıyor.

Outsports’un haberine göre bu kadınların çoğu Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan. Bu yılki turnuvada oynayan takımların üçte ikisinden fazlası LGBTİ+ temsiline sahip. Buna ek olarak, takımların sekizinde LGBTİ+ kaptan ve ikisinde açık LGBTİ+ teknik direktör bulunuyor.

2023 Kadınlar Dünya Kupası’nda yarışacak LGBTİ+ sporcuların toplam sayısı, kamuya açık olmayan LGBTİ+ sporcuları hesaba katmadığı için muhtemelen bildirilenden daha yüksek.

Kadın takımında LGBTİ+ temsilinde dramatik bir artış görülse de, aynı şey son yıllarda erkek takımı için söylenemiyor. Outsports, 2018 FIFA Erkekler Dünya Kupası’nda sıfır açık LGBTİ+ sporcunun yarıştığını tespit etti. Outsports’un kurucusu Cyd Zeigler, NBC News’e verdiği demeçte, bu eşitsizliğin kısmen, elit düzeyde futbolda yarışan kuir kadınların, sporda yarışan kuir erkeklerden daha fazla olmasından kaynaklandığını söyledi.

Bu durum basketbolda, buz hokeyinde ve diğer tüm spor dallarında geçerlidir.” diyor Zeigler. “WNBA’de %25’in üzerinde açık kadın var.Açık olan sporcuların bu kadar yüksek oranda olması, doğal olarak daha fazla kadının açık olma konusunda kendini rahat hissettiği bir ortam yaratıyor.”

2019 tarihli bir Guardian makalesine göre, birçok sporcu takımları, sponsorları ve ligleri tarafından reddedilme veya kötü muamele görme korkusuyla kapalı kalmaya devam ediyor.

Geçmişte FIFA, LGBTİ+ karşıtı yasalara sahip ülkelerin turnuvalara ev sahipliği yapmasına izin verdiği için eleştirilere maruz kalmıştı. Örneğin LGBTİ+ söylem ve haklarını kısıtlayan yasalara sahip olan Rusya, 2018 yılında Erkekler Dünya Kupası’nın ev sahibi ilan edilmişti. Aynı şekilde, 2022 Erkekler Dünya Kupası, eşcinselliğin yasadışı olduğu ve üç yıla kadar hapisle cezalandırıldığı Katar’da düzenlenecekti. Federasyonun kararı, aralarında ilk açık eşcinsel büyük lig futbolcusunun da bulunduğu bazı taraftar ve sporcuların seslerini yükseltmelerine yol açtı.

Eğer eylemler kelimelerden daha yüksek ses getiriyorsa, FIFA’nın eşcinsel sporculara gönderdiği mesaj acı verecek kadar açıktır. Arkamızı kollamadıkları gibi, hayatlarımızın da bir önemi yok,” diyor ilk açık eşcinsel birinci lig futbolcularından Robbie Rogers, FIFA’nın yaklaşan turnuvalara ev sahipliği yapacak ülkeleri açıklamasının ardından USA Today için 2015 yılında kaleme aldığı bir görüş yazısında. “Dolayısıyla, Dünya Kupası’nda ABD Milli Takımı için oynama umudu taşıyan herhangi bir eşcinsel futbolcu için cinsellikleri hakkında açık olmak, kendilerini hapse atabilecek yasalara sahip ülkelere ayak bastıklarında ciddi sonuçlar doğurabilir.”

FIFA, daha LGBTİ+ kapsayıcı olma çabası olarak görünen bir şekilde, Kadınlar Dünya Kupası’ndaki takımların kapsayıcılığı teşvik etmek için gökkuşağı renkli bantlar takmasına izin vereceğini duyurdu – bu politika geçen yıl Katar’daki erkekler turnuvasında yasaklanmış ve taraftarlar ve insan hakları grupları arasında büyük tepkilere yol açmıştı.

The New York Times’ın haberine göre FIFA Başkanı Gianni Infantino Mart ayında yaptığı açıklamada Katar’daki kol bandı tartışmalarına atıfta bulunarak “Hepimiz bir öğrenme sürecinden geçtik” dedi. “Bu kez daha iyisini yapmaya çalışacağımız şey, ilgili herkesle – kaptanlar, federasyonlar, oyuncular, FIFA – farklı hassasiyetleri yakalamak ve bir pozisyonu, bir değeri ya da bir kişinin sahip olduğu bir duyguyu olumlu bir şekilde, başka kimseyi incitmeden ifade etmek için neler yapılabileceğini görmek için bir diyalog aramak olacak.”

2023 Kadınlar Dünya Kupası 20 Temmuz’da başlayacak ve Avustralya ile Yeni Zelanda’da gerçekleştirilecek.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir