Eşcinselliğin Suç Sayıldığı Bir Ülke Daha Zafere Çok Yakın!

Namibya Yüksek Mahkemesi, Güney Afrika ülkesinde eşcinsel seksin suç olmaktan çıkarılmasını sağlayabilecek bir davayı Mayıs ayında karara bağlayacak. LGBTİ+ savunucusu Friedel Dausab, sodomi ve ilgili suçların suç sayılmasının anayasaya aykırı olduğunu savunarak hükümete karşı dava açtı. Savunmalar Ekim ayında mahkeme tarafından dinlendi. İşte bilmeniz gerekenler. Namibya'nın eşcinsel ilişkilerle ilgili yasası nedir? Görüşülmekte olan yasalar, Namibya'nın …

Namibya Yüksek Mahkemesi, Güney Afrika ülkesinde eşcinsel seksin suç olmaktan çıkarılmasını sağlayabilecek bir davayı Mayıs ayında karara bağlayacak. LGBTİ+ savunucusu Friedel Dausab, sodomi ve ilgili suçların suç sayılmasının anayasaya aykırı olduğunu savunarak hükümete karşı dava açtı. Savunmalar Ekim ayında mahkeme tarafından dinlendi.

İşte bilmeniz gerekenler.

Namibya’nın eşcinsel ilişkilerle ilgili yasası nedir?

Görüşülmekte olan yasalar, Namibya’nın İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan 1990 yılına kadar Güney Afrika kolonisi olduğu dönemden miras kalan genel hukuk suçlarıdır.

Polis memurları, 1977 tarihli 51 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca sodomi suçu işlediğinden şüphelenilen kişileri tutuklayabilmektedir. Dasuab, sodominin ve “doğal olmayan cinsel suçların” suç sayılmasının anayasal eşitlik, haysiyet ve örgütlenme özgürlüğü haklarına aykırı olduğunu savundu.

2021 tarihli bir Adalet Bakanlığı raporu, yasaların yürürlükten kaldırılmasını tavsiye ediyordu. Raporda, yasanın anayasal haysiyet hakkına müdahale ettiği ve “sodomi yasasının suç sayılmasının kaçınılmaz olarak bazılarının yanlışlıkla Namibya’da eşcinselliğin kendisinin yasadışı olduğuna inanmasına neden olduğu” sonucuna varıldı.

Mevzuat nadiren uygulanmış olsa da, Namibya’nın kuzeyindeki Otjiwarongo şehrinde yaşayan ve hükümete karşı ayrı bir davanın eski davacısı olan LGBTİ+ savunucusu Daniel Digashu, yasanın “tüm LGBTİ+ topluluğunun dışlanmasını, ayrımcılığa uğramasını ve nefret edilmesini” teşvik ettiğini söyledi.

Johannesburg’daki Güney Afrika Dava Merkezi danışmanı Digashu Openly’ye yaptığı açıklamada “Bu yasalar, mahremiyet ve haysiyet hakları, ifade ve örgütlenme özgürlüğü hakları da dahil olmak üzere birçok anayasal hakkı ihlal ediyor” dedi.

Namibya diğer LGBTİ+ hakları konusunda ilerleme kaydetti mi?

Namibya bu yıl LGBTİ+ haklarının yasal olarak tanınması konusunda karışık bir sicile sahip oldu. Yüksek Mahkeme, ülke dışında evlenen eşcinsel çiftlerin ikamet haklarını onayladı, ancak aynı zamanda taşıyıcı annelik yoluyla eşcinsel ebeveynlerden doğan çocuklar için vatandaşlık hakkı sağlayan bir kararı da bozdu.

Digashu, Mayıs ayında Yüksek Mahkeme’nin ülke dışında yapılan eşcinsel evliliklerin hükümet tarafından tanınması gerektiğine karar vermesine yol açan bir davada davacıydı. Karar muhafazakar STK’lar, siyasetçiler ve kiliselerin tepkisine yol açmış, ardından ülke çapında protesto gösterileri düzenlenmişti.

İktidardaki SWAPO partisi üyesi Jerry Ekandjo liderliğindeki parlamento, ülke dışında yapılan eşcinsel evliliklerin tanınması yönündeki mahkeme kararını aşmak amacıyla Temmuz ayında bu birliktelikleri yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti.

Tasarı şu anda Cumhurbaşkanı Hage Geingob’da bulunuyor ve Geingob tasarıyı imzalayıp imzalamama konusunda bir karar vermeden önce başsavcıdan görüş istedi.

2021 yılında aynı cinsiyetten bir çift, Güney Afrika’da taşıyıcı annelik yoluyla doğan çocuklarına Namibya vatandaşlığı verilmesi hakkını kazandı.

Bir test davasında Namibya Yüksek Mahkemesi, Yona Luhl-Delgado’nun Namibyalı Phillip Luhl ve Meksikalı kocası Guillermo Delgado’nun oğlu olduğunu kanıtlamak için babalık testine gerek olmadığına karar verdi.

Ancak karar, İçişleri ve Göçmenlik Bakanlığı’nın temyiz başvurusunun ardından bu yıl Mart ayında Yüksek Mahkeme tarafından bozuldu.

Başkent Windhoek merkezli Namibia Pride’da LGBTİ+ aktivisti olan Hildegard Titus, suç olmaktan çıkarmanın “Namibya’daki kuir topluluğu için daha fazla kabul ve hoşgörü yaratabileceğini” söyledi.

“Kuir insanlar da diğer herkes gibi yasal çerçevelere ve yasal güvencelere sahip olabilecekler” dedi.

Hildegard, suç olmaktan çıkarmanın LGBTİ+ Namibyalıların ayrımcılık karşıtı yasalar kapsamına alınmasının ve evlilik eşitliği ile aile hukuku kapsamında eşit haklara sahip olmalarının önünü açabileceğini söyledi.

Equal Namibia gibi çeşitli sivil toplum örgütleri, sağlık hizmetlerine daha fazla erişim sağlamak ve LGBTİ+ topluluğunun maruz kaldığı damgalama ve şiddeti azaltmak amacıyla sodomi yasasının yürürlükten kaldırılması için mücadele ediyor.

Namibya’da eşcinsel seks ve ilgili suçlar suç olmaktan çıkarılırsa, Angola, Botsvana, Seyşeller, Mozambik ve Lesotho dahil olmak üzere son on yılda bu yasaları yürürlükten kaldıran Güney Afrika’daki birçok ülkeye katılmış olacak.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir