2016 yılını birkaç kelime ile anlatmam gerekse, kesinlikle korku ve nefret yılıydı diyebilirim. Bu yüzden o kadar çok canımız yandı ki içimizdeki kini, nefreti, düşmanlığı yeni yıla taşımamalı, korku toplumu olmamalıyız. Bu yüzden 2017 yılında görmek istemediğim fobilerin bir listesini yaptım. Bunu Noel Baba’dan değil, hala içimizde var olan insanlıktan diliyorum. Fobi kelimesinin Türk Dil …
2017 Yılına Bizimle Girmemesi Gereken ’17’ Fobi
2016 yılını birkaç kelime ile anlatmam gerekse, kesinlikle korku ve nefret yılıydı diyebilirim. Bu yüzden o kadar çok canımız yandı ki içimizdeki kini, nefreti, düşmanlığı yeni yıla taşımamalı, korku toplumu olmamalıyız. Bu yüzden 2017 yılında görmek istemediğim fobilerin bir listesini yaptım. Bunu Noel Baba’dan değil, hala içimizde var olan insanlıktan diliyorum.
Fobi kelimesinin Türk Dil Kurumu tarafından yapılan tanımı şu şekilde;
İsim, ruh bilimi – Belirli nesneler veya durumlar karşısında duyulan olağan dışı güçlü korku, yılgı.
Ama fobi sadece korkmak demek değil, bazı durumlarda bu korku nefrete ve düşmanlığa dönüşebiliyor. Ve işte o zaman en tehlikeli hale geliyor.
1- Agorafobi: Güvenli hissedilmeyen ortamlardan, yani açık alandan ve kalabalıktan korkma hali
Bu yıl, ülkenin en kalabalık yerlerinde, otobüs duraklarında, en işlek caddelerinde meydana gelen patlamalardan sonra sanırım hepimiz artık bu fobiye sahibiz. Dilerim, yeni yılda bu fobiye yer kalmaz, kendimizi güvende hissederek sokağa çıkabiliriz.
2- Androfobi: Erkek cinsiyetinden korkma hali
Bir kadın olarak bu fobiyi de çok iyi anlayabiliyorum. Yine bu yıl o kadar çok kadına şiddet, taciz, tecavüz haberi duyduk ve okuduk ki, elimizde olmadan bu fobiyi edinmiş olabiliriz. Ama kadınlar olarak birlikte ne kadar güçlü olduğumuzun farkına varırsak ve mücadele edersek, bu fobiyi de o kadar çabuk atlatırız.
3- Sosyofobi: Toplumdan, diğer insanların gözü önünde olmaktan korkma hali
Sosyal bir anksiyete bozukluğu olan sosyofobi, çekingenlikten biraz daha fazlası, ama üstesinden gelinmeyecek bir problem değil. Bu fobiden kurtulmak için diğer insanların bizim hakkımızda ne düşündüğüne daha az önem vermeli, “elalem ne der” düşüncesinden vazgeçmeliyiz.
4- İslamofobi: İslam korkusu, Müslümanlardan korkma hali
Gerek Ortadoğu’nun bitmek bilmeyen savaşları, gerek İslamcı terör örgütleri tüm dünyada Müslümanlara karşı olan bu fobiyi tetikledi. Bu yıl, dünyanın birçok yerinde İslamofobi kaynaklı pek çok ayrımcılık ve düşmanlık olayına şahit olduk. Ayrımcılığın hiçbir türlüsünü desteklemiyor ve bu fobinin yeni yılda yer almamasını diliyorum.
5- Katagelofobi: Dalga geçilmekten korkma hali
Bu fobinin altında yatan en büyük sebep zorbalık. Ve ne yazık ki, zorbalık küçük yaşlardan itibaren başlıyor. Özellikle çocuklara kendisinden farklı ya da kendisinden güçsüz arkadaşlarına kötü davranmaması gerektiği öğretilmeli. Bu ebeveynlerin ve eğitimcilerin en önem verdiği şeylerden biri olmalı.
6- Ablütofobi: Yıkanmaktan, kişisel temizliğini yapmaktan korkma hali.
Toplumuzda maalesef kişisel temizliğe pek önem verilmiyor. Sokakta yanımızdan geçen ya da metroda yanımıza oturan insanların yarısından fazlası, mevsim ne olursa olsun, ter kokuyor. Bununla ilgili de bir fobi varmış, sanırım bu durum yıkanmaya olan korkudan kaynaklanıyor. Yoksa bunun başka bir açıklaması olamaz.
7- Homofobi: Eşcinsel bireylere ya da eşcinselliğe karşı duyulan nefret etme ve korkma hali.
8- Transfobi: Trans bireylere karşı duyulan nefret etme ve korkma hali.
Homofobinin sebep olduğu bir diğer fobi olan transfobi, her yıl onlarca trans bireyin ölümüne sebep oluyor. Transgender Europa’nın Trans Cinayetleri Raporu’na göre; Türkiye trans cinayetlerinde Avrupa’da birinci sırada yer alıyor. Bu sene Ağustos ayında Hande Kader, transfobiye kurban giderek yakılarak katledildi. Son 8 yılda ülkemizde 40’dan fazla trans birey öldürüldü. Sanırım bu tablo, yeni yılda ve hayatımızın bundan sonrasında neden transfobiye yer olmadığını açıklıyor.
9- Heterofobi: Heteroseksüellere karşı duyulan nefret etme ve korkma hali.
Yıllarca düzcinsellerin zorbalıklarına ve ayrımcılıklarına maruz kalan LGBT topluluğu üyelerinde, düzcinsel bireylere karşı bir önyargı oluşabiliyor. Ama umarım buna artık gerek kalmaz, tüm insanlar farklı yönelimlere saygı duymayı öğrenir.
10- Antrofobi: Genel olarak insanlardan korkma hali.
Aslında dünyadaki tüm kötülüklerin sebebinin insan türü olduğunu düşünürsek çok da yerinde bir fobi. Ama şunu unutmamak lazım, dünya sadece kötü kalpli insanların olduğu bir yer değil. Hepimiz çocukken iyi kalpli ve masumduk ve bazılarımız hala öyle kalabiliyor. Ne dersiniz, hala umut var değil mi?
11- Manyafobi: Delirmekten korkma hali.
Bazen elimizde olmasa da yaşadıklarımız akıl sağlığımızı tehdit edebiliyor ya da çok düşünmek bazen beyin kıvrımlarımızı acıtabiliyor. Bu durumu biraz daha fazla yaşayanlar, delirme korkusuna kapılabiliyor. Ama biraz akıllılık kadar, biraz delilik de iyidir J
12- Genofobi: Cinsel ilişkiden korkma hali.
Bu fobi genellikle küçük yaşlarda cinsel istismara maruz kalan insanlarda görülüyor. Son günlerde çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmesinin gündeme gelmesiyle beynimize bir kurşun saplandı adeta. Taciz ve tecavüzün hiçbir bahanesi, hafifletici sebebi, ödülü olamaz, özellikle de çocuklara yapıldıysa. O çocukların yaşadıkları travmaları düşünmek dahi canımızı acıtmaya yetiyor. Umarım dünyada hiç kimse bu fobiyi yaşamak zorunda kalmaz.
#TecavüzMeşrulaştırılamaz
13- Eleuterofobi: Özgürlüğün verdiği duygudan, özgürlüğün verdiği sorumluluktan korkma hali.
İnsan dediğin başka bir insanın özgürlüğüne müdahale etmediği sürece, başka bir canlıya zarar vermediği sürece özgür olmalıdır. Toplumların özgürleşmesinden korkmayınız!
14- İdeofobi: Düşüncelerden, fikirlerden korkma hali.
Özgürlük korkusunun farklı bir boyutu da ideofobi olarak karşımıza çıkıyor. Bu fobi, diğer insanların fikirlerinden ve bu fikirleri başkalarına duyurmasından korkmak demektir. Ve toplumlarda basına, gazetecilere, yazarlara, düşünürlere, öğrencilere, medyaya ve sosyal medyaya yapılan sansür olarak kendini gösterir.
15- Sofofobi: Öğrenmekten korkma hali.
Cahil dostum olacağına bilgili düşmanım olsun, diye boşuna dememişler. Cehalet, aslında tüm düşmanlıkların, tüm korkuların sebebidir. İnsanlar, bilmedikleri şeyden korkarlar çünkü. Yeni yılda umarım, bizden farklı düşünen, farklı konuşan, farklı davranan insanlardan korkmayı ve nefret etmeyi bırakıp onları tanımaya çalışırız.
Bu arada bilmeyenler ve öğrenmek isteyenler için bir önceki yazımın linkini aşağıya bırakıyorum:
http://gmag.com.tr/cinsel-yonelim-terimleri-sozlugu/
16- Filofobi: Sevmekten, aşık olmaktan korkma hali.
Evet, aşk acısı çok kötü bir şey. Ama aynı zamanda, birini sevmek, gerçekten sevmek, aşık olmak da dünyanın en güzel duygusu. Belki mutlu sonla bitmeyebilir, ama sevmenin size kazandırdıklarını, öğrettiklerini unutamazsınız. 2017; korkmadan, çekinmeden sevebildiğimiz bir yıl olsun!
17- Fobofobi: Korkmaktan korkma hali.
Yüreğimizin hop oturup hop kalktığı, neden korkacağımızı şaşırdığımız bir yıl oldu. Kişisel olarak “korku” kelimesinin ne anlama geldiğini bu yıl öğrendim diyebilirim. Ama aynı zamanda sürekli korkarak yaşanmayacağını, yeri geldiğinde cesur olmayı da yine bu yıl öğrendim. Biraz zor oldu ama bana kazandırdıkların için teşekkürler 2016, artık gitme zamanı.
2017 yılının, korkmadan, nefret etmeden, özgürce, severek, sevilerek yaşadığımız bir yıl olmasını diliyorum.
“You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one” – John Lennon