BBC Belgeseli İçin, Cinsiyet Ayrımı Gözetmeyen Bir Okul Sınıfı Oluşturuldu

Bu gece yayınlanan bir BBC belgesel filmi, çocukların cinsiyet ayrımı olmadan yetiştirildiğinde neler olduğunu araştırıyor. Çocukları yetiştirme şeklimiz, cinsiyet düşüncelerini çarpıtıyor mu? Kışkırtıcı bir TV denemesinde Doktor Javid Abdelmoneim, pembe ve maviyi sıyırıp atmanın, bu sınıfın düşünüş biçimini değiştirip değiştirmeyeceğini bulmayı amaçlıyor. Wight Adası'ndaki Lanesend ilkokulundan bir 3. sınıfı alan Doktor Javid, erkeklere ve kızlara …

Bu gece yayınlanan bir BBC belgesel filmi, çocukların cinsiyet ayrımı olmadan yetiştirildiğinde neler olduğunu araştırıyor.

Çocukları yetiştirme şeklimiz, cinsiyet düşüncelerini çarpıtıyor mu?

Kışkırtıcı bir TV denemesinde Doktor Javid Abdelmoneim, pembe ve maviyi sıyırıp atmanın, bu sınıfın düşünüş biçimini değiştirip değiştirmeyeceğini bulmayı amaçlıyor.

Wight Adası’ndaki Lanesend ilkokulundan bir 3. sınıfı alan Doktor Javid, erkeklere ve kızlara altı haftalık “cinsiyete dayalı” tarafsız bir muamele yapıldıktan sonra boşlukları bile dışarıda kaldırabileceklerini görmek için tüm farklılıkların ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. Doktor, öğrencilerin kendine güveninden mekansal farkındalığa kadar bir dizi önemli psikolojik önlem üzerinde başarı sağladıklarını belirtti.

TV doktoru cinsiyete bağlı tüm kıyafetleri ve belirteçleri sınıftan uzaklaştırır ve cinsiyete dayalı boşluklar getirir ve tüm çocuklara aynı davranışı sağlamak için eylemler yapılır.

Doktor Javid, cinsiyetler arasında bazı “temel biyolojik farklılıklar” olduğunu açıklıyor, ancak biyoloji, neden erkeklerin ve kadınların yaşam, kariyer vb meslek hayatlarının İngiltere’de hala eşitsiz olduğunu açıklayamıyor.

Hızlı bir alışveriş gezisi bile Doktor Javid büyüdükten sonra çocukların ne kadar değiştiğini, pembe ve mavi kıyafetlerin farklı cinsel eğilimlere yönelik oyuncaklarla ortaya çıktığını gösteriyor.

İngiltere’nin beyin görüntüleme ve sinirbilim alanındaki önde gelen uzmanlarından Aston Üniversitesi’ndeki Profesör Gina Rippon’a bir ziyarette, “erkek veya dişi beyin türü diye bir şey yoktur ve bunun yerine beyin, deneyimlerle şekillendirilmiş ve kalıplandırılmış plastik bir organdır” açıklaması yapılıyor.

Doktor Javid, erkeklerin ve kızların hayatlarını nasıl yaşayacakları konusundaki çocukların kendi kutuplaşmış fikirlerinden şikayetçi olan University College London’daki Psikometri Laboratuvarından Dr. Stella Mavroveli’ye, erkeklerden kızlara davranış ve psikolojik özellikleri, kendine güven, benlik saygısı, empati ve sosyal becerilerinden bahsediyor.

Sonuçları incelerken, Dr Javid, bu farklılıkların üstesinden gelmek için hem sınıfta hem de evde bir dizi müdahale önermekte.

Doktor Javid, sınıf öğretmeni Andre’nin erkeklerin ve kızların temelde farklı oldukları fikrini güçlendiren her şeyi sınıfta ortadan kaldırmaya ikna etmek için yeterli olan sonuçlar şok etti; Okudukları kitaplardan, onlarla konuşma biçimine kadar her şey onları etkiliyor.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir