Balkan savaşlarından sonra bir türlü toplanamayan Sırbistan'da kargaşa hiç bitmiyor. Kanlı ve ayrımcılık dolu bir tarihin ardından yeni bir sayfa açmaya niyetli Sırbistan halkı, 2000'lerin başında yola yeni idealler ile çıktı. Özellikle LGBT gruplarını heyecanlandıran bu iyi niyet, ne yazık ki Belgrad'ın ilk Pride denemesinde hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Eli kanlı lider Slobodan Milošević'in tutuklanışının iki …
Sırbistan’daki Kuir Mücadele Bitmiyor!
Balkan savaşlarından sonra bir türlü toplanamayan Sırbistan’da kargaşa hiç bitmiyor.
Kanlı ve ayrımcılık dolu bir tarihin ardından yeni bir sayfa açmaya niyetli Sırbistan halkı, 2000’lerin başında yola yeni idealler ile çıktı. Özellikle LGBT gruplarını heyecanlandıran bu iyi niyet, ne yazık ki Belgrad’ın ilk Pride denemesinde hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Eli kanlı lider Slobodan Milošević’in tutuklanışının iki gün sonrasında gerçekleşmek üzere planlanan etkinlik, polis şiddeti nedeniyle gerçekleştirilemedi.
İlerleyen yıllarda AB üyeliği gündeme gelince, ABD ve diğer AB üyesi ülkelere “kavgasız gürültüsüz bir Pride” sözü veren Sırbistan yönetimi, 2009’daki denemesinde yine başarısızlığa uğradı. Hükümete yağdırılan tehditlerin ardından etkinlik iptal edildi ve organizasyonun baş sorumlularından Majda Puaca, ABD’ye sığınmak zorunda kaldı.
Gerçek anlamda ilk Pride etkinliğini 2014’te gerçekleştirebilen Sırbistan’da Ortodoks Kilisesi büyük bir etkiye sahip ve halkın büyük kısmı muhafazakar çizgisini bozmaya niyetli değil. Sırbistan’ın ilk lezbiyen başbakanı olan Ana Brnabić’in varlığı bile, LGBT vatandaşların sokakta rahat yürümesine bir katkıda bulunamıyor.
Sırbistan doğumlu fotoğraf sanatçısı Slobodan Randjelović tarafından hayata geçirilen Lives in Transition: LGBTQ Serbia çalışması, Sırbistan’daki LGBT hayatını yansıtmayı amaçlıyor. Hastanedeki Helena, gay çift Dalibor ve Srdjan ve drag queen Štefica gibi birbirinden renkli ve değerli karakterler ile tanışmamızı sağlayan çalışmanın 18 ay sürdüğü belirtiliyor.
“Umuyorum bu çalışma birilerinin yüzünü gülümsetir. Empati, anlayış ve hepimizin insan olduğunu hatırlamak gerekiyor bazen. Hepimiz üzülüyoruz ve hepimiz seviyoruz.”