Çinli biliminsanı He Jiankui, genetik tarihinin en önemli buluşlarından birine imza atmış olabilir. Shenzen Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Jiankui, modifiye edilmiş genleri yeni doğan ikiz bir bebeği embriyo iken uyguladığını ve bu sayede HIV bulaşmasını önlediğini iddia ediyor. https://www.youtube.com/watch?v=C9V3mqswbv0 Associated Press haberine göre Dr. He, CCR5 genini modifiye etti. Bu gen, HIV virüsünün hücrelere girişinde rol oynuyor. …
HIV Önlemek İçin Yapılan Çalışma, Tartışma Konusu Oldu
Çinli biliminsanı He Jiankui, genetik tarihinin en önemli buluşlarından birine imza atmış olabilir.
Shenzen Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Jiankui, modifiye edilmiş genleri yeni doğan ikiz bir bebeği embriyo iken uyguladığını ve bu sayede HIV bulaşmasını önlediğini iddia ediyor.
Associated Press haberine göre Dr. He, CCR5 genini modifiye etti. Bu gen, HIV virüsünün hücrelere girişinde rol oynuyor. Tekniğin uygulandığı bebekler teste tabi tutuldu ve herşeyin yolunda olduğu gözlendi.
Yine de hem bilim dünyası hem de haberi yapan AP araştırmacıları sonuçlara şüpheli yaklaşıyor. Henüz başka bir laboratuvar tarafından test edilmeyen çalışma doğrulanmayı bekliyor. Doğrulansa bile, bu aslında çok daha büyük bir probleme dönüşebilecek bir şeye işaret ediyor.
Genetik modifikasyon etik nedeniyle oldukça hassas bir konu ve bir çok ülkede yasadışı. Bu durumun yasal olduğu Çin’de bile Dr. He’nin çalışmaları üniversite tarafından büyük tepki çekti ve maaşsız bir şekilde görevinden uzaklaştırıldı.
Gen düzenleme teknolojisinin en korkutan yanı, eşcinsellik ile ilişkili bir gen bulunması durumunda ebeveynlerin bu geni daha çocuk hayata gelmeden yoketmek isteyebilecek olması.
Genetik ve Toplum topluluğunun başkanı Marcy Darnovsky:
“Bu gerçekleşirse, etraf etik dışı insan deneyleri ve insan haklarının mezarlığına döner.”
“İnsanların birbirilerinin genetikleri ile oynayabileceği bir dünyada geleceğe dair hiç bir umut olamaz.”
CRISPR tekniği olarak da bilinen uygulama, hala gelişim aşamasında ve istemsiz mutasyonlara sebep olabileceği belirtiliyor.
MIT’de CRISPR uzmanı olarak çalışan Feng Zhang:
“İyi niyetli olunduğunu düşünüyorum fakat bebeği HIV’den kurtaracağız derken diğer hastalıklara yatkın hale getirme ihtimalimiz de oldukça yüksek.”
Dr. He: “Neden tepki çektiğini anlıyorum ama ailelerin bu teknolojiye ihtiyacı var.”