İrlanda’nın Eşcinsel Başkanı Leo Varadkar, Putin ile LGBT Hakkında Konuşmak İstiyor

Leo Varadkar, Rus başkanı Vladimir Putin'in anti-LGBT politikaları hakkında açıklamalarda bulundu. Gay olduğu bilinen sayılı politik figürden biri olan Varadkar, Ağustos ayında da Papa Francis'i İrlanda'ya davet etmişti. Irish Independent ile yapılan bir röportajda Leo Varadkar, Vladimir Putin ile eşitlik ve insan hakları konusunda sohbet etmek istediğini belirtti. Putin yönetiminde yürürlüğe konan 'gay propagandası'nı yasaklayan …

Leo Varadkar, Rus başkanı Vladimir Putin’in anti-LGBT politikaları hakkında açıklamalarda bulundu. Gay olduğu bilinen sayılı politik figürden biri olan Varadkar, Ağustos ayında da Papa Francis’i İrlanda’ya davet etmişti.

Irish Independent ile yapılan bir röportajda Leo Varadkar, Vladimir Putin ile eşitlik ve insan hakları konusunda sohbet etmek istediğini belirtti. Putin yönetiminde yürürlüğe konan ‘gay propagandası’nı yasaklayan yasa, 2013’ten beri Rus LGBT vatandaşlarını doğrudan etkiliyor.

“Kendisiyle daha evvel tanıştım. Ayaküstü bir tanışmaydı. Fakat kendisi Rusça ben de İngilizce konuşuyordum, LGBT konusunda pek bir şey paylaşma fırsatım olmadı.”

“Rus Büyükelçisi ile konuştum, kendisi de Batı’nın bu konuda ‘abartılı’ olduğunu düşünüyor. Ben böyle düşünmüyorum. Putin ile konuşmak ve Rusya’yı daha güçlü ve büyük yapacağına inandığı politikaları hakkında sohbet etmek isterim.”

“Güçlü bir figür olduğu ortada ve ülkesi için herkes en iyisini ister. Fakat bunun yapılma şekli konusunda anlaşmazlıklarımız var. Bana, anti-gay politikalar ile Rusya’yı daha güçlü, daha üretken, daha zengin kılmanın nasıl bir ilişkisi olduğunu anlatmasını istiyorum.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rusya’daki “gay propagandası” kanunu için 2017 yılında “insan haklarını ihlal ediyor” ifadesini kullanmıştı.

Mahkeme geçtiğimiz Kasım ayında da düzenli olarak Pride etkinliklerini yasaklayan Rusya hükümetinin LGBT vatandaşların haklarını çiğnediğine karar verdi.

Rusya, Avrupa ile İnsan Hakları sözleşmesi imzalayan ülkelerden biri olsa da AİHM’in ülke üzerindeki yaptırım gücü oldukça düşük.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir