LGBT medyanın her yerinde... Televizyonda, reklamlarda ve tabii ki bilgisayar oyunlarında. LGBT oyun karakterlerinin geçmişi bir hayli eskiye dayanıyor. 1985'ten günümüze hem karakterlerin hem de hikayelerin daha renkli bir hal aldığını düşünürsek, LGBT oyunlar ve içeriği ayrı bir özeni hakediyor. Başlamadan önce internette homofobi için bir not düşmek gerekiyor. Homofobik ve transfobik ifadeler ezelden beri …
LGBT Oyunların ve Karakterlerin Kısa Tarihi
LGBT medyanın her yerinde… Televizyonda, reklamlarda ve tabii ki bilgisayar oyunlarında.
LGBT oyun karakterlerinin geçmişi bir hayli eskiye dayanıyor. 1985’ten günümüze hem karakterlerin hem de hikayelerin daha renkli bir hal aldığını düşünürsek, LGBT oyunlar ve içeriği ayrı bir özeni hakediyor.
Başlamadan önce internette homofobi için bir not düşmek gerekiyor. Homofobik ve transfobik ifadeler ezelden beri diğer oyuncuları aşağılamak için kullanılıyor olsa da, bu durum ne LGBT oyuncuları ne de LGBT oyun üreticilerini oynamaktan ve üretmekten alıkoyuyor.
2012, özellikle kuir oyunlar için bir kırılma yılı olarak değerlendiriliyor. 2012’ye kadar LGBT karakterler çeşitli oyunlarda yer alan tek tük yer alırken, bu yıl itibariyle yayınlanan “Lim”, “Dys4ia” ve “Mainichi” gibi oyunlar bir anda popüler oluyor.
Takibindeki yıllarda ise öncülüğünü dünya devi Electronic Arts’ın yaptığı bir grup oyun şirketi, LGBT dostu tutumlarını yeni karakterler ve küçük yamalar ile daha da belli ediyor.
Oyun araştırma uzmanı Brendan Keogh, LGBT oyunların yükselişini böyle değerlendiriyor:
“Video oyunlar, zaman zaman gerçek dışı öğelere sahip olsa da her zaman hayatla paralel gider… LGBT hayatın ne kadar bir parçasıysa, oyunların da bir parçası olması kaçınılmaz – açıkçası işin garibi, LGBT oyun içeriğinin bu kadar gecikmesi.”
Geçmişten bugüne LGBT oyunlara ve karakterlerine bir göz atmak gerekirse, 1989’da yayınlanan “Caper in the Castro” ve 1992’de yayınlanan “GayBlade” ile başlamak gerekiyor. Bu iki bağımsız yapım, LGBT bilgisayar oyunlarının atası olarak kabul edilebilir.
1996 yapımı “Foobar vs. the DEA” ise, gay bir süper kahramanın erkek arkadaşını kurtarması üzerine kurulu bir LGBT oyun. Yakın zamana kadar LGBT oyunlar ağırlıklı olarak bağımsız oyun geliştiriciler tarafından üretilirken, artık büyük oyun stüdyoları da oyunlarında LGBT karakterlere yer veriyor.
Örneğin Sony, “The Last of Us Part II”de ana karakter Ellie’nin başka bir kadınla öpüştüğü bir anı, oyun tanıtım videosunda kullanmıştı.
Oyun sektöründe artan LGBT temsili, ne yazık ki hala bazı kesimleri rahatsız ediyor. Siber zorbalık ve “isim takma” hala o kadar yaygın ki, bazı bağımsız oyun üreticileri oyunlarını internetten kaldırmak zorunda kalıyor.