Yaklaşık bin sayfa uzunluğundaki bir belgede, Amerikalı araştırmacılar HIV / AIDS tedavisinin ne olabileceğini açıkladı. Dün BioBuzz, Amerikan Gen Teknolojileri’nin (American Gene Technologies) HIV için otolog hücre tedavisinin birinci aşamasını ayrıntılarıyla sunduğunu belirtti. Tedavi, bireyin hücrelerini (vücut dışında laboratuvar ortamında yetiştirilmiş ve açılmış) içeriyor. Bu hücreler daha sonra donöre tekrar geri aktarılıyor. Maryland merkezli araştırmacılar, …
Araştırmacılar, HIV Tedavisini Bulduklarına İnanıyor!
Yaklaşık bin sayfa uzunluğundaki bir belgede, Amerikalı araştırmacılar HIV / AIDS tedavisinin ne olabileceğini açıkladı.
Dün BioBuzz, Amerikan Gen Teknolojileri’nin (American Gene Technologies) HIV için otolog hücre tedavisinin birinci aşamasını ayrıntılarıyla sunduğunu belirtti.
Tedavi, bireyin hücrelerini (vücut dışında laboratuvar ortamında yetiştirilmiş ve açılmış) içeriyor. Bu hücreler daha sonra donöre tekrar geri aktarılıyor.
Maryland merkezli araştırmacılar, çalışmadaki amaçlarının HIV pozitif olan bireyleri “hapisten çıkarıp gündelik yaşama geri döndürmek,” olduğunu söyledi. Ayrıca HIV’nin tedavisini bulmuş olabileceklerinden şüpheleniyorlar. AGT personelleri, immünoterapi (bağışıklık arttıran tedavi) kullanarak HIV virüsünün ilerleme olasılığını ortadan kaldırmayı ve bireylerin HIV ile karşılaşmaları durumunda bağışıklık kazanmalarını amaçlıyor.
Yaklaşım, virüse karşı bağışıklığın arttırılması ve hücrelerin HIV’ye karşı korunmasına odaklı olması bakımından diğer tekniklerden ayrılıyor.
Tekniğin başarılı olması durumunda, araştırmacılar, vücudun HIV’ye olan bağışıklığını sağlayabileceğini söyledi ve sonuç olarak insanların bağışıklık sistemleri diğer hastalıklara karşı olduğu gibi bu virüse de karşı koyacak.
AGT’nin CEO’su Jeff Galvin yaptığı bir açıklamada,
“Bu virüse sahip insanları hapisten çıkarmak ve gündelik hayata katmak istiyoruz. Bunu oldukça önemli olarak görüyoruz. Bu insanları anti-retroviral kontrolden kalıcı bağışıklığa taşımamız gerekiyor ve projemizin bunu başarabileceğini düşünüyoruz.”
Peki ya araştırmanın bir sonraki adımı ne? Bilim insanları, uluslararası yeni bir ilaç uygulaması olarak adlandırılan ve önerilen planı, halk sağlığı ile uğraşan federal organ Gıda ve İlaç Kurumu’na sundu. Araştırmacılar, projenin klinik araştırmalarla ilerleyip ilerlemeyeceğini doğrulamak için yıl sonunu veya ocak ayının başında Gıda ve İlaç Kurumu’ndan geri dönüş bekleyebilir.
İstatistiklere göre dünya genelinde 37.9 milyon civarında insan HIV ile yaşıyor ve bu insanların yaklaşık 20 milyonu da antiretroviral (uzun süreli etki eden virüslere karşı olan) tedavi görüyor. Bununla birlikte, HIV virüsüne yakalanma oranı dünyanın bazı bölgelerinde artmaya devam ederken, gerekli tedavilere erişim, hükümetler ve ilaç şirketleri tarafından engellenmeye devam edilmekte.
Araştırmacılar hastalığa çare bulmaya çabalarken, aktivistler tedavi fiyatlarını düşürmek ve hastalıkla ilgili verilen eğitimi artırmak için daha fazla şey yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.