ÖNYARGILARI YIKTI: HIV Pozitif Olup Pilotluk Yapan İlk Kişi James Bushe Tarihe Geçti!

James Bushe,  Avrupa'da HIV pozitif olarak ticari hava pilotu olan ilk kişi olduktan sonra “gururlu ve heyecanlı” olduğunu söyledi. 31 yaşındaki Bushe, çocukluğundan beri pilot olma hayali kuruyordu. Daha 15 yaşındayken uçmayı öğrendi ve 17 yaşında daha ehliyeti yokken özel pilot ruhsatı aldı. Beş yıl önce Bushe’a HIV teşhisi kondu. 2017'de bir havayolunun eğitim programında …

James Bushe,  Avrupa’da HIV pozitif olarak ticari hava pilotu olan ilk kişi olduktan sonra “gururlu ve heyecanlı” olduğunu söyledi.

31 yaşındaki Bushe, çocukluğundan beri pilot olma hayali kuruyordu. Daha 15 yaşındayken uçmayı öğrendi ve 17 yaşında daha ehliyeti yokken özel pilot ruhsatı aldı.

Beş yıl önce Bushe’a HIV teşhisi kondu. 2017’de bir havayolunun eğitim programında yer teklif edilmişti ancak HIV teşhisi nedeniyle ticari pilot ruhsatı almasını sağlayacak tıbbi sertifikasını alamadı.

O zamanlarda Sivil Havacılık Kurumu (CAA), HIV pozitif bireylere tıbbi sertifika verilmediğini belirtilen Avrupa Havacılık Güvenliği Kurumu’nun (EASA) kurallarına bağlıydı.

Bushe, HIV İskoçya’nın yardımıyla bu duruma karşı savaşmaya ve bu durumu Twitter’da “Pilot Anthony” takma adı altında anonim biçimde belgelemeye karar verdi. İki yıl sonra davayı kazandı ve kimliğini ortaya çıkardı. Bushe, 13 Ocak Pazartesi gününden itibaren resmi olarak uçuş hakkına sahip.

BBC’ye göre CAA kurallarını değiştirdi ancak EASA kendi düzenlemelerini reform etmeden önce devam edebildiği kadarıyla HIV pozitif bireylere çoklu pilot görevlerinde uçmasına izin verilecek.

Bushe, “Çok heyecanlı ve gururluyum. Loganair’e minnettarım. Bu sadece benimle ilgili bir mesele değil, HIV pozitif olmasına rağmen artık pilot olabilecek herkesle ilgili.”

“Şimdi umudum, bunun sadece İngiltere’de değil, Avrupa’nın geri kalan her yerinde gerçekleşmesi. Teşhis konduğu için kendisini kısıtlanmış hisseden ve benim durumumda olan herkes şimdi hayallerini takip edebilir.”

Loganair CEO’su Jonathan Hinkles şöyle ekledi: “HIV, diğer sektörlerde işe alınmamak için bir sebep değil ve havacılıkta da böyle olması için bir engel yok.”

HIV İskoçya CEO’su Nathan Sparling, Bushe’un dönüm noktası niteliğinde galibiyetinin, durumunuz ne olursa olsun hayallerinizi takip edebileceğinizi gösterdiğini söyledi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir