Litvanya Gelecek Sene Eşcinsel Birliktelikleri Yasallaştırabilir

Ülkenin tek açık eşcinsel milletvekili, Litvanya'nın eşcinsel çiftlerin sivil birlikteliklerine izin verme yolunda olabileceğini öne sürdü. İlerici Özgürlük Partisi'nin bir üyesi olan Tomas Vytautas Raskevičius, Ekim ayında 141 sandalyeli Litvanya Parlamentosu'nda LGBTİ+ yanlısı partiyi temsil etmek üzere seçilen 11 milletvekilinden biri. https://www.instagram.com/p/CDJExz4A7WQ/?igshid=spsgjl02bcr7 Reuters'e konuşan Raskevičius, sivil birliktelikler tasarısının gelecek yıl meclise gönderileceğini doğruladı. "Tasarıyı Mart …

Ülkenin tek açık eşcinsel milletvekili, Litvanya’nın eşcinsel çiftlerin sivil birlikteliklerine izin verme yolunda olabileceğini öne sürdü.

İlerici Özgürlük Partisi’nin bir üyesi olan Tomas Vytautas Raskevičius, Ekim ayında 141 sandalyeli Litvanya Parlamentosu’nda LGBTİ+ yanlısı partiyi temsil etmek üzere seçilen 11 milletvekilinden biri.

https://www.instagram.com/p/CDJExz4A7WQ/?igshid=spsgjl02bcr7

Reuters’e konuşan Raskevičius, sivil birliktelikler tasarısının gelecek yıl meclise gönderileceğini doğruladı.

“Tasarıyı Mart ayındaki bahar oturumunda sunacağız” dedi.

Önerinin kabulü, Özgürlük Partisi, Liberal Hareket ve merkez-sağ Vatan Birliği’nden oluşan mevcut iktidar koalisyonunun kurulması için bir şarttı.

https://www.instagram.com/p/CGYIaWuj8kJ/?igshid=pwhhbdpljqwk

Litvanya’nın evlilik eşitliğini yasallaştırmasıysa pek olası değil.

Raskevičius ekledi:

“Anavatan Birliği’nin tasarıya oy vermeyeceklerini beyan eden bazı üyeleri var, bu yüzden muhalefetten ek oylar arayacağız, ancak bence halledeceğiz.”

Litvanya halihazırda eşcinsel ilişkiler için yasal bir tanıma sahip değil ve Litvanya anayasası “evliliğin bir erkek ve bir kadının karşılıklı serbest rızasıyla sonuçlanacağını” belirtmekte.

Evlilik eşitliğinin kabul edilmesi bir anayasa değişikliği gerektirecek ve Raskevičius’a göre önümüzdeki birkaç yıl içinde Katolik ülkede yapılacak bir referandumda yeterli desteği elde etmek bir mücadele gerektirecek.

Kısaca Litvanya’da LGBTİ+ hakları hâlâ popüler destekten yoksun.

2019’da Eurobarometer için ülkede yapılan ankette, eşcinsel evlilik için desteğin 28 AB ülkesi arasında en düşükler arasında olduğu ortaya çıkmıştı. Destek, çok bariz bir LGBTİ+ düşmanlığına rağmen yüzde 45’in eşcinsel evlilik haklarını kabul ettiği Polonya’dakinden bile daha düşüktü.

Anket, Litvanyalıların yalnızca yüzde 15’inin iki erkek arasında halka açık bir sevgi gösterisine tanık olmaktan rahatsız olmayacağını, yüzde 35’ininse aynı cinsiyetten iki kişi arasındaki cinsel ilişkide yanlış bir şey olmadığını düşündüğünü ortaya koydu.

Bununla birlikte, ülkenin kültürüne yerleşmiş homofobik kavramlara rağmen, lezbiyen, gay ve biseksüellerin heteroseksüellerle aynı haklara sahip olması gerektiği şeklindeki genel ifadeye ülkenin yüzde 53’ü katılıyor.

Bu ayın başlarında, LGBTİ+ karşıtı bir milletvekilinin bir Zoom görüşmesi sırasında arkasında yarı çıplak bir erkeğin görünmesi sonrasında açıklama yapmak zorunda kalmıştı. 

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir