Brezilya Zorunlu Kılacak: İşlerin %3’ü Trans Çalışanlara Ayrılacak

Yasa kabul edilirse, büyük şirketlerde işlerin% 3'ü trans çalışanlara ayrılacak. Brezilya, yeni bir tasarının yürürlüğe girmesinin ardından belirli istihdam türlerinde bir trans işe alma kotasını zorunlu kılan en son Güney Amerika ülkesi olabilir. Brezilya Ulusal Kongresi'nde Temsilciler Meclisi üyesi olan Alexandre Padilha, Cuma günü, 100'den fazla kişiyi istihdam eden Brezilyalı şirketlerin tüm işlerin % 3'ünü …

Yasa kabul edilirse, büyük şirketlerde işlerin% 3’ü trans çalışanlara ayrılacak.

Brezilya, yeni bir tasarının yürürlüğe girmesinin ardından belirli istihdam türlerinde bir trans işe alma kotasını zorunlu kılan en son Güney Amerika ülkesi olabilir.

Brezilya Ulusal Kongresi’nde Temsilciler Meclisi üyesi olan Alexandre Padilha, Cuma günü, 100’den fazla kişiyi istihdam eden Brezilyalı şirketlerin tüm işlerin % 3’ünü trans işçilere ayırmasını gerektiren yasayı masaya yatırdı. Reuters’e göre, önerilen düzenleme “devlet yardımı veya sözleşmeleri alan” özel şirketler için de geçerli olacak.

İlerici Sosyal Hizmet Görevlileri partisinin bir temsilcisi olan Padilha, önerinin trans bireylerin yakın zamanda Reuters’ın “dünyanın transseksüel olmak için en tehlikeli ülkesi” olarak adlandırdığı bir ülkede daha fazla güvenlik bulmasına yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

Yayına, “(Transseksüeller) okula gidemeden hayatta kalmak zorundalar ve nitelikleri olmadan bir işte kalamıyorlar,” dedi. ‘Bu bir dalga etkisi.’

Raporlara göre, Güney Amerika’nın en kalabalık ülkesi, dünyada trans karşıtı cinayetlerde başı çekiyor. Dünya çapında 350 transseksüelin öldürüldüğü bir yılda, Transrespect Versus Transphobia Worldwide (TvT) projesi, geçen yıl Brezilya’da 152 kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor – bir sonraki en ölümcül ülkenin neredeyse üç katı.

Yerel LGBTİ+ örgütü Grupo Gay de Bahia’dan ayrı bir rapor, Brezilya’da her gün ortalama olarak kuir veya trans bir kişinin öldürüldüğünü tespit ediyor.

Sağcı milletvekili Paulo Ganime gibi Padilha’nın mevzuatını eleştirenler kotaların “işe yaramadığını” iddia etseler de öneri türünün ilk örneği olmaktan uzak. Komşu Arjantin, geçtiğimiz Eylül ayında, kamu sektöründeki işverenlere tüm pozisyonların% 1’i için trans kişileri işe alma talimatı veren, uzun süredir bekleyen bir tasarıyı tamamladı.

Bu duyurudan sadece birkaç hafta önce, Arjantin’in en büyük bankası olan devlete ait Banco de la Nación, tüm yeni işe alınanların% 5’inin transseksüel olmasını şart koşan yeni bir politika uygulamaya koydu.

Bu arada Uruguay, 2018’de çoğu devlet kurumunda işlerin% 1’ini trans işçilere tahsis eden bir yasayı kabul etti. Trans bireylerin hükümet formlarındaki cinsiyet işaretlerini düzeltme sürecini kolaylaştıran kapsamlı bir yasanın parçası olan bu yönetmeliğe yönelik referandum, iki yıl önce sandıkta başarısız oldu.

Reuters’e göre, Padilha’nın tasarısı kabul edilirse özel işverenleri “trans kişilerin seçtikleri isimlere, kıyafet tercihlerine ve tuvalet seçimlerine saygı göstermeye” zorlayacak.

Ancak bu çaba, LGBTİ+ haklarının kötü şöhretli rakibi olan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun büyük muhalefetiyle karşı karşıya kalabilir. Aşırı sağcı lider daha önce “oğlunun gay olmasındansa bir araba kazasında ölmesini tercih edeceğini” iddia etmiş ve temel eşitlik için lobi yapan kuir ve trans aktivistleri, “iki yaşında biriyle seks yapma hakkı için savaşan bir pedofil’e benzetmişti.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir