Trans oyuncuların yıllar süren isteklerinden sonra Twitch nihayet kullanıcıların videolarına bir "transseksüel" etiketi eklemelerine izin verecek. Canlı yayın platformu, "Siyah", "gazi" ve "engelli " gibi 350'den fazla yeni topluluk merkezli etiketle birlikte bir blog gönderisinde haberleri duyurdu. Şirket 21 Mayıs'ta yaptığı duyuruda, "Trans topluluğumuza başlangıçta 'transseksüel' etiketini talep ettikleri için ve bu isteğin peşindeki tutku …
Yıllarca Süren Protestolardan Sonra Twitch Sonunda Transseksüel Etiketini Ekledi
Trans oyuncuların yıllar süren isteklerinden sonra Twitch nihayet kullanıcıların videolarına bir “transseksüel” etiketi eklemelerine izin verecek. Canlı yayın platformu, “Siyah”, “gazi” ve “engelli ” gibi 350’den fazla yeni topluluk merkezli etiketle birlikte bir blog gönderisinde haberleri duyurdu.
Şirket 21 Mayıs’ta yaptığı duyuruda,
“Trans topluluğumuza başlangıçta ‘transseksüel’ etiketini talep ettikleri için ve bu isteğin peşindeki tutku ve ısrarları için teşekkür etmek istiyoruz. Bu, duyduğumuz en popüler taleplerden biri oldu ve basit gerçek şu ki, bunu daha önce yapmalıydık.”
Twitch kullanıcıları, çeşitli video oyunu türleri ve kurgusal karakterler gibi diğer etiket türleri aracılığıyla uzun süredir bağlantı kurabiliyor. Ancak şimdiye kadar, tek kimlik temelli etiket LGBTİ+ idi ve bazı transseksüel kullanıcılar, özellikle “A” harfinin eklenmesi müttefiklerin etiketi kullanmasına izin verdiği için, aslında birbirlerinden daha fazla yabancılaşmalarına neden olduğunu söyledi. Yeni etiketlerin sunumunun bir parçası olarak Twitch, ayrı bir Ally etiketi eklerken LGBTİ+ etiketinden müttefiklere yapılan tüm referansları kaldırdı.
Bir kullanıcı ilk olarak 2019’da Twitch sitesinde trans etiketi için bir istek paylaştı. Gönderi binlerce oy ve yorum aldı, ancak Twitch herhangi bir işlem yapmadı.
Şirketin yıllarca süren sessizliği, transları meseleleri kendi ellerine almaya yöneltti. Trans yayıncı Steph “FerociouslySteph” Loehr, Güvenlik Danışma Konseyi’ne katıldığında Twitch’te hedefli bir taciz kampanyasına konu olduktan sonra, trans yayıncıların birbirlerini bulmaları için kendi yolunu yaratmaya karar verdi. Onun websitesi Peer2Peer, kullanıcıların Twitch hesaplarına bağlanabileceği hem LGBTİ+ hem de ötesi kimlik tabanlı etiketler sağlıyor.
Loehr, “Kimlik İçeriktir” sloganını lanse eden siteyi 4 kişiyle birlikte ve translara doğrudan destek sağlayan bir yardım hattı olan Trans Lifeline ile ortaklaşa oluşturdu.
Loehr, geçen ay teknoloji haber sitesi Engadget’e verdiği demeçte, “Asıl mesele marjinal kimliklere sahip insanların kendilerini anlayan alanlarda kendilerini en güvende hissetmeleridir ve bu güvenli alanları bulmanın en kolay yolu, denklerini bulmaktır.”
“Ve bu keşfedilebilirlik Twitch tarafından tamamen engellendi.”
Transseksüel etiket çağrılarına yanıt olarak Twitch, kullanıcı güvenliğine yaptığı yatırımın kanıtı olarak katı taciz önleme politikalarına işaret etti. Platform, trans etiketi eklemenin insanları artan taciz riskine sokacağı endişesini dile getirdi.
Ancak trans kullanıcılar, bu yanıtla ilgili sorunun, platformda zaten yaygın bir transfobi yaşamaları olduğunu söyledi. Flama Miabyte Ocak ayı başlarında Twitter’da “Zaten tacize uğruyoruz” diye yazdı ve “bir etiket bunu değiştirmez” diye ekledi.
Hey @Twitch GG on removing PogChamp.
If y'all could give us a #Trans tag so we can find other transgender creators that would make my 2021.
And all the people replying to this tweet agree.
— Miabyte 🎙 miabyte.bsky.social (@miabyte) January 7, 2021
“Tersini yapacak. Birbirimizi desteklemek için bağlar ve topluluklar oluşturabiliriz. Platformunuzdaki temsilimizi güçlendirmeye yardımcı olun.”
Miabyte, Twitch’e etiketlerin seçmeli olduğunu hatırlatmaya devam etti, bu nedenle bağnazlık ve nefret söyleminden korkan kullanıcılar bunları kullanmak zorunda değil.
Trans insanlar, topluluk oluşturmanın hayat kurtardığını savunarak Twitch’i zorlamaya devam etti. Loehr, Nisan ayında The Verge’e “Kimliğe dayalı etiketleme paha biçilemez” dedi.
“Korunmasız azınlık topluluklarının yayıncıları, kendileri gibi diğerleri için güvenli topluluklar sağlayarak her gün Twitch’te gerçek anlamda hayat kurtaran işler yapıyorlar.”