Gökkuşağı bayrağı, LGBTİ+ topluluğunun güzelliğini ve çeşitliliğini yansıtmak için her yıl dünyanın dört bir yanındaki Onur etkinliklerinde dalgalandırılır. Sanatçı ve eşcinsel hakları aktivisti Gilbert Baker, orijinal bayrağı 1978'de yarattığından beri, çeşitli tasarımcılar ve savunucular, bireysel toplulukları daha iyi temsil etmek için bayrağın farklı (veya güncellenmiş) varyasyonlarını yaptılar. Bununla birlikte, orijinal Onur bayrağının tüm kimlikleri kapsadığını …
Pride Bayrakları Ne Anlama Geliyor?
Gökkuşağı bayrağı, LGBTİ+ topluluğunun güzelliğini ve çeşitliliğini yansıtmak için her yıl dünyanın dört bir yanındaki Onur etkinliklerinde dalgalandırılır.
Sanatçı ve eşcinsel hakları aktivisti Gilbert Baker, orijinal bayrağı 1978’de yarattığından beri, çeşitli tasarımcılar ve savunucular, bireysel toplulukları daha iyi temsil etmek için bayrağın farklı (veya güncellenmiş) varyasyonlarını yaptılar. Bununla birlikte, orijinal Onur bayrağının tüm kimlikleri kapsadığını ve kutladığını iddia eden topluluk üyelerinden geri dönüş oldu.
Sekiz şeritli More Color More Pride bayrağının geliştiricisi Amber Hikes ile konuşulduğunda, LGBTİ+ alt kültürleri için bireysel sembollerin önemini açıkladı ve bunu çok güzel yaptı. “Nasıl diğer bayraklar orijinalin yerine geçmiyorsa, bu sekiz şeritli bayrak da bir şeyin yerine geçmiyor. Bunun yerine bu diğer kimlikleri sembolize etmenin, öne çıkarmanın ve onlarla dayanışma içinde olmanın bir yolu” dedi.
“Bu, sahip olduğumuz herhangi bir bayrağın tam anlamıyla amacı – bir ülke, bir belediye, bir şirket olsun, bir kimliğin sembolü olarak durmak, bu varlığın deneyimlerini tanımak ve vurgulamak için bir sembol oluyor. Bu bayrağın varlığı başkasının kimliğini ortadan kaldırmaz. Sadece büyük bir katılım sağlıyor.”
Topluluğumuzda çeşitli kimliklerle eş anlamlı hale gelen Onur bayraklarının bir listesini topladık. Tabii ki, bu liste ayrıntılı değil çünkü bayraklar her zaman farklı alt kültürleri yansıtacak şekilde tasarlanıyor, ancak umarız bu rehber, bir sonraki Onur etkinliğinde bu muhteşem sembollerden birinin uçtuğunu bir daha gördüğünüzde faydalı olacaktır.
Gilbert Baker Onur Bayrağı
İlk olarak 25 Haziran 1978’de San Francisco Gay ve Lezbiyen Özgürlük Günü Geçit Töreninde tanıtılan bayrak, LGBTİ+ topluluğunun çeşitliliğini yansıtmak için Amerikalı sanatçı ve eşcinsel hakları aktivisti Gilbert Baker tarafından yaratıldı. Baker’a göre pembe cinsiyeti, kırmızı yaşamı, turuncu şifayı, sarı güneşi, yeşil doğayı, turkuaz sihri, mavi dinginliği ve mor ruhu temsil eder. Kaliforniya eyalet senatörü Scott Wiener, 2017’deki ölümünün ardından Baker’ın “modern LGBTİ+ hareketini” tanımlamada etkili olduğunu söyledi.
Geleneksel Onur Bayrağı
1979’da, Baker’ın versiyonunda pembe ve turkuaz şeritler çıkarıldı, sonuçta altı şeritli bir bayrak elde edildi, bu şimdi insanların en aşina olduğu versiyon. Söylenenlere göre, kumaş elde etmedeki zorluklar nedeniyle pembe, tek sayıda renge sahip olmanın getirdiği komplikasyonlar nedeniyle turkuaz kaldırıldı.
Daha Fazla Renk, Daha Fazla Onur Bayrağı
Philadelphia merkezli kampanya grubu More Color More Pride, renkli LGBTİ+ insanları ve onların deneyimlerini daha iyi temsil etmek için 2017’de Onur Ayı ile aynı zamana denk gelen yepyeni bir sekiz şeritli bayrağı piyasaya sürdü.
İlerleme Onur Bayrağı
Gökkuşağı bayrağı, 2018 yılında bir grafik tasarımcı ve aktivist olan Daniel Quasar tarafından bir kez daha güncellendi. Bu yeni varyasyon, trans topluluğu, renkli kuir insanları daha iyi tanımak ve AIDS komplikasyonları nedeniyle ölenlerin hayatlarını onurlandırmak için tasarlandı. Kuir ve non-binary Quasar, amaçlarının “mevcut topluluk iklimimizde neyin önemli olduğuna odaklanmak ve vurgu yapmak” olduğunu söyledi.
Transseksüel Onur Bayrağı
Transseksüel Onur Bayrağı, açık bir transseksüel kadın olan Monica Helms tarafından 1999 yılında oluşturuldu. Geleneksel olarak kız bebek (soluk pembe) ve erkek bebek (soluk mavi) ile ilişkilendirilen iki rengi ve ortalarındaki interseks veya geçiş yapanları temsil eden beyaz bir şeridi içeriyor. Andy Campbell’ın Queer X Design adlı kitabı ayrıca, “kendilerini tarafsız veya tanımsız bir cinsiyete sahip olarak gören” topluluk üyelerini temsil ettiğini belirtiyor.
Genderqueer Onur Bayrağı
2011 yılında kuir cinsiyetli yazar ve aktivist Marilyn Roxie tarafından tasarlanan Genderqueer Onur Bayrağı üç çizgiden oluşuyor: lavanta, beyaz ve açık yeşil. Sırasıyla, lavanta kızlar ve erkeklerle eşanlamlı renkler olan pembe ve maviyi harmanladığı için androjenliği temsil eder. Transseksüel Onur Bayrağı’nın ayak izlerini takip ederek, aynı zamanda cinsiyet ve cinsiyetten bağımsız kimlikleri temsil eden beyaz bir şerit içerirken, açık yeşil üçüncü cinsiyet kimliklerini ve cinsiyet ikiliğine girmeyen insanları temsil ediyor.
Akışkan Cinsiyet Onur Bayrağı
Genderfluid Onur Bayrağı akışkan cinsiyeti ve akışkan cinsiyetlileri temsil eden beş yatay çizgiye sahip. Bayrağın yaratıcısı JJ Poole, “gölgelerle oynadıklarını” ve kendileri için en estetik olarak neyin hoş olduğuna karar verdiğini söylerken, beş rengin de cinsiyetin farklı yönlerini temsil ettiği düşünülüyor: kadınlık için pembe, erkeklik için mavi, hem kadınlık hem de erkeklik için mor, cinsiyetsizlik için siyah ve tüm cinsiyetler için beyaz.
Non-binary Onur Bayrağı
Şubat 2014’te 17 yaşındaki Kye Rowan, Non-binary Onur Bayrağını yarattı çünkü topluluklarında kendilerini Genderqueer Onur Bayrağı’ndan daha iyi temsil edebilecek bir bayrağa talep vardı. Diğerini değiştirmek yerine, Rowan bayrağı onunla birlikte kullanılacak şekilde yarattı. Bayrak dört renkten oluşuyor: cinsiyeti ikili spektrum dışında olanları temsil etmek için sarı; birçok veya tüm cinsiyete sahip olanlar için beyaz; cinsiyetini hem kadın hem de erkek karışımı olarak görenler için mor; ve herhangi bir cinsiyete bağlılık hissetmeyenler için siyah.
Cinsiyetsiz Onur Bayrağı
Yedi şeritli Cinsiyetsiz Onur Bayrağı, 2014 yılında Salem X tarafından “kimlik, zamir ve kişinin kimliğini kişiselleştirmenin diğer yollarının hızla artışına” doğrudan bir yanıt olarak ortaya çıktı. Salem X, cinsiyet eksikliğini temsil etmek için siyah ve beyaz çizgileri, yarı cinsiyetsizlik için gri ve non-binary cinsiyetler için yeşil çizgiyi içeriyordu.
Demiseksüel Onur Bayrağı
Demiseksüellik Kaynak Merkezi’ne göre, demiseksüel tabiri inceden güçlü ve duygusal bir bağ kurmadıkça, başka bir bireye cinsel çekim hissedemeyen birini tanımlamak için kullanılır. Bayrağın kökeni bilinmiyor, ancak renklerin aseksüelliği (siyah), biseksüelliği (gri), cinselliği (beyaz) ve topluluğu (mor) temsil ettiği yaygın olarak kabul ediliyor.
Poliamori Onur Bayrağı
1995 yılında Jim Evans tarafından tasarlanan Polyamory Pride Flag, üç renk – kırmızı, siyah ve mavi – ve ayrıca Yunanca π (pi) harfini içerir. Kırmızı, aşk ve tutkuyu, Siyah, çok eşli ilişkilerini dış dünyadan saklayanlarla dayanışmayı ve mavi, partnerler arasında dürüstlüğü ve açıklığı temsil eder. Matematiksel sabit irrasyonel bir sayı olduğundan ve ondalık gösterimi asla bitmediği için π seçilmiştir.
Lezbiyen Labrys Onur Bayrağı
1999’da grafik tasarımcı Sean Campbell, labrys’i ve siyah bir üçgeni lezbiyen topluluğunu temsil etmek için mor bir arka plana sahip bir bayrak için bir araya getirdi. Yunan mitolojisinden ilham alan Campbell, Antik Yunan ve Amazonlara saygılarını sunmak için labrys’i seçti; bu, çift başlı labrys baltasıyla savaşan savaşçı kadınlara bir övgü. 1970’lerde sembol, lezbiyen feministlerle eş anlamlı hale geldi. Siyah üçgen, Nazi toplama kamplarında lezbiyenleri tanımlamak için kullanılan ve daha sonra topluluk tarafından geri alınan sembole atıfta bulunuyor.
Lezbiyen Onur Bayrağı
Yaygın olarak resmi lezbiyen bayrağı olarak bilinen Lezbiyen Onur Bayrağı pembe, turuncu, beyaz ve kırmızının yedi farklı tonuna sahiptir. Bu bayrağın, Lipstick Lezbiyen ve femme-görünüşlü alt kültürü kutlamak için köşesinde bir ruj işareti bulunan başka bir versiyonu 2018’de popüler oldu, ancak butch-fobik olarak kabul edildi ve lezbiyen topluluğunu tam olarak temsil etmediği düşünüldü.
Biseksüel Onur Bayrağı
LGBTİ+ aktivisti Michael Page, biseksüel bayrağını 1998’de biseksüellere kendi sembollerini vermek ve toplumun görünürlüğünü artırmak için tasarladı – hem toplumda hem de genel olarak LGBTİ+ topluluğu içinde. Bayrak üç renkten oluşur: homoseksüelliği temsil eden macenta; heteroseksüelliği temsil eden mavi; ve eflatun ve mavinin karışımı olan lavanta, her iki cinsiyeti de arzulamayı temsil eder.
Panseksüel Onur Bayrağı
Biseksüel Onur Bayrağı’na benzer şekilde, Panseksüel Onur Bayrağı, panseksüelliği cinsiyetten bağımsız olarak bir kişiye veya tüm cinsiyetlere yönelik bir çekim olarak sembolize etmek için üç çizgiden oluşuyor. Mavi, erkekleri, pembe kadınları ve sarı, cinsiyet ikiliğine uymayan insanları arzulamayı temsil eder. Panseksüel Onur Bayrağı’nın kökeni bilinmiyor, ancak ilk olarak 2010’da çevrimiçi olarak dolaşıma girdiğinde dikkat çekti.
Poliseksüel Onur Bayrağı
Poliseksüel insanlar, her biri olmasa da birden fazla cinsiyete ilgi duyanlar olarak tanımlanır. Panseksüel ve biseksüel bayraklara dayanan bayrak üç renk içerir: kadınları arzulayanlar için pembe; erkekleri arzulayanlar için mavi, ve non-binaryleri arzulayanlar için yeşil. Bayrak, 2012 yılında bir Tumblr kullanıcısı olan Samlin tarafından tasarlandı ve “bayrakları olmamasına çok üzüldüğünü” ve hepsi multiseksüel şemsiyesi altında olduğu için panseksüel ve biseksüel bayraklarına benzediğini söyledi.
İnterseks Onur Bayrağı
2013 yılında Intersex International Australia’yı da yöneten Morgan Carpenter tarafından oluşturulan bayrağın iki ana rengi mor ve sarıdır çünkü bunlar genellikle cinsiyet açısından en tarafsız olarak kabul edilir. Carpenter şunları söyledi: “Daire kırılmamış ve süslenmemiş, bütünlüğü ve potansiyellerimizi simgeliyor. Hâlâ bedensel özerklik ve cinsiyet bütünlüğü için savaşıyoruz ve bu, kim ve nasıl olmak istediğimizi gösterme hakkını simgeliyor.”
Aseksüel Onur Bayrağı
Bu listedeki bayrakların çoğu gibi, Aseksüel Onur bayrağı da yatay çizgilerden oluşur. Siyah, aseksüelliği, gri, aseksüelleri ve demiseksüelleri, beyaz müttefikleri temsil eder ve mor topluluğu temsil eder. Aseksüel Görünürlük ve Eğitim Ağı tarafından, diğer insanlara karşı cinsel çekim eksikliği veya cinsel aktivite için düşük istek olarak tanımlanan aseksüel insanlar için bir sembol oluşturmak amacıyla Ağustos 2020’de oluşturuldu.