Davullar, düdükler, flamalar ve bayraklar! Hırvatistan'ın başkenti Zagreb, geçtiğimiz günlerde her zamanki gibi şenlikli bir LGBT etkinliğine ev sahipliği yaptı. Balkanlarda ilk defa gerçekleşen Balkan Trans Yürüyüşü'ne farklı bölgelerden 300 kişi katıldı. Yürüyüşte sık kullanılan sloganlardan bazıları "Kalplerinizi değiştirin vücudumu değil" ve "Trans hayatlar önemlidir" oldu. Slovenyalı trans aktivist Evan: "Dayanışma bu işin anahtarı. Hepimize lazım olan bu." "Burada çok …
‘Balkan Trans Yürüyüşü’nün İlki Hırvatistan’da Gerçekleştirildi
Davullar, düdükler, flamalar ve bayraklar! Hırvatistan’ın başkenti Zagreb, geçtiğimiz günlerde her zamanki gibi şenlikli bir LGBT etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Balkanlarda ilk defa gerçekleşen Balkan Trans Yürüyüşü’ne farklı bölgelerden 300 kişi katıldı.
Yürüyüşte sık kullanılan sloganlardan bazıları “Kalplerinizi değiştirin vücudumu değil” ve “Trans hayatlar önemlidir” oldu.
Slovenyalı trans aktivist Evan: “Dayanışma bu işin anahtarı. Hepimize lazım olan bu.”
“Burada çok duygusal bir atmosfer var. Tüm Balkanlar burada.”
Yürüyenlerin güvenliğini sağlamak adına polis güçleri de yürüyüşe eşlik etti.
Organizatörler, yürüyüşün vermek istediği mesajı böyle özetledi:
“Her türlü baskıya ve vücudumuz, aklımız ve hayatımız üzerinde hak iddia edenlere onur ve gurur adına açık bir mesaj vermek.”
Etkinliği düzenleyenler Balkanlarda yükselen muhafazakar akım nedeniyle yürüyüşe katılanları da uyarmadan geçmedi.
Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz Cumartesi gerçekleşen etkinliği sevinçle karşıladı ve Hırvat yetkilileri gerekli güvenlik önlemlerini almaya davet etti.
“Hırvat yetkililerin bugün her zamankinden daha fazla dikkatli ve özenli olmaları gerekiyor. Balkanlar Trans Yürüyüşü’ne katılacak kişilerin ifade özgürlüğü, can sağlığı ve barış atmosferi sıkı bir şekilde korunmalıdır.”
İnsan hakları örgütlerinden Human Rights Watch da Hırvatistan başkanı Plenkovic’e yazılmış açık bir mektup yayınladı.
Trans rights are human rights. Intersex rights are human rights. Visibility matters. The first Balkans Trans Intersex March symbolizes all of this, and more: All of us at @amnesty stand with you. In solidarity ✊ https://t.co/v4qAmgxRxd #balkanskitransintermarš pic.twitter.com/zzQfGC9Aeb
— Fotis Filippou (he/him) 🍉 (@Fotis_Filippou) March 28, 2019
Hırvatistan, LGBT hakları adına son yıllarda gözle görülür bir ilerleme içinde.
2014 yılından itibaren eşcinsel çiftlerin yasal mercilerce tanınmasına karar verilmişti.
Bu, mülk, miras, vergi, sağlık ve sigorta gibi konularda eşcinseller ile heteroseksüellerin aynı düzlemde olması adına önemli bir adımdı.
Ne var ki problemler tamamen bitmiş değil. 2018 yılında Dünya Bankası’nın yaptığı bir araştırmaya göre, Hırvatistan’daki LGBT topluluğunun %56’sı son beş yıl içinde en az bir defa tacize uğradığını belirtiyor.
Başka bir araştırma ise nefret suçlarının hedefi olan Hırvat LGBT vatandaşlarının, %90’ının yetkililere gidemediğini gösteriyor. Bunun en büyük sebebi olarak, yasalara ve hukuk sistemine olan güvensizlik gösteriliyor.