Bitcoin’i Değerli Yapan Nedir?

Çoğu insanın mevcut para sistemimizi sorgusuz kabul etmesinin nedeni, hayatlarının başından beri gördükleri tek sistemin bu olmasıdır. Bugün yaşayan insanlar sadece bu sistemle yaşadıklarından, neredeyse herkes, gıda fiyatlarından eğitime kadar her şeyin fiyat artışının doğal bir fenomen olduğunu kabul etmiştir. Bu artışların enflasyonun doğal sonucu olduğunu, (ki teorik olarak doğrudur), ancak enflasyonu meydana getiren ilk …

Image for post

Çoğu insanın mevcut para sistemimizi sorgusuz kabul etmesinin nedeni, hayatlarının başından beri gördükleri tek sistemin bu olmasıdır.

Bugün yaşayan insanlar sadece bu sistemle yaşadıklarından, neredeyse herkes, gıda fiyatlarından eğitime kadar her şeyin fiyat artışının doğal bir fenomen olduğunu kabul etmiştir. Bu artışların enflasyonun doğal sonucu olduğunu, (ki teorik olarak doğrudur), ancak enflasyonu meydana getiren ilk sebebin merkezi otoritenin manipülasyonlarından kaynaklandığını kabul ediyoruz. Ne yazık ki, insanlar çok uzun süre bir şeye alışınca, yeni bir yolun hayatları için daha iyi olacağına inanmakta zorlanıyorlar.

İçinde bulunduğumuz dijital çağda, ideal bir kriptopara biriminin en azından şu üç özelliğe sahip olması gereklidir:

  1. Herhangi bir otorite tarafından kontrol edilmemelidir, böylece para, otoritenin istediği şekilde manipüle edilemez, basılamaz ve hiç kimse kimseye ne için kullanabileceği ve kullanamayacağı söylenemez.
  2. Para birimi ülke veya bölge benzeri herhangi bir sınırla sınırlandırılmamalı, böylece herhangi bir yerdeki kişilerle kolayca takas edilebilir.
  3. Belirli bir politik sisteme veya insan grubuna ayrıcalık tanımamak için apolitik olmalıdır.

Özetle, bu özellikler itibari tabanlı herhangi bir parasal sisteme çekici bir alternatif gibi görünen Bitcoin’in özellikleridir.

Bitcoin, dünyanın ilk merkezi olmayan dijital para birimidir. Bitcoin’in değeri öncelikle, hiçbir oluşumun veya otoritenin kontrol edemediği ilk dijital para birimi olmasından geliyor. Bitcoin’i herkes satın alabilir, kullanabilir ve kimse kimseye Bitcoin’le ne yapıp yapamayacağını söyleyemez.

Bitcoin’in arzı, ağdaki tüm katılımcıların üzerinde anlaşmaya vardığı protokol ile sabitlenmiştir. Yeni Bitcoin’lerin dünyaya dağılım oranı, son Bitcoin’in oluşturulacağı yaklaşık tarih gibi detaylar herkesçe bilinmektedir. Bitcoin ayrıca para biriminin yönünü güçlü bir şekilde etkileyebilecek hiçbir temsilciye sahip değildir.

Politik kontrolden, baskıdan ve aşırı enflasyondan arınmış bir para ve bu şartlar altında yaşayan herkes için güvenli bir limandır. Bitcoin hiç değişmeyecek yaklaşık 21 milyonluk sınırlı bir arza sahiptir ve ne kadar adet Bitcoin’in ne zaman üretileceğini biliyoruz.

Merkezi olmayan bir para biriminin gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlar için neden değerli olduğunu anlamak genellikle daha zordur, çünkü bu tarz toplumların parası enflasyona daha dirençlidir ya da öyle görünmektedir. Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki insanların Bitcoin’in neden değerli olduğunu anlamaları için itibari para sisteminin neden güvenilir olmadığını anlamalıdırlar.

BtcTurk Kurucusu Kerem Tibuk merkez bankaları ve alternatif paralar hakkındaki görüşleri

İtibari para sistemindeki sıkıntılar

Bir merkez bankası tarafından kontrol edilen herhangi bir para, büyük resmi düşündüğünüz zaman gerçek anlamda sağlam değildir. Genel olarak konuşursak hükümetler, ülkelerinin para arzını tamamen kontrol etmelerine izin veren bir parasal sistem içerisinde varlık gösterirlerken paranın değerinin her zaman bir değere eşitleneceği sözünü verdiler. Sorun ise, itibari paranın altın standarttan çıkarılmasından bu yana itibari paranın değerinin yavaş yavaş azalmasıdır.

Bunun nedeni basittir: Hükümetler, bütçelerinde belirttiklerinden çok daha fazla harcama yapmaya eğilimlidirler; bu yüzden kendi güçleriyle kendi ihtiyaçları için para basarlar. Daha fazla para basıldığında ve ekonomiye dahil edildiğinde, hali hazırda dolaşımdaki tüm paranın değerini azaltır.

Bitcoin’in dahice tasarlanmış özellikleri, hükümetin parasını ağır bir şekilde manipüle ettiği en istikrarsız ekonomilerde insanların yaşamlarında olumlu bir etki yaratıyor.

Bazı ülkeler, hükümetlerinin kendi para birimlerinden çok fazla miktarda para bastığı dönemleri yaşadılar. Vatandaşlar, ulusal paraları değerini yitirmeden önce yeterince hızlı harcayamıyorlardı veya biriktirdikleri paranın değeri düşüyordu.

Erkan Öz’ün Kriptometre’de bu Amerikan hükümetinin yarattığı para arzının küresel etkilerinden söz ediyor.

Erkan Öz, Ebru Baki ve Özgür Güneri: Bitcoin ve Kriptoparaların geleceği

Bu döngü, pek çok ülkede birçok kez yaşandı ve sonuç olarak parasal sistemin çöküşünü getirdi. Etkilenen vatandaşlar ise alternatif bir takas ortamı bulmak zorundaydılar.

Finansal ve sosyoekonomik açıdan bir alternatif arayışı — BtcTurk CEO’su Özgür Güneri

1912’de, ünlü bir Avusturyalı ekonomist olan Ludwig von Mises, Para Teorisi eserinde “sağlam paranın özelliklerini” iki şekilde dile getirdi. Mises’e göre sağlam para, piyasada yaygın olarak kullanılan bir değişim aracıdır ve hükümetin para sistemiyle karışması yönündeki eğilimi engelleyebilecek özelliktedir.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir