Son günlerde en çok fark ettiğim şeylerden biri, eğitimin ne kadar önemli olduğu. Eğitimli toplum, kendisinden farklı olanı anlamaya çalışan ve saygı gösteren, bilinçli ve mantıklı bireylerden oluşur. Bu yüzden bilmemek değil, öğrenmemek ayıp diyerek, belki sürekli duyup anlamını bilmediğimiz, belki de pek sık duymadığımız cinsel yönelim terimlerinin kelime anlamlarına tekrar baktım. Önsöz: Bu yazıyı …
Cinsel Terimler Sözlüğü
Son günlerde en çok fark ettiğim şeylerden biri, eğitimin ne kadar önemli olduğu. Eğitimli toplum, kendisinden farklı olanı anlamaya çalışan ve saygı gösteren, bilinçli ve mantıklı bireylerden oluşur. Bu yüzden bilmemek değil, öğrenmemek ayıp diyerek, belki sürekli duyup anlamını bilmediğimiz, belki de pek sık duymadığımız cinsel yönelim terimlerinin kelime anlamlarına tekrar baktım.
Önsöz: Bu yazıyı okurken unutmamamız gereken, hiçbir yönelimin birbirinden daha üstün olmadığı ve hepsinin farklılıklarıyla güzel olduğu gerçeğidir.
Bir yerden başlamak gerekirse;
Homoseksüel: Duygusal, fiziksel ve/veya cinsel anlamda aynı cinsiyete ilgi duyan kişidir. Eşcinsel olarak da bilinir.
Heteroseksüel: Duygusal, fiziksel ve/veya cinsel anlamda karşı cinsiyete ilgi duyan kişidir. Düzcinsel olarak da bilinir.
Gay: Duygusal, fiziksel ve/veya cinsel olarak aynı cinsiyetteki insanlara ilgi duyan kişidir. Daha sıklıkla erkek bireyler için kullanılsa da, kadınlar için de kullanılmaktadır.
*Gay; aynı zamanda kuir topluluğu veya kendini düzcinsel olarak tanımlamayan herkesi temsil etmek için kullanılan kapsayıcı bir sözcüktür.
Queer (Kuir) Kendisini düzcinsel olarak tanımlamayan insanlar için kullanılan kapsayıcı bir terimdir. Normatif cinsel kimliğe sahip olmayan kişiler de kendilerini tanımlamak için bu kelimeyi kullanır.
*Queer (Kuir); kelime olarak hareket içerikli bir anlama denk gelse de, zaman içinde LGBT topluluğunun kullandığı, evrensel bir kelime haline gelerek anlamını yeniden yaratmıştır.
Lezbiyen: Duygusal, fiziksel ve/veya cinsel olarak diğer kadınlara ilgi duyan kadın bireyler için kullanılan terimdir.
Biseksüel: Duygusal, fiziksel ve/veya cinsel olarak kadın ve erkeğe ilgi duyan kişidir.
Transeksüel: Doğuştan gelen anatomik cinsiyetinden başka bir cinsiyetin üyesi olarak yaşayan kişidir. Başka bir ifade ile biyolojik cinsiyeti ve toplumsal cinsiyeti farklı olan kişidir. Kısaca trans olarak adlandırılır. Trans bir kişi düzcinsel, eşcinsel, biseksüel veya diğer cinsel yönelimlerden birine sahip olabilir.
Aseksüel: Cinsel ilişkilere ve davranışlara ilgisi olmayan ve diğer insanları cinsel olarak çekici bulmayan kişidir.
- Aromantik: Romantik ilişkilere ve davranışlara ilgisi olmayan ve diğer insanlara karşı romantik duygular beslemeyen kişilerdir.
Na-trans (cisgender): Cinsel kimliği (toplumsal cinsiyeti) ve biyolojik cinsiyeti aynı olan kişidir. En basit şekilde anlatmak gerekirse bir kişi trans değilse na-transtır.
Demiseksüel: Güçlü bir romantik veya duygusal bağ kurmadan başka birini cinsel olarak çekici bulmayan kişidir.
Demiromantik: Güçlü bir cinsel ya da duygusal bağ kurmadan başka birine romantik duygular beslemeyen kişidir.
Panseksüel: Duygusal, fiziksel ve/veya cinsel anlamda her cinse ilgi duyan kişidir. Başka bir deyişle bir insana ilgi duymalarının cinsiyet durumuyla ilgisi yoktur.
Akışkan Cinsiyet: Kadın ve erkeğin dinamik bir karışımı olarak ifade edilebilecek bir cinsel kimliktir. Akışkan cinsiyetli bir kişi kendisini iki geleneksel cinsiyete ait hissedebileceği gibi, zaman zaman daha kadın veya daha erkek de hissedebilir.
Nötr Cinsiyet: Geleneksel cinsiyetlere bağlılığı olmayan cinsel kimliktir. Nötr cinsiyetli bir birey, kendisini cinsiyetsiz olarak görür ve tanımlar.
Androjen: Maskülenlik ve feminenlik öğelerinin ikisini de içeren cinsel ifade biçimine sahip olan kişidir.
Özellikle moda sektöründe androjen modeller, hem kadın hem de erkek giyim defilelerinde yer alabilirler.
İnterseksüel: Hem kadın hem erkek cinsiyet özelliklerini bulunduran canlıdır. İnterseksüel bir kişinin çift cinsiyetli olması gerekmez.
Yukarıdaki terimlerden birini, birkaçını, belki de hiçbirini benimsemiyor olabilirsiniz. Bu yazının amacı kesinlikle etiketlemek, genelleme yapmak, sınıflandırmak veya ayrımcılık yapmak değil. Aksine ayrımcılık yapmamak için sınırlarımızdan ve duvarlarımızdan kurtulmalı, farklılıkları öğrenmeye çalışmalı ve bu farklılığın, çeşitliliğin getirdiği zenginliği görebilmeliyiz. Çünkü #lovewins!
Sizin de bu yazıdaki terimlere eklemek istedikleriniz olursa, aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Yorumlar
Kırdar güneyyorumu:
Cinsiyetleri; biyolojik cinsiyet, zihinsel (sizin yazdığınız toplumsal , aslında toplumsal dmeek yanlış, doğrusu beyinin sahip olduğu cinsiyet), bir de cinsel yönelim olarak 3 çeşide ayırmanız gerekir. İnsanları bu yönde eğitmelisiniz. Örnek vermem gerekirse erkek genitallerine sahip olup, beynen kendisi kadın olabilir ki buna biz trans birey diyoruz ve kadınlara ilgi duyabilir, yani trans lezbiyen olur. Bu 3 cinsiyet birbiri ile aynı yada tamamen farklı olabilir. Bir doktor olarak, psikiyatrist profesörü olan meslekteşımdan öğrenmiştim. Paylaşmak istedim…
GMagyorumu:
Teşekkür ederiz bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için. Çok sevgiler.
oğuzyorumu:
sapyoseksüel de var.beyinden,zekadan hoşlanan kişilermiş.böyle biliyorum.
Celalyorumu:
Hetero flexible ve homo flexible kavramlarını da yazmalısınız. Ayrıca bir sorum var aşık olduğu bireye cinsel istek duyamamak bir yönelim mi yoksa psikolojik olarak düzeltilmesi gereken bir durum mudur?
Jasmineyorumu:
Aslında bu aseksüelliktir. Yani sevdiğin insanla duygusal bağ kurmak,cinsel bağ kurmamaktır
esrayorumu:
merhaba. merak ettiğim şey, bir kadın özellikle transeksüel bireylerden hoşlanıyorsa hangi kategoride görülebilir ?
girl in redyorumu:
demiromantik aromantik gibi biromantik poliromantik vs ekleyebilirsiniz ayrıca poliseksüellik, lipstick lesbian ve biromantic lesbian, acearo, bear, demiromantic ace …