Covid 19 Aşısı HIV Aşısına Yol Gösterebilir Mi?

COVID-19 aşısı, devrim niteliğinde bir teknoloji ile geliştirildi. Ve araştırmacılar bunu HIV'i durdurmak için kullanmak istiyor. Geçtiğimiz yıl klinik deneylerde iki COVID-19 aşısının başarısının ardından, araştırmacılar HIV'e benzer bir yaklaşım benimsemek için çalışıyorlar. İlaç şirketleri Pfizer ve Moderna, geçtiğimiz yıl, bulaşıcı hastalıklarla savaşmak için yeni olanaklar açabilecek, tamamen yeni bir aşı sınıfının parçası olan COVID-19 …

COVID-19 aşısı, devrim niteliğinde bir teknoloji ile geliştirildi. Ve araştırmacılar bunu HIV’i durdurmak için kullanmak istiyor.

Geçtiğimiz yıl klinik deneylerde iki COVID-19 aşısının başarısının ardından, araştırmacılar HIV’e benzer bir yaklaşım benimsemek için çalışıyorlar.

İlaç şirketleri Pfizer ve Moderna, geçtiğimiz yıl, bulaşıcı hastalıklarla savaşmak için yeni olanaklar açabilecek, tamamen yeni bir aşı sınıfının parçası olan COVID-19 virüsü için aşılar geliştirdi ve test etti. Ve maymunlar üzerinde yapılan küçük bir deneme, bir HIV aşısı için şimdiden umut vadediyor.

Geleneksel aşılar genellikle inaktive edilmiş veya zayıflatılmış mikroorganizmalardan veya mikroorganizma fragmanlarından veya bu mikroorganizmalar tarafından üretilen moleküllerden yapılır.

Bir kişiye enjekte edildiğinde, bağışıklık sistemi, aslında hastalığın aktif ve zararlı bir versiyonuna maruz kalmadan bir virüse veya bakteriye yanıt geliştirir. Vücut, hastalıkla bir sonraki karşılaşmasında bağışıklık tepkisini hatırlar ve virüs kendini kopyalama veya çoğalma şansı bulamadan onunla savaşabilir.

Pfizer ve Moderna tarafından geliştirilen COVID-19 aşıları farklı bir yaklaşım benimsiyor. Tüm canlılarda bulunan ve proteinleri kodlayan bir molekül olan mRNA’dan yapılıyorlar. Bilgiyi, tıpkı DNA’nın yaptığı gibi kimyasal bir yapıda depoluyorlar.

Belirli bir COVID-19 proteinini kodlayan mRNA bir kişinin hücrelerine girdiğinde, proteinin kopyalarını üretebilir ve bağışıklık sistemi bu proteini nasıl yakalayıp yok edeceğini öğrenebilir. Bu şekilde, bir kişi gerçek virüse maruz kaldığında, kendi kopyalarını oluşturmadan önce onu yok etmeye hazırdır.

Mesele şu ki, insanlara sadece mRNA enjekte edilemiyor. mRNA kırılgandır ve hücrelere girmekte zorlanır, ancak farmasötik araştırmacılar on yıllardır bu engellerin üstesinden gelmek için çalışıyorlar. Pfizer ve Moderna aşıları, bunu yapmanın makul bir yolunu bulduklarını gösteriyor – her biri yaklaşık % 95 etkili.

Moderna’nın CEO’su Stéphane Bancel yaptığı açıklamada, “Tüm toplum için benzersiz bir şekilde zorlu olan 2020 yılı, Moderna için olağanüstü bir kavram kanıtı dönemi oldu” dedi.

“MRNA bazlı aşımızın COVID-19’u önleyebileceğini göstermiş olsak bile, bu bizi profilaktik aşı modalitemiz dahilinde daha iddialı geliştirme programları yürütmeye teşvik etti.”

Bilim insanları, bu aynı tekniği grip, Nipah virüsü ve HIV dahil diğer hastalıklara uygulama yolları üzerinde zaten çalışıyorlar.

AIDS’e yol açabilen virüs on yıllardır ortalıkta olsa da hızlı bir şekilde mutasyona uğradığı için bunun için bir aşı geliştirilmemiştir, birçok farklı tür vardır ve HIV uzun süre gizli kalma yeteneğine sahiptir. Başka bir deyişle: aşılar, bir hastalığa yakalanmaya ve ondan doğal olarak iyileşmeye benzer bir bağışıklık reaksiyonunu tetikler. Ancak neredeyse hiç kimse HIV’den kurtulamadı.

POZ, Moderna’nın HIV için bir mRNA aşısı için üzerinde çalıştığı ve bazı şeyleri değiştirebilecek bir çalışmayı anlatıyor. On altı maymuna, üç farklı HIV türü için bir aşının deneme versiyonu verildi ve daha sonra, HIV’in bir insan-maymun hibrit versiyonu enjekte edildi. Deneme, aşının virüse karşı “önemli koruma” sağladığını gösterdi.

Moderna yaptığı açıklamada, bu yıl insanlarda aşı için klinik bir araştırmanın 1. aşamasına başlamayı beklediklerini söyledi.

Pennsylvania Üniversitesi’nde insanlaştırılmış fareler üzerinde farklı bir aşı için yapılan başka bir deneme de umut vadediyordu.

2016’da Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden Anthony Fauci, orta derecede etkili bir aşının bile, HIV önleme için diğer araçlarla birlikte kullanıldığında “HIV’in tabutundaki son çivi” olacağını söyledi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir