Karadağ, Batı Avrupa'nın ve Avrupa Birliği'nin dışında olan, eşcinsel çiftleri resmi olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu. 1 Temmuz 2020 tarihinde, yaklaşık 620 bin nüfusa sahip Balkan ülkesinin milletvekillerinin yarısından biraz fazlası, gay ve lezbiyen çiftlere bir tür 'sivil ortaklık' verme hakkını onayladı. Birleşmiş Milletler'in üyeleri arasında yer alan 32 üye devlet, eşcinsel çiftleri yasal …
Dünya Çapında LGBTİ+ Haklarını Tanıyan ve Evlilik Eşitliğini Yasallaştıran Ülkeler
Karadağ, Batı Avrupa’nın ve Avrupa Birliği’nin dışında olan, eşcinsel çiftleri resmi olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu.
1 Temmuz 2020 tarihinde, yaklaşık 620 bin nüfusa sahip Balkan ülkesinin milletvekillerinin yarısından biraz fazlası, gay ve lezbiyen çiftlere bir tür ‘sivil ortaklık’ verme hakkını onayladı.
Birleşmiş Milletler’in üyeleri arasında yer alan 32 üye devlet, eşcinsel çiftleri yasal olarak tanıyor. Eşcinsel çiftlerin dünya çapındaki hakları konusunda bazı önemli bilgiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Kosta Rika, geçtiğimiz mayıs ayında Orta Amerika’da evlilik eşitliğini yasallaştıran ilk ülke oldu.
- Evlilik eşitliği ilk kez Hollanda’da 2001 yılında yasallaştı.
- Evlilik eşitliği, Birleşmiş Milletler’de yer alan 28 üye devlette ise yasal. Bu ülkeler: Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, İngiltere, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Danimarka, Ekvador, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Malta, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Uruguay ve Amerika Birleşik Devletleri’dir.
- Birleşmiş Milletler’de yer alan 32 üye devlet, eşcinsel çiftlere bir tür ‘sivil ortaklık’ hakkı tanıyor.
- Kuzey İrlanda, geçtiğimiz şubat ayında İngiltere’de evlilik eşitliğini tanıyan son bölge oldu.
- Ekvador, Tayvan ve Avusturya, 2019’da evlilik eşitliğini yasallaştırdı.
- Tayvan, Asya’da evlilik eşitliğini yasallaştıran ilk ülke oldu. Çin ve Japonya’da evlilik eşitliğine yönelik çabalara sert bir şekilde karşı çıkıldı.
- Afrika kıtasında bulunan birçok ülkede ise eşcinsellik suç olarak görülüyor ve eşcinsellik, hapis veya ölüm cezasına kadar yol açabiliyor. Buna rağmen Güney Afrika evlilik eşitliğine izin veriyor.
- Evlilik eşitliği, dindar gruplar arasında sık sık tartışılıyor. Birleşik Metodist Kilisesi’nin liderleri, kiliseyi konuyla ilgili olarak anlaşmazlıklarını ikiye bölme önerilerini açıkladı.
- 2016’da 65 ülkede neredeyse 100.000 insanın üzerinde yapılan bir ankete göre dünya çapında neredeyse her üç yetişkinden biri, eşcinsellerin hemcinsleriyle evlenebilmesi gerektiğine inanıyor.
KAYNAKLAR: ILGA State-Sponsored Homophobia report, Pew Research Centre, Thomson Reuters Foundation, Reuters