Dünyanın En Gay Dostu 10 Ordusu

Lezbiyen, Gay, Biseksüel ve Transeksüel topluluğu (LGBT), iş yaşamı da dahil, hayatın tüm alanlarında eşitlik için sürekli mücadele ediyor. Hala homoseksüelliği ve biseksüelliği yasaklayan birçok ülke olduğu,  çok sayıda ordunun LGBT çatısı altında toplanan kişileri görevden aldığı biliniyor. Amerikan ordusunun Don’t Ask, Don’t Tell (DADT) yasası hakkında, medyada yakın zamanda çıkan anlaşmazlıklar, ülkelerin silahlı kuvvetlerinde …

Lezbiyen, Gay, Biseksüel ve Transeksüel topluluğu (LGBT), iş yaşamı da dahil, hayatın tüm alanlarında eşitlik için sürekli mücadele ediyor. Hala homoseksüelliği ve biseksüelliği yasaklayan birçok ülke olduğu,  çok sayıda ordunun LGBT çatısı altında toplanan kişileri görevden aldığı biliniyor. Amerikan ordusunun Don’t Ask, Don’t Tell (DADT) yasası hakkında, medyada yakın zamanda çıkan anlaşmazlıklar, ülkelerin silahlı kuvvetlerinde yapılan cinsel ayrımcılığı tekrar gündeme getirdi. Amerika yasalarına göre LGBT bireylerin orduya katılmasına izin veriliyordu, cinsellikleri hakkında açık olmadıkları sürece.

Don’t ask, don’t tell (“Sorma, söyleme”) 11 Aralık 1993 ile 20 Eylül 2011 arasında ABD’de yürürlükte olan ve eşcinsellerin orduda görev almalarını yasaklayan bir kanun. – Vikipedi

DADT yasası 2010’da yürürlükten kaldırıldı (2011’de etkindi), ama 13,600 askeri birlik bu yasa yüzünden görevinden alındı. LGBT bireyler, şuan Amerika silahlı kuvvetlerinde açık olarak görev yapabiliyor (trans bireylere hala yasak). Amerika LGBT personeli için kademe yükselmesine engel olmuyor; mesela, lezbiyen memur Tammy Smith, 2012 yılında Amerika Kara Kuvvetleri Teşkilatı’nda Tuğgeneral’liğe yükseldi. Buna rağmen cinsel azınlıkları askeriyeye kaynaştırma açısından DADT yasasının kalıntıları hala hissediliyor, Amerika bu konuda en iyi 10 ülkeden biri olmayı beceremiyor, daha ziyade, Malta ve Polonya arasında, utanç dolu 40. sırayı alıyor.

Hague Stratejik Araştırmalar Merkezi (HCSS), 2007 yılında kurulmuş ve Hollanda temelli, nispeten daha genç bir kuruluş. Deneyimli araştırmacılar ve analistler yasal düzenlemeler ve medya üzerine çalışmak, bulduklarına dayalı belli bir stratejik data oluşturmak için bir araya geliyorlar. HCSS yakın zamanda 100’den fazla ülkede, ülkelerin ordularının kapsayıcılığına dayanarak sıralanmış bir LGBT Ordu İndeksi oluşturdular.  HCSS, kapsayıcılık, kabul etme, tolerans, ihraç etme ve ceza verme gibi konuları karşılaştırarak ülkelerin ordularının cinsel azınlıklara açıklığına ve kapsayıcılıklarına  0’dan 100’e kadar puan verdi. Amerika 72.8 puan (ortalama 56.3) aldı. Çin 41.5, Hindistan 34.0 ve Rusya 32.5 ise puan aldı. En düşük puanı 3.0 puanla Nijerya alırken, Türkiye de 30.5 puanla Avrupa bölgesinin en düşük puanı alan ülkesi oldu.

Puanların politik tablosu aslında her şeyi açıklıyor. Afrika ve Asya’daki ülkeler genel olarak düşük puan aldılar (Güney Afrika 88.3, Japonya 78.5, İsrail 92.0 alarak istisna oldular.) Bu da şunu gösteriyor, LGBT kaynaştırması ve toleransı doğrudan ülkenin sosyal ve ekonomik gelişimi ile ilgilendirilebilir. İşte şimdi, listede en iyi seviyede olan 10 ülkeye ve bu başarıyı sağlayan faktörlere göz atıyoruz.

10 ALMANYA : 90.8

us-military-same-sex-couple-their-child

Almanya’nın cinselliğe ve silahlı kuvvetlerine karşı ileri görüşlü bir tutumu var, askeri personelin kişisel ilişkilerinin askeri görevleriyle bir ilgisi olmadığını düşünüyorlar. Daha 2000 yılında homoseksüel bireylerin subay olmasıyla ilgili bir yasak vardı, ama Alman hükümeti bu kısıtlamayı kaldırdı. Silahlı kuvvetlerde cinsel yönelimleri sebebiyle birisine rahatsız vermeye hiç tolerans gösterilmiyor, bu da Almanya’nın genelinde cinsel azınlıkların haklarına olan bakışı temsil ediyor.

9. İSPANYA ve FRANSA : 91.8

o-doma-military-facebook

Fazlasıyla kapsayıcı sosyal politikalarıyla Avrupa’nın ekonomik güçlerinden ikisi daha bu listede iyi birer yer ediniyor. Fransa LGBT bireylerin silahlı kuvvetlerde görev almasına ilişkin tarafsızlık politikasının işleyeceğine inanıyor, buna rağmen eğer bu kaynaştırmanın birliklerinde karmaşaya sebep olduğu hissedilirse, bu personeller hala kumandanları tarafından kovulabiliyor. İspanya’da, LGBT topluluğu üyelerinin orduya katılmaları için hiçbir engel yok.

8. İSRAİL : 92.0

idf-soldiers1

İsrail LGBT Ordu kaynaştırmasında Asya’da ve Orta Doğu’da başı çekiyor. Ülkenin komşuları LGBT personel konusunda çok düşük puanlara sahip: Mısır 25.5, Suudi Arabistan 11.00 ve listedeki ülkeler arasında sondan üçüncü olan Suriye 7.0. İsrail Savunma Kuvvetleri resmi politikasında cinsel yönelim önemli değil; buna rağmen, LGBT askeri personeline karşı, homofobi ve şiddet raporları mevcut. Bir bütün olarak baktığımızda, her şeye rağmen, İsrail Savunma Kuvvetleri, azınlıkların kaynaşmasına tolerans gösteriyor.

7. BELÇİKA : 93.0

48a94733-9b6a-4432-8562-9187c7b0ec7a-aptopixbelgiumparis_mcke

Belçika, LGBT askeri personellere Fransa’nınki gibi bir tutum sergiliyor. Resmi duruş şu şekilde, cinsel azınlık topluluğunun üyelerine ordu her zaman açıktır. Buna rağmen, eğer birisi karışıklığa sebep olan bir davranış sergilerse (ya da cinselliği ile ilgili çok açık olursa), oradan kovulabilir ya da transfer edilebilir. Ayrıca Belçika ordusu, şantaj hedefi olmaları ihtimaline karşın LGBT bireylerin yüksek düzey erişim yetkisi almasını engelliyor.

6. DANİMARKA : 93.5

Denmark Police going through advanced

İskandinav ülkeleri sosyal toleransları ile ünlü ve bu bölgedeki ülkeler, UN tarafından yayınlanan, İnsan Gelişim İndeksinde oldukça yüksek sırada yer alıyorlar (Son sıralamada Norveç dünyanın en yüksek puanlı ülkesi). Doğal olarak bu sosyal tolerans, LGBT topluluğunun orduda görev almasına olanak sağlıyor ve araştırmalar Danimarka Silahlı Kuvvetleri’ndeki gay üyelerin düzcinsel meslektaşlarıyla aynı şekilde saygı gördüğünü gösteriyor.

5. KANADA : 94.3

MARPAC photo of Francis Legare kissing partner Corey upon returning home after deployment to Canadian Forces Base Esquimalt

Kanada, Amerika’ya yol gösteriyor. (Uruguay 89.5 ve Arjantin 88.8 puanla Güney Amerika milletlerinin en yüksekleri). Kanada ordusu, eşcinsel askeri evliliklere izin veriyor ve üyelerinin birçoğu LGBT topluluğuna, Kanada’nın onları kabul eden ve tolerans gösteren bir ordusu olduğunu göstermek için, Pride geçit törenlerinde yer alıyor. Kanada şimdi, 1967’deki Cinsel Sapma – Araştırma, Tıbbi Araştırma ve Uzaklaştırma süreçlerini izleyen, eşcinsel olduğundan şüphelenilen askerlerin araştırılmasına ve ordudan atılmasına izin veren, askeri kurallardan bir dünya kadar uzakta. Kanada o zamandan bu yana sıçrama yaşadı ve şimdi gay hakları konusunda dünya lideri; 2005’te eşcinsel evliliğini yasallaştıran dünyadaki dördüncü ülke.

4. AVUSTRALYA : 95.0

2015 Sydney Mardi Gras

Sosyal araştırmalar, gay hakları savunucuların her zaman devam edeceğini savunuyor; Avustralya’nın LGBT üyelerine orduda açık olmaya izin veren politikaları, etkililik ve maneviyat gibi anahtar alanlarda hiçbir negatif etki barındırmıyor. Avustralya Savunma Kuvvetlerinin toleransı mesela şöyle, trans cinsiyetli bir asker Yarbay rütbesine ulaştı. Cate McGregor (önceki adıyla Malcolm McGregor) kendini açıkladığında, yüksek rütbeli görevinden istifa etmeyi teklif etti, ama istifası Korgeneral David Morrison tarafından reddedildi. McGregor’ın makamından (Morrison’ın konuşma metin yazarlığı) utandığı konusunda endişelenildi, ama kumandanı onun durumunu cinsel kimliğinden ziyade, kendi içinde değerlendirdi.

3. İSVEÇ : 97.5

swedish-military-test-in-pride-park

2. BİRLEŞİK KRALLIK ve HOLLANDA : 98.0

slide_250370_1515728_free

Dünyaca ünlü özgürlükçü yapılarını düşününce, Hollanda’yı listenin bu kadar yukarısında görmek gerçekten hiç sürpriz değil. Hollanda eşcinsel ordu üyelerine izin veren ilk ülke (1974’te) ve eski Amerika generali John Sheehan, Hollandalıları eşcinsel askerler ordularını zayıflattığı için, 1995 Srebrenista soykırımına izin vermekle itham ettiğinde, tartışmanın ortasında kaldı. Sheehan daha sonra özür diledi ve sözlerini geri aldı.

Belki Birleşik Krallık’ın 2. Sırada olması biraz daha şaşırtıcı olabilir, 2000’den bu yana, Birleşik Krallık LGBT’nin orduya kaynaşmasına oldukça büyük bir gelişme kaydetti. İngiliz kuvvetleri homofobiden kalbura dönmüş bir kurumdan, şimdi LGBT çalışanlara açıkça izin veriyor, aktif bir şekilde LGBT topluluğundan işe alım yapıyor ve çalışanlarına gay pride etkinliklerinde üniformanlarını giymeleri için izin veriyor.

 

YENİ ZELANDA : 100

20130618_OH_D1033071_0008.jpg

Yeni Zelanda HCSS’nin LGBT Ordu İndeksi’ne göre mükemmel skora sahip. 1993’ten bu yana gay adaylara izin veren Yeni Zelanda ordusunda LGBT üyeler için destek ağları mevcut. Özellikle cinselliğini açıklama konusunda sorun yaşayan üyelerine destek vermek amacıyla, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri (NZDF) Daha İyi Olacak adında bir video yayınladı. Yeni Zelanda ordusunun komutanları pride töreninde ülkenin LGBT politikalarını açıkladılar ve Savunma Kuvvetleri’nin tüm çalışanlarına eşit olanaklar sunacaklarına dair bağlılıklarını beyan ettiler.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir