Bangladeş, transseksüel Müslümanlar için Dakka'da açılan İslami üniversiteyle tarih yazıyor. The Times of India'ya göre adı Dawatul Quran Third Gender Madrasa olan kurumda yaklaşık 150 transseksüel eğitim görecek. Okul 6 Kasım'da açıldı ve sadece ilk gününde 40 kişi kayıt yaptırdı. Üniversite, Bangladeş'teki trans öğrencilere İslami öğretiyle ilgili eğitim fırsatı sunarken, ayrı bir bölüm de teknik …
Dünyanın Müslüman Transseksüeller İçin İlk İslami Üniversitesi Bangladeş’te Açıldı!
Bangladeş, transseksüel Müslümanlar için Dakka’da açılan İslami üniversiteyle tarih yazıyor.
The Times of India’ya göre adı Dawatul Quran Third Gender Madrasa olan kurumda yaklaşık 150 transseksüel eğitim görecek.
Okul 6 Kasım’da açıldı ve sadece ilk gününde 40 kişi kayıt yaptırdı.
Üniversite, Bangladeş’teki trans öğrencilere İslami öğretiyle ilgili eğitim fırsatı sunarken, ayrı bir bölüm de teknik eğitim verecek.
Transseksüel bir kadın olan Nishi tekrar eğitime erişebildiği için yaşadığı ‘yoğun neşeden’ bahsetti.
27 yaşındaki Nishi, daha çocukken bile öğretmenler cinsel kimliğini öğrenince okuldan uzaklaştırıldığını söyledi.
‘Evden ayrıldığımda beş ya da altı yaşındaydım. Yıllar sonra tekrar bir medresedeyim. Bu benim için çok büyük bir mutluluk anı.’
Nishi makyaj yapmayı ve dikiş dikmekten keyif aldığını söylerken tutkularını kullanabileceği bir iş bulabilmeyi umduğunu da ekledi.
‘İş piyasasına girmeden bir şeyler öğrenmek istiyorum. O zaman hayatımı kazanmak için etrafa bakınmayacağım.’
Adını açıklamayan bir başka kadınsa AFP’ye,
‘Toplum bize nefretle yaklaşıyor. Bütün sevgi ve mutluluklardan mahrumuz. Üzüntülerimizi tarif etmenin yolu yok. Kimse anlayamaz. Camilere girmemiz yasak. Birimiz girse de genellikle aşağılanıyor. Bir insan ve Müslüman olarak merak ediyorum, neden toplumun bir parçası olmaya hakkımız yok?’ diye konuştu.
Okulun kurucusu Abdur Rahman Azad öğrencilere hitap ettiği konuşmasında,
‘Transseksüelleri sözde disiplinsiz yaşam tarzları sebebiyle genelde suçluyoruz. Ama bence suçlanması gereken onlar değil. Onun yerine, toplum olarak biz suçluyuz. Okullara, seminerlere ya da üniversitelere girmelerine izin vermiyoruz. Düzgün bir iş bulmalarına izin vermiyoruz. Başka ne yapabilirler ki? Dedi.
Bangladeş’te yaklaşık 1.5 milyon transseksüelin yaşadığı tahmin ediliyor. Haklarıysa geçtiğimiz yıllarda giderek güçlendi.
2019’da resmi yetkililer oy verme formlarına transseksüel bireyleri kasteden ‘hijra’ da ekledi.
Ulusal kimlik kaydı müdürü Abdul Baten, o zaman,
‘Bundan böyle, üçüncü bir cinsiyet kendi kimliğiyle, hijra olarak oy verebilecek,’ demişti.