Evlilik Eşitliği Mücadelesinde İlk Adım: Japon Mahkemesi Eşcinsel Evlilik Yasağının Anayasaya Aykırı Olduğunu Söyledi

Japonya'daki bir alt mahkeme, ülkenin evlilik eşitliği yasağının ayrımcılığa karşı anayasal korumaları ihlal ettiğine karar verdi. Aynı cinsle cinsel ilişkiler 1880'den beri ülkede yasal ve bazı yerel yönetimler aynı cinsten çiftlere sınırlı haklar verirken, ülke ulusal olarak evlilik eşitliğini veya aynı cinsten sivil birliktelikleri tanımıyor. NBC News'e göre, Hokkaido'daki Sapporo Bölge Mahkemesinin kararı bağlayıcı değil, …

Japonya’daki bir alt mahkeme, ülkenin evlilik eşitliği yasağının ayrımcılığa karşı anayasal korumaları ihlal ettiğine karar verdi. Aynı cinsle cinsel ilişkiler 1880’den beri ülkede yasal ve bazı yerel yönetimler aynı cinsten çiftlere sınırlı haklar verirken, ülke ulusal olarak evlilik eşitliğini veya aynı cinsten sivil birliktelikleri tanımıyor. NBC News’e göre, Hokkaido’daki Sapporo Bölge Mahkemesinin kararı bağlayıcı değil, ancak uzmanlar ve aktivistler davanın ülkedeki evlilik eşitliğinin tam olarak tanınmasına yönelik ilk adım olduğunu umuyorlar.

Yargıç Tomoko Takebo kararında, “Cinsel yönelim bir kişinin iradesi ile değiştirilemez veya seçilemez,” diye yazdı ve evlilik eşitliği yasağının Japon anayasasının “ırk, inanç, cinsiyet, sosyal statü veya aile kökenine dayalı ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesini ihlal ettiğini” yazdı.” 

Kimliğini korumak için sadece “E” olarak tanımlanan bir kadın olan davacılardan biri, kararın ardından gazetecilere verdiği demeçte şunları söyledi, 

“Sevdiğimiz kişinin cinsiyeti farklı olduğu için evlenemiyoruz.” Heteroseksüellerle aynı hayatı yaşıyoruz, aynı sıkıntılara ve aynı sevinçlere sahibiz. Hayatlarımız tamamen aynı olsa da ülke bunu tanımıyor.”

Karar, ikisi erkek biri kadından oluşan üç eşcinsel çiftin, hükümetin evlilik eşitliği yasağından kaynaklanan zorluklar ve zararlar için tazminat talebinde bulundukları bir davada geldi. Üç çift 1 milyon yen tazminat istedi. Hakim, evlilik eşitliği yasağının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesine rağmen, davacının maddi tazminat talebini reddetti. Kararın ayrıca çok az yasal etkisi var ve evlilik eşitliğini yasaklayan yasalar kitaplarda kaldı. 

E ve diğer davacıları temsil eden avukat Takeharu Kato, tazminat almamasına rağmen, “devrimci” karara övgüde bulundu ve parlamentoyu evlilik eşitliğini hızla uygulamaya çağırdı. Diğer aktivistler de karardan eşit derecede memnundu. 

“Marriage for All Japan’ aktivist grubu Direktörü Gon Matsunaka ve Pride House Tokyo’nun temsilcisi Gon Matsunaka,” Karar açıklanana kadar, ne alacağımızı bilmiyorduk ve ben “sadece çok memnun oldum,’ dedi.

Japonya şu anda G-7 ekonomik olarak önde gelen ülkeler grubu içinde evlilik eşitliğini tanımayan tek ülke. Bununla birlikte, bazı yerel vilayetler, heteroseksüel çiftlere de açık olan ve aynı cinsiyetten çiftlere bazı haklar tanıyan “ortaklık sertifikaları” yayınlamakta. Bununla birlikte, evlilik eşitliğinin ulusal bir kabulü yok. Bazıları, kararın ülkedeki evlilik eşitliği konusundaki modası geçmiş homofobik yasalarda değişiklik getireceğini umduğunu ifade etti. 

60 yaşındaki diş hekimi Kyoko Enomoto,

“Japonya her zaman muhafazakar olmuştur, ancak bu günlerde işler daha açık hale geliyor. Bundan sonra daha çok açılacağını düşünüyorum.”

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir