fbpx   .  

Filipinlerin Yüzde 75’i LGBT’leri Destekliyor!

Angel Cabaluna, uyluklarının üzerine pırıl pırıl parıldayan göz farı ile saçlarını kıvrılarak saçlarını şekillendirdi.

20 yaşındaki Cabaluna, yılda bir kez düzenlenen transseksüel güzellik yarışmasında mücadele etmek için oldukça heyecanlıydı.

Daha sonra şunları söyledi;

“Bu bizim tutkumuz.”

Roma Katolik Kilisesi’nin öğrettiği muhafazakar ahlakların hakim olduğu Filipinler, aynı zamanda Güneydoğu Asya’nın gay, lezbiyen, biseksüel veya trans kişilere karşı en hoşgörülü ülkelerinden biri. Ve milletvekilleri, LGBT’lere karşı ayrımcılığı cezalandıracak ulusal yasal korumaları sağlamak için adımlar atıyorlar.

 

Yarışmaya katılan çocuklar, yarışmacıların kırmızı tüy başlıkları, altın brokarları ve tül bulutlarında eğlendiler ve dans ettiler. Kalabalığın dinlediği süslenmiş konuşmalar içinde; esprili şiirlerle şakalar, güzellik-kraliçeleri ve cinsiyet eşitliği konuları yer alıyordu.

Yarışmacıların yüksek ve tiz sesiyle, yakındaki kiliseden gelen dua sesleri birbirine karışıyordu.

Filipinlerin yaklaşık yüzde 80’i Roman Katolik ve kilisenin öğretileri genellikle Filipinler’deki kamusal yaşama hakim. Yine de, kendisini çok dindar kabul eden Cabaluna, konuşması esnasında şunları söyledi;

“LGBT şimdi kabul edildi. Biz artık hoş karşılanıyoruz.”

Filipinler’de eşcinselliği suç haline getiren hiçbir yasa bulunmamakla birlikte, özellikle eşcinselleri veya transları da koruyan yasalar bulunmamaktadır.

Ülkenin ilk açık transseksüel kongre üyesi olan Geraldine Roman, Filipinler’deki yasal korumaları genişletme çabalarına öncülük ediyor.

Yaklaşık 20 yıldır, Katolik ve Protestan grupların desteğiyle muhafazakar politikacılar, insanların dini ifade hakkını ihlal edeceklerini iddia ederek ayrımcılıkla mücadele tedbirlerini engellediler.

Ancak geçtiğimiz Eylül ayında, Roman denetiminde; cinsel yönelim, cinsel kimlik veya ifade temelinde önyargıyı yasaklayan bir yasa tasarısı Temsilciler Meclisi tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

Sözcü Pantaleon Alvarez, eşcinsel ve transeksüel çiftlere, evli olanlarla aynı yasal hakları vermeyi amaçlayan bir sivil ortaklık tasarısı sundu.

“Birbirlerini destekleme hakları var ve onları korumak devletin görevi ve zorunluluğu.”

2014 yılında Pew Research Center tarafından yayınlanan bir ankette, Filipinlerin yüzde 75’i eşcinsellerin ve lezbiyenlerin toplum tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledikleri ortaya çıktı. Karşılaştırma yapmak gerekirse, komşuları Endonezya ve Malezya %3 ve %9’luk bir orana sahip.

Filipinler’deki tutumlar, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerle ve kabulün %60 olduğu Birleşik Devletler’le benzer niteliktedir. Anket; hoşgörünün zengin, laik toplumlarla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.

Muhasebe öğrencisi olan Cabaluna, ailesinin kendisini kabul ettiğini düşünüyor ve üniversitede eşcinsel ve transseksüellerin “yaygın” olduğunu söylüyor. Ve yarışmacıları heyecan verici bulurken, aynı zamanda onları toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletmek için bir adım olarak görüyor.

Cabaluna, kilisede küçükken kızların kıyafetlerini giymelerine izin verildiğini söyledi. Rahiplerin, kendisine annesinin de söylediği şeyden bahsettiğini duydu;

“Cinsiyetiniz ne olursa olsun, önemli olan Tanrı ve aile önünde iyi bir insan olmaktır.”

Güneydoğu Asya’da gay ve transseksüeller adına bir avukat olarak görev yapan Jan Gabriel Melendrez Castañeda, şunu belirtti;

“Filipinliler, çelişkilere alışık.”

Castañeda, bölgedeki diğer ülkelerin aksine, bu tür savunuculuk gruplarının yasal ve nispeten güvenli bir şekilde burada faaliyet gösterebileceğini söylüyor.

Başkan Rodrigo Duterte 2016’da kampanyasını yürütürken eşcinsel evliliği desteklediğini ve eşcinsel olan akrabalarının olduğunu söyledi.

“Kesinlikle, eşcinseller Tanrı tarafından yaratıldı.”

Duterte’nin destekleyici beyanları henüz yasalarda değişikliklere dönüşmedi. Duterte’nin siyasi partisinin üyesi olan transseksüel yasama sözcüsü Roman, ayrımcılık karşıtı yasa tasarısının kendisinden daha fazla destek almadığı yönündeki hayal kırıklığını dile getirdi. Geçidin “daha ​​fazla siyasi irade”ye ihtiyacı olacağını söylüyor.

“Bu ülkede birçok politikacı seçim zamanı geldiğinden LGBT haklarını dillerinden düşürmüyor, ancak konu icraata geldiğinde bir hareket görmek çok mümkün olmuyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.