Blake Pruitt’in filmi 20MALEGAYNYC da, gay New Yorklular neden diğer gay erkeklerden farklı olduklarını açıklıyorlar. Blake Pruitt birçok gay erkeğin neden New York’taki gay kültürü ile özdeşleşmediğini inceliyor. İşte yönetmenin en önemli yedi şikayetten derledikleri. ‘Lady Gaga, gay kültürünü seçmiş düzcinsel bir kadın çünkü işine yarıyor.’ Birçok gay erkek, rol model olarak güçlü kadınlara …
Gay Erkeklerin Gay Erkeklerle Yaşadığı ‘7’ Problem
Blake Pruitt’in filmi 20MALEGAYNYC da, gay New Yorklular neden diğer gay erkeklerden farklı olduklarını açıklıyorlar.
Blake Pruitt birçok gay erkeğin neden New York’taki gay kültürü ile özdeşleşmediğini inceliyor. İşte yönetmenin en önemli yedi şikayetten derledikleri.
‘Lady Gaga, gay kültürünü seçmiş düzcinsel bir kadın çünkü işine yarıyor.’
Birçok gay erkek, rol model olarak güçlü kadınlara bakıyor. Bu harika. Kadınlar harika birer rol modeller. Beyoncé olmadan bir hiç olurdum diyenler var. Ama aynı zamanda güçlü gay rol modellere de ihtiyacımız var. Ve illa ki ünlü olmaları gerekmiyor.
Bir çok genç gay erkek, kendilerinden daha büyük gay erkekleri önemsemiyor veya bunun tam tersi, ama birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var. Genç gayler, diğer erkeklerden kendini kabullenme ve buna bağlı olarak diğerlerini kabullenme ile ilgili çok şey öğrenebilir.
‘Gay erkekler dediğimde, kafamda pek de hoşuma gitmeyen bir resim canlanıyor.”
‘Sinir bozucu gay erkeklerden’ veya bir klişeden nefret etmekten bahsettiğimizde, aslında gay bir erkeğin cinsiyetini ifade ediş tarzı hakkında konuşuyoruz, cinselliği hakkında değil.
Çoğu homofobik, gay olsun olmasın, bir adamın başka bir adamla sevişmesini, tipik feminen özellikler göstermek kadar önemsemiyorlar.
Evet, hala eşcinsellik merkezli sorunları olan insanların olduğu açıkça görülüyor, ama daha çok hissedilen homofobi (gay topluluğunun içine sızmış) gelenekselleşmiş/klişeleşmiş şekilde maskülen olmayan erkeklerle ilgili. İşte buna sebep oluyor;
‘Maskülen erkekler maskülen erkeklere ilgi duyma eğiliminde, efemine erkekler de maskülen erkeklere ilgi duyuyor gibi gözüküyor.’
Gay erkekler (ve skaladaki kadınlar) tipik olarak düzcinsel erkeklerden daha iyi bir şekilde maskülenlik ve feminenlik özelliklerinin arasındaki dengeyi kurabiliyor.
Bunu niye kutlamayalım? Çünkü bir sürü insan kadın gibi yürüyen veya konuşan erkeklere sinir oluyor. Neden mi? Çünkü çoğu erkek, feminen davranışlardan rahatsız olmayı içselleştirerek yetişiyor.
Feminen olmak zayıf olmak demek. ‘Kız’ gibi davranmaya, sanki tabiatı gereği negatif bir şeymiş gibi davranılıyor. Bu yüzden çoğumuz açıkça daha ‘maskülen’ erkekleri tercih ediyor ve arıyoruz.
Cinsel çekim tamamıyla kontrol edilemez, ama bu feminenliğin küçük düşürülmesi artık bitmeli.
O zaman New York’a taşın ve Boiler Room’a git ve herkes gibi ilgi çek.’
Büyük şehirlerdeki gay erkekler, değerini bilmediğimiz bir çok şekilde bunu kolayca yapabilir, ama büyük kuir havuzunda küçük bir gökkuşağı balığı gibi hissetmek bazen bunaltıcı olabiliyor.
Biz de bazen farklı hissetmek istiyoruz, düzcinsel kültür tarafından bize empoze edilen klişe gay erkek fikrini kabulleniyor ve diğerlerini aşağıya koyarak kendimizi onlardan uzaklaştırıyoruz.
Bazen aslında hiçbir topluluk yok gibi hissetmek mümkün. Sadece her hafta sonu gidilen aynı kulüplerde aynı, yabancı, fotojenik yüzler var. Bu, aslında, kucaklamamız gereken toplum.
‘Sadece gay erkeklerden nefret ettiğimi düşündüm, ama aslında ben genel olarak insanları sevmiyorum.’
Gay erkeğin ayrılık sonrasına karşılık gelen cümlesi ‘Erkeklerden nefret ediyorum.’ bazen ‘Gay erkeklerden nefret ediyorum’ olabiliyor.
Ben de böyle dedim, arkadaşlarım da böyle dedi, çocuğumuz böyle düşündük. İlişkimizdeki tüm sorunlar için şöyle bir suçlamaya vardık: ‘Tüm gay erkekler sürtük ve hiç kimse benimle ilişki kurmak istemiyor.’
Bu gerçekten doğru mu ki? Büyük ihtimalle hayır. Birinin düş kırıklığını herkesten çıkarmak, doğru adamın belki de daha karşımıza çıkmadığı gerçeğini kabullenmekten daha kolay.
Tüm gay erkekler sadece yatmak istemiyor (ki böyle isteyenlere de kesinlikle izin verilmeli/onay verilmeli). Tüm gay erkekler uzun süreli ilişkiden korkmuyor.
‘Cinselliğinden daha fazla anlama geliyor.’
Onlarca yıllık klişelerin kültürümüzü ve benlik algımızı tanımlamasına izin verdik. Gay toplumundaki çoğu erkek hala iyi giyinen ve müzikal seven erkeklerin kesinlikle gay olduğunu sanarken, bizi kendimizi geri çekiyoruz.
Çoğumuzun gizli kalmasına sebep olan klişelerin hala devam etmesi zaten dünyayı yeterince zor bir hale getiriyor, gay erkekler olarak bizim bunları devam ettirmemize gerek yok.
‘Şöyle bir şey demek de daha maskulen görünmenin bir yolu, “O yılan derisi giyen gaylerle bir ilgim yok.’
Zorbaların güvensiz olduklarını ve kendilerinde korktukları ama başkalarının sergiledikleri özelliklerden ötürü onları aşağıladıklarını hepimiz biliyoruz, o zaman zorbalık neden gay toplumunda bir problem oluyor?
Çünkü gay erkekler, tüm insanlar gibi, her zaman güvensiz olacak.
Çünkü bazılarımız düzcinsel kankalarıyla takılan ve askılı bluzu ve topuklu ayakkabıları içindeki 40 kiloluk frapan çocuğa gülen, havalı gay adam olmak istiyor. Çünkü güvensiz olduğunda her zamanki hedeflerden kendini uzak tutup “En azından böyle gay değilim.” demek daha kolay, ama bu da kendini, kendinle ilgili daha az harika hissetmene neden oluyor.
Yorumlar
Ziyayorumu:
Mukemmel bir yazi,cok sagolun…