fbpx   .  

Gaycation: LGBTİ’ler Hangi Ülkede Nasıl Yaşam Sürüyor?

Ellen Page ve Ian Daniels sunucusu oldukları “Gaycation” adlı belgesel-dizi dünyanın dört bir yanından LGBTİ’lerin yaşam şartlarını konu alıyor.

Her gün sizin gibi birinin öldürüldüğü ve ortalama tahmini ömrüm 30 yıl olduğu bir ülkede yaşadığınızı düşünün. Brezilya’da trans olmak böyle bir şey işte. Brezilya dünyada transların en çok öldürüldüğü ülkelerden biri. Tabi kayda geçtiği kadarıyla.

Bu ve buna benzer ülkelerin LGBTİ’lere karşı tutumu Ellen Page’in Gaycation adlı belgesel-dizisinin örtaya çıkışının temel nedeni. Çeşitli ülkelerderdeki LGBTİ’lerin yaşam şartlarını göstermek için Page, dünyayı dolaşarak gördüklerini ve tanıştığı LGBTİ’leri anlatıyor.

3 sene önce Human Rights Campain’de eşcinsel olduğunu açıklayan Page daha önce de politik önemi olan projelerde yer alıyordu. En son 2015 yılında Freeheld filminde Julian Moore ile birlikte eşcinsel bir çifti canlandıran Page 2 yıldır LGBTİ hak mücadelesi için bu programı yapıyor.

 

En yakın arkadaşı Ian Daniel ile sundukları program Page’ın Viceland kanalının müdürü Spike Jonze’la konuşması sonucu ortaya çıkmış. Programın hem sunucusu hem de yapımcısı olan Page projenin her alanında söz sahibi.

“Bence insanlar, LGBTİ’lerin karşılaştıkları sorunların ne kadar büyük olduğunu anlayamıyor” diyor Ellen Page: “Ayrımcılığı veya eşitsizliği ne kadar küçük boyutta olursa olsun devam ettirecek hareketlerde bulunursanız, bu çok sayıda insana zarar verir.”

gaycation2

Kanal müdürü Jonze, Page’in belgesel-dizi fikrini çok beğenmiş fakat yanına bir kişiyi daha almasını önermiş. Ellen Page’de programı en yakın arkadaşı olan ve daha LGBTİ haklarını konu alan bir oyun da yönetmiş olan Ian Daniels ile çalışmaya karar vermis. “Ellen bana program fikrini söylediğinde çok hazırdım” diyor Daniel.

Geçtiğimiz yıl 4 bölüm halinde çekilen ilk sezon, sırasıyla Japonya, Brezilya, Jamaika ve Amerika’yı konu alıyor. Page son bölümün Amerika’da çekilmesinin nedenini şöyle anlatıyor: “Programı yaparken her olayı, her hayat hikayesini kendi hayatımıza yansıtmaktan kendimizi alamıyorduk. Sanırım bu Amerika’daki pek çok LGBTİ için geçerlidir.”

Aynı zamanda Gaycation yayına LGBTİ hakları için “hassas” bir dönemde girdi. Amerika’da eşcinseller için evlenmenin serbest olmasının üzerinden 1 yıl bile geçmemişken sorunlar kendini göstermeye başladı. Evlenmek serbest fakat işverenler yasal olarak eşcinselleri işten atabiliyor. Aynı zamanda bazı transfobik yasalar hâlâ yerlerini koruyor. Amerika’nın 11 eyaletinde transların biyolojik cinsiyetlerine göre tuvalet kullanmaları zorunlu.

Bunun gibi pek çok sorun Gaycation’ın ortaya çıkışının temelini oluşturuyor. Program tek boyutlu olarak sadece aynı cinsiyetten evliliğe yoğunlaşmak yerine LGBTİ haklarının çok da fazla incelenememiş daha derindeki sorunlarına odaklanıyor: LGBTİ gençlerdeki evsizlik oranları, finans problemleri, gençlerin kendi evlerindeki reddedilmesi ve tacize uğramalarının meşrulaştırılması…

Bunlar gibi daha pek çok problem Gaycation’da işleniyor. Program eşcinsel evlilik hakkının tek başına problemleri ortadan kaldırmadığına, yasal düzlemde eşit haklar verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Yeni sezonu 24 Ağustos’ta başlayan Gaycation, ilk bölümünü bu yıl 12 Haziran’da Orlando’da yaşanan saldırıya adadı. Kısa bir ara verdikten sonar 7 Eylül’de yayınlanmaya devam edecek olan belgesel-dizi 2. yılında da homofobi, transfobi ve LGBTİ politikalarını işleyecek.

Kaynak: Kaos GL/Ezgim Özgül

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.