Pittsburg Üniversitesi HIV pozitif bireylerin günlük ilaçlar almadan iyileşme sürecine devam edebilecekleri bir ilaç geliştirdi. Yeni geliştirilen ilacın, özellikle gözde ve vücudun başka hayati sistemlerinde yol açtığı problem ile bilinen Cytomegalovirus (CMV) etkisiz hale getirdiği belirtiliyor. CMV, yetişkin bireylerin yarısından fazlasında HIV hastası olanların %95'inde bulunan bir virüs. İlacı geliştiren ekipten Charles Rinaldo, düzenlenen bir basın açıklamasında …
HIV İle Mücadelede Yeni Bir Yöntem Geliştirildi
Pittsburg Üniversitesi HIV pozitif bireylerin günlük ilaçlar almadan iyileşme sürecine devam edebilecekleri bir ilaç geliştirdi.
Yeni geliştirilen ilacın, özellikle gözde ve vücudun başka hayati sistemlerinde yol açtığı problem ile bilinen Cytomegalovirus (CMV) etkisiz hale getirdiği belirtiliyor. CMV, yetişkin bireylerin yarısından fazlasında HIV hastası olanların %95’inde bulunan bir virüs.
İlacı geliştiren ekipten Charles Rinaldo, düzenlenen bir basın açıklamasında gelişmeleri anlattı.
“Bağışıklık sistemlerimiz CMV’yi kontrol altında tuttuğundan emin olmak için büyük bir efor sarfediyor. Her 5 T hücresinden (hastalıkla mücadele eden akyuvar hücreleri) biri, sadece bu virüs ile mücadele etme işini yapıyor.”
“Biz de buradan yola çıkarak sadece HIV’i hedeflemek yerine, CMV ile mücadele eden hücrelerin sayısını arttırmaya yönelik bir çalışma yapma kararı aldık.”
Doktorlar, CMV ile mücadele eden T hücrelerinin de HIV ile enfekte olduklarını keşfettiklerini belirtiyor. Önce HIV virüsü bulunan T hücrelerini ortadan kaldırmanın, tedavi adına daha etkili olabileceği düşünülüyor.
Bu doğrultuda, yeni bir antijen geliştirildiği açıklandı.
Fikrin 20’nin üzerinde erkekte test edildiğini belirten bir başka araştırmacı Jan Kristoff, HIV pozitif olan gay ve biseksüel erkekler ile geçmişte yapılmış bir çalışmadan (Multicenter AIDS Cohort Study – MACS) faydalandıklarını belirtti.
“MACS katılımcıları bu başarıda büyük pay sahibi. Anti retroviral tedavisi süren hastalardan toplayabildiğimiz kadar kan örneği toplamamız gerekiyordu. T hücresinin kandaki yoğunluğu 10 milyonda 1 denebilecek kadar düşük.”
“Bize yardım etmek için saatlerce oturan ve kan veren katılımcılara ne kadar teşekkür etsek az.”
Araştırma ekibinin diğer üyelerinden Robbie Mailliard, geliştirilen antijeni böyle tanımladı:
“Topu eline alan ve oyunu yöneten bir davranışı var. Bağışıklık sisteminin diğer hücrelerine de nereye gidip ne yapmaları gerektiğini söylüyor.”
Araştırmacıların CMV ile mücadele eden hücreleri aktive etmek için geliştirdikleri antijende MDC1 kullandıkları belirtiliyor.
Mailliard: “Herhangi bir ilaç ya da yeni bir terapi eklemeden MDC1, enfekte olmuş T hücrelerini yok etme konusunda başarılı oldu.”
“MDC1’i İsviçre Çakısı gibi düşünebiliriz. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma dendritik hücrelerin CMV ile mücadele de kullanıldığı ilk çalışma.”
Ekip, klinik testlerin başlaması için bağış kampanyası başlatmayı düşünüyor.
Yorumlar