İtalya Pompeii'de keşfedilen tarihi atıştırmalık büfesi "Thermophilium of Regio V"'da yapılan kazıda tarihi tablolar, döneme ait atıştırmalık kalıntıları, hayvan kemikleri, Pompeii'de yaşanan volkanik patlamada hayatını kaybeden insanların kemikleri ve ilginç bir şekilde homofobik bir grafiti bulundu. Büfenin iç kısmında yapılan kazıda köpek şeklinde yapılan bir oymanın altında, "NICIA CINAEDE CACATOR" şeklinde bir yazıya rastlandı. Yunan …
İtalya Pompeii’de ‘Homofobik Grafiti’ Bulundu
İtalya Pompeii’de keşfedilen tarihi atıştırmalık büfesi “Thermophilium of Regio V”‘da yapılan kazıda tarihi tablolar, döneme ait atıştırmalık kalıntıları, hayvan kemikleri, Pompeii’de yaşanan volkanik patlamada hayatını kaybeden insanların kemikleri ve ilginç bir şekilde homofobik bir grafiti bulundu.
Büfenin iç kısmında yapılan kazıda köpek şeklinde yapılan bir oymanın altında, “NICIA CINAEDE CACATOR” şeklinde bir yazıya rastlandı.
Yunan olduğu düşünülen Nicias kendi halinde bir büfe işletmecisi iken, “cinaede cacator” dilimize “katamit (olgun bir erkekten genç bir erkekle ilişkiye giren kişi) barındırıcısı”olarak çevriliyor.
Aslında “katamit” kelimesinin modern dünyada tam olarak bir karşılığı yok ama en basit anlatımla “olgun erkeklerle ilişkiye giren genç erkek” olarak tanımlayabiliriz.
Günümüzde bu tarz ilişkiler konusunda tarihçiler de fikir ayrılığı yaşıyor. Bir kısmı bu tarz ilişkiyi “pedofili (yetişkin bir kimsenin ergenlik öncesi çocukları ve ya da ergenliğe yeni girmiş kişileri cinsel açıdan çekici bulması)” olarak nitelendirirken bir kısmı ise bu erkek çocuklarının ilişkiye girerken reşitliğini kazanmış kızlarla aynı yaşta olduğunu savunuyor.
"cineade" is a homophobic slur. "Shameless" is a very polite translation.
— Paolo (@EVonHoccheim) December 26, 2020
Katamit kelimesinin olgun bir erkeğe karşı kullanılması bir hakaret sayılıyor.
Pompeii üzerinde çalışan bilim insanları bu homofobik grafitinin büfenin sahibiyle dalga geçmek için ya da büfede çalışan biri tarafından yapıldığını düşünüyor.
Antik Roma zamanında erkeklerin erkeklerle ve kadınların kadınlara şiirler yazdığı bilinen bir şey ve bazı kaynaklara göre eşcinsel evlilik de yasal. Hatta Roma’nın eşcinsel bir imparatoru olduğu hakkında söylentiler de mevcut.
Erkek erkeğe ilişki Roma’da her zaman küçük düşürücü olarak kabul edilse de bu durumla ilgili Hıristiyanlık temelli kuralın yürütmeye geçmesiyle birlikte Roma’da erkek erkeğe ilişkilerin sonu bir kazığa bağlanıp yakılmak oldu.
Roma’nın erotik hayatı hakkında bilgi sahibi Daisy Dunn bu konu hakkında,
“O zamanlarda cinsellik günümüzdeki gibi kategorize edilmiyordu, bu yüzden o dönemde yaşayan insanların yönelimleri hakkında yorum yapmak zor ama eşcinseller arasındakı erotizm, aşk ve şiirler her zaman büyüleyici!” diyor.