UCLA Hukuk Okulu'ndaki Williams Enstitüsü'nde 141 ülkeden gelen verilerin analiz edilmesiyle yapılan yeni bir araştırmada, LGBT kabul edilirliği konusunda en hızlı büyüyen ülkeler listesi hazırlandı ve İzlanda listede ilk sıraya yerleşti. 1980'den beri küresel olarak LGBT'lere ve LGBT haklarına duyulan ortalama saygı ve kabul edicilik arttı. Ancak en hoşgörülü ülkelerdeki artış ve en hoşgörüsüz olan ülkelerdeki …
İzlanda, LGBT Kabul Edilirliğinin En Hızlı İlerlediği Ülkeler Listesinde Zirvede!
UCLA Hukuk Okulu’ndaki Williams Enstitüsü’nde 141 ülkeden gelen verilerin analiz edilmesiyle yapılan yeni bir araştırmada, LGBT kabul edilirliği konusunda en hızlı büyüyen ülkeler listesi hazırlandı ve İzlanda listede ilk sıraya yerleşti.
1980’den beri küresel olarak LGBT’lere ve LGBT haklarına duyulan ortalama saygı ve kabul edicilik arttı. Ancak en hoşgörülü ülkelerdeki artış ve en hoşgörüsüz olan ülkelerdeki düşüş arasındaki fark büyük.
Küresel Kabul Endeksi (GAI) LGBT’lere yönelik sosyal tavırları analiz etmek için veriler topluyor. Verilere göre 141 ülkenin 80’inde 1980’den beri hoşgörüde artış varken 46 ülkede düşüş var. Ayrıca 15 ülkede bir değişiklik olmadığı da görüldü.
Veriler 2004-2008 ve 2009-2013 arasındaki sosyal tavırları analiz ediyor. Her bir ülkenin detayına bakıldığına, İzlanda rakipsiz kazanıyor.
Bunun sebepleri 1940’tan beri eşcinsel cinsel aktivitenin yasal olması ve 90’larda ve 2000’lerde geçen bir sürü LGBT yasa. Yasalar arasında rıza yaşı eşitliği, anti-ayrımcılık yasaları, eşcinsel evlilik, evlat edinme ve yasal cinsiyeti değiştirme hakkı var.
İzlanda’yı takip eden ülkeler Hollanda, İsveç, Danimarka, Andorra ve Norveç. Listenin son sıralarında Azerbaycan, Gürcistan, Suudi Arabistan, Bangladeş ve Mısır yer alıyor.
Şaşırtıcı bir şekilde son 40 yıldır LGBT’lere olan tavrını değiştirmeyen ülkeler de oldu. Bunlar Bolivya, Uganda, Bulgaristan, El Salvador, Estonya ve Venezüella.
Sosyal tavırların ekonomik büyümeye ‘damlaya damlaya göl olur’ gibi pozitif bir etkisi olabiliyor. Araştırmayı yürüten Lee Badgett şöyle konuştu:
“Sosyal ve kanuni dahil edicilik, küresel ekonomi geliştirme politikalarını ima ediyor. LGBT insanlara karşı şiddeti, ön yargıyı ve ayrımcılığı düşüren programlar ve LGBT’lerin eğitim ve sağlığa ulaşma imkanını arttırarak LGBT’lerin tüm ekonomik potansiyellerini doldurmasına yardımcı olan politikalar, genel ekonomiye katkıda bulunuyor.
2009-2013 arası en hızlı gelişmeyi gösteren ülkeler sırasıyla:
1-İzlanda
2-Hollanda
3-İsveç
4-Danimarka
5-Andorra
6-Norveç
7-Belçika
8-İspanya
9-Fransa
10-İsviçre
En büyük düşüş gösteren ülkeler (en kötüden en iyiye)
1-Azerbaycan
2-Gürcistan
3-Suudi Arabistan
4-Bangladeş
5-Mısır
6-Ruanda
7-Senegal
8-Endonezya
9-Uganda
10-Gine