Japon Öğretmenler LGBT Öğrencilerinin Yanında

Japonya’da öğretmenleri yardımıyla cinsel kimliklerini itiraf edebilen LGBT öğrencilerin sayısı giderek artıyor. Nedeni ne olursa olsun, LGBT öğrencilerin ailelerine ya da sınıf arkadaşlarına açılmasını sağlamak konusunda öğretmenlerin cesareti kırılmıştı. Cinsel kimliğini itiraf etme konusu birtakım endişelere yol açtı. Diğer LGBT öğrenciler cinsel yönelimlerini açıklamak ve tepkiyle karşılanmakla ilgili korkular besledikleri için, cinsel yönelimlerini ya da …

Japonya’da öğretmenleri yardımıyla cinsel kimliklerini itiraf edebilen LGBT öğrencilerin sayısı giderek artıyor.

Nedeni ne olursa olsun, LGBT öğrencilerin ailelerine ya da sınıf arkadaşlarına açılmasını sağlamak konusunda öğretmenlerin cesareti kırılmıştı.

Cinsel kimliğini itiraf etme konusu birtakım endişelere yol açtı. Diğer LGBT öğrenciler cinsel yönelimlerini açıklamak ve tepkiyle karşılanmakla ilgili korkular besledikleri için, cinsel yönelimlerini ya da cinsel kimliklerini açıklamak konusunda pek de açık sözlü olamayabilirlerdi.

Bazı öğretmenlerin iyi niyetle, LGBT öğrencilerin ailelerine durumlarını bildirdikleri ancak olayların saptırıldığı düşünülüyor.

Kyosei Net’in (Japonya’daki Tüm Cinsel Azınlıklara Destek Ağı) yöneticisi Minako Hara’nın söylediğine göre, cinsel yönelimleri açığa çıktıktan sonra danışacak birilerini arayan öğrencilerin sayısında artış var.

“LGBT öğrenci, konu hakkında yalnızca yetkili öğretmen ile görüşmüş olsa da ebeveynler durumdan hemen haberdar oldu.” diyor Hara.

Ayrıca, öğrencilerin genellikle cinsel yönelimlerini açıklamaları konusunda ailelerinin tepkileriyle baş etmek zorunda kaldıklarını da belirtiyor.

Hara, ebeveynlerin çoğu zaman ‘çocuğu yetiştirirken bir yerlerde hata yaptıkları’ gerekçesiyle kendilerini suçladıklarını söylüyor.

Minako Hara, trans bir kızın okul gezisi için öğretmenine kız gruplarından birine dahil olmak istediğini söylediği bir olayın yaşandığından bahsediyor.

Ancak kızın öğretmeni sınıf arkadaşlarına bu durumdan bahsetmiş, bu yüzden de olay velilerin kulağına gitmiş ve veliler trans bir kızın kız gruplarına dahil olması konusunda şikâyetçi olmaya başlamışlar.

Kyosei Net, her yıl bu gibi durumlar için talep edilen danışmanlıkların sayısında artış görüyor.

“Öğretmenlerin çoğu sadece görevini yapıyor çünkü etraflarındaki insanların durumun farkında olmalarını istiyorlar. Ancak ortak bir anlayıştan yoksun oldukları için çoğu kez sadece kafalarına göre davranıyorlar.” diyor Hara.

Japonya son yıllarda, LGBT öğrencilere mümkün olan en iyi şekilde yardım edebilmeleri için eğitim görevlilerini bilgilendirme çalışmaları üzerinde yoğunlaştı.

Geçtiğimiz yıl, ilk defa, Japonya’nın eğitim bakanı ülke genelinde, öğretmenlerin LGBT öğrencilerini nasıl destekleyebileceklerini anlatan bir broşür dağıttı.

Ancak hükümet nisan ayında, müfredatta yeri olmadığına karar verdiği için, Japonya’da öğrencilere en az 10 yıl boyunca LGBT konularıyla ilgili dersler verilemeyecek.

Öte yandan devlet mart ayında, tarihinde ilk kez, cinsel kimlik ya da yönelim yüzünden karşılaşılan zorbalıklara karşı yapılan protestoları yasallaştırma kararı aldı. Ülke aynı zamanda, Tomoya Hosoda’nın Iruma şehrinden meclis üyesi olarak adaylığını koymasıyla birlikte, oyla seçilerek bir devlet dairesinde çalışmaya başlayan ilk trans erkeğe de tanıklık etti. Osaka’da eşcinsel bir çiftin genç bir erkek çocuğu resmi olarak evlat edinmesiyle, Japonya’da bir şehir, eşcinsel çiftlerin çocuk evlat edinmesini yasallaştıran ilk şehir olma unvanını kazandı.

Ve ayrıca geçtiğimiz ay, hazirandan beri iki milyon LGBT bireyin daha ilişkilerinin yasal olarak tanınabileceği duyuruldu. Hokkaido’nun kuzeyinde bulunan Sapporo bunu gerçekleştiren ilk Japon şehri oldu.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir