Küba, Eşcinsel Evliliği Yasallaştırmaya Yönelik Büyük Bir Adım Attı!

Küba, ülkenin aile yasasında uzun zamandır beklenen bir güncelleme ile eşcinsel evliliği yakında yasallaştırabilir. Çarşamba günü, Küba Adalet Bakanlığı, evlilik, boşanma ve ebeveyn-çocuk ilişkileri gibi iç meseleleri kapsayan bir yönetim belgesi olan mevcut Aile Yasasını güncelleyecek bir taslak yayınladı. Kanunun yeni revize edilen 61. Maddesi, evliliği “birlikte yaşamak için, sevgi ve sevgi temelinde, yasal olarak …

Küba, ülkenin aile yasasında uzun zamandır beklenen bir güncelleme ile eşcinsel evliliği yakında yasallaştırabilir.

Çarşamba günü, Küba Adalet Bakanlığı, evlilik, boşanma ve ebeveyn-çocuk ilişkileri gibi iç meseleleri kapsayan bir yönetim belgesi olan mevcut Aile Yasasını güncelleyecek bir taslak yayınladı. Kanunun yeni revize edilen 61. Maddesi, evliliği “birlikte yaşamak için, sevgi ve sevgi temelinde, yasal olarak yetenekli iki kişinin gönüllü olarak düzenlenmiş birleşmesi” olarak tanımladı.

Küba haber kaynağı Tremenda Nota’nın bildirdiği üzere, belge şu anda evliliği “bir erkek ve bir kadın arasındaki birlik” olarak tanımlıyor.

Aile Yasasında “çok ebeveynliliğe” ilişkin önerilen bir madde, çekirdek olmayan ailelerin haklarını ana hatlarıyla belirtecek. Bu yasal tanımlamaların tek eşli olmayan aile yapıları için de geçerli olup olmayacağı açık olmasa da dili potansiyel olarak bir kişinin biyolojik bağları ne olursa olsun ikiden fazla yasal ebeveyne sahip olmasına izin veriyor.

Taslak ayrıca “birlikte annelik” kavramını da tanıtıyor. Terim, çocuklu lezbiyen çiftlere atıfta bulunuyor ve “yardımcı ebeveynliği” kısırlığa yardımcı olmak için yalnızca bir seçenek olarak değil, bir hak olarak tanıyor.

Taslağın onaylanması, ilk olarak 1975’te onaylanan Aile Yasası için büyük bir revizyonu temsil edecek. Yeni dilin yayınlanmasına eşlik eden bir notta, Küba Adalet Bakanlığı (CMJ), 46 yıllık yasanın “Küba toplumunun aile çeşitliliğiyle artık tutarlı olmadığını ifade etti.”

Hükümet departmanı, “Ayrıca, bu konuda kendimize günlük hayatımızda var olan gerçeği yansıtan bir mevzuat sağlamamız ve bu yasa altında çözüm bulunamayan aile çatışmalarına kendimize uyumlu çözümler önermek amacı ile acil ve uzmanlaşmış yasal mekanizmalar sağlamamız elzemdir” dedi. 

Tremenda Nota’ya göre, Aile Yasasında önerilen revizyonlar aslında orijinal yasada yer almayan ailelerin haklarını ilerletirken, taslak trans veya non-binary kişilerin haklarından bahsetmiyor.

Aile Kodu’nun dili kusursuz olmasa da pek çok kişi değişikliklerin benimsenmesi için destek ifade etti. Tremenda Nota muhabiri Maykel González Vivero, taslaktan “istenebilecek her şey” olarak söz etti, ancak kamuya açık yorum döneminde, özellikle dini muhafazakarlardan gelen önemli zorluklarla karşılaşacağını kabul etti.

Çarşamba günü, “Katolik kilisesi de dahil olmak üzere 20’den fazla Hıristiyan kilisesi, Kuralları okumadan reddetti” dedi.

González Vivero ayrıca Küba Katolik Piskoposlarının ülke çapında LGBTİ+ seks eğitiminin uygulanmasını geciktirmeyi başardığına da dikkat çekti. Din görevlilerinin “cinsiyet ideolojisi” ile ilgili endişeler nedeniyle müfredata karşı çıktığı bildirildi.

Kamuoyuna açık bir yorum döneminden sonra, yasa koyucular popüler geri bildirimlere göre taslağı revize edecekler. Adalet Bakanlığı’na göre, değiştirilen belge daha sonra Aralık ayında Küba’nın Ulusal Halk İktidarı Meclisi olarak bilinen ulusal yasama meclisine onay için sunulacak. Meclis onayı için zaman çizelgesi net değil.

LGBTİ+ Kübalılar bir dizi hak ve korumaya sahip olsalar da eşcinsel evliliğin tanınması için verilen mücadele yavaş ilerliyor. Reuters’e göre, federal milletvekilleri 2006’dan beri Aile Yasasını güncellemeye çalışıyorlar. Küba Anayasası’nda 2018’de yapılan bir revizyon, evlilik eşitliğini yasallaştıracaktı, ancak yasa koyucular, kararlı evanjelik muhalefet nedeniyle revizyonu rafa kaldırdılar.

Ülkenin ayrımcı geçmişine rağmen, son yıllarda eşitliğe yönelik kayda değer ilerlemeler kaydetti, LGBTİ+ bireyler ülke anayasası kapsamında ayrımcılığa karşı korunuyor ve trans bireyler 2008’den beri cinsiyetlerini doğrulayan ücretsiz sağlık hizmetlerine erişebiliyorlar. Ayrıca transların 2013’ten beri yasal isimlerini ve cinsiyetlerini ameliyat olmadan özgürce düzeltmelerine izin veriliyor. 

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir