Olay Kitap Tarihteki Gizli Eşcinselleri Ortaya Çıkarıyor

ABD’li ödüllü yazar ve ünlü LGBTI aktivisti Larry Keamer yeni kitabıyla ülkesinin tarihindeki tüm tabuları yıkmaya hazırlanıyor. Kramer, ilki 800 sayfalık olmak üzere iki cilt olarak hazırladığı külliyatı “The American People”da (Amerikalılar), bir romandan çok daha fazlasını vaat ediyor. Nitekim roman Amerikan tarihinde bir gay yazarın bakışıyla gezinti sunarak çok sayıda ünlü figürlerin gizli eşcinsel …

ABD’li ödüllü yazar ve ünlü LGBTI aktivisti Larry Keamer yeni kitabıyla ülkesinin tarihindeki tüm tabuları yıkmaya hazırlanıyor.

Kramer, ilki 800 sayfalık olmak üzere iki cilt olarak hazırladığı külliyatı “The American People”da (Amerikalılar), bir romandan çok daha fazlasını vaat ediyor. Nitekim roman Amerikan tarihinde bir gay yazarın bakışıyla gezinti sunarak çok sayıda ünlü figürlerin gizli eşcinsel hayatlarını irdeliyor.

Hikâyelerin büyük bölümü kurmaca gibi gözükse de kendisi için olayların fiktif olmadığını anlatan Kramer, “Tarih çoğunlukla heteroseksüel insanlar tarafından yazıldı. Eşcinsel insanların tarihin en başından beri yer edindikleri hiçbir kitap yok. Oysa bizlerin en başından beri tarihte yer almadığımızı düşünmek çok saçma” diyor.

Kitaba ilk başta roman adını vermek de istemediğini söyleyen Kramer, “Önce sadece ‘Amerikalılar’ diyerek yorumu insanlara bırakmayı düşünüyordum” diye de ekliyor.

Kramer’ın listesinde kimler yok ki: ABD’nin kurucusu George Washington’dan ikon Başkanlarından Abraham Lincoln’e, hakkında bir gazeteciyle lezbiyen aşk yaşadığı dedikoduları ayyuka çıkan First Lady Eleanor Roosevelt’ten eski başkan Richard Nixon’a, ülkenin en ünlü yazarları Mark Twain ve Herman Melville da dahil olmak üzere kadar Kramer çok sayıda isimle ilgili önyargıları yıkıyor – ve bu daha sadece perdenin 1950’lı yıllarda kapandığı ilk cilt.

BİRAZ ARAŞTIRMA, BİRAZ DA ‘GAYDAR’

Bu yıl 80 yaşını devirecek olan ve 1980’lı yılların başından beri AIDS ile mücadele veren Kramer, kitabını 1975’te yazmaya başlamış ancak daha sonra bırakmış: “Yıllar boyunca parça parça yazıldı. [2000 yılında] sağlık durumum kötüleşerek karaciğer nakli olduktan sonra ancak bitirme konusunda ciddi davranmaya başladım. Çünkü daha fazla yaşayacağımı düşünmedim. Şimdi ikinci cildi de bitirmem gerekecek.”

Kitapta verilen her bilgi bazı kaynaklara, iddialara ya da rivayetlere dayandırılıyor. Ancak onlar olmadığı ve Kramer’ın bir konuda güçlü bir inancı olduğu zaman da, kendi yorumunu yapmaktan çekinmiyor. “Kitapta katılmadığın hiçbir şey yok” diyen Kramer, “gaydar”, yani gay erkeklerin karşılarındaki erkeklerin de eşcinsel olup olmadıklarını anlamak konusundaki içgüdüsüne de başvurduğunu itiraf etmekten çekinmiyor.

Mesela Lincoln’un cinayeti. Resmi tarihe göre Lincoln’un cinayeti siyasi. Kramer ise aynı fikirde değil. Ona göre bu bir kıskançlık cinayeti. “Hiç cinayeti düzenleyenlerin fotoğraflarına baktınız mı” diye soruyor Kramer, “[John Wilkes] Booth ve [suç ortağı] Lewis Powell o kadar kendilerine hayran ki. İşte buna gaydar diyoruz – heteroseksüel tarihçilerde olmayan şey. Ya da Mark Twain’i alın mesela. Çok büyük bir gay yaşantısı vardı”.

TARİHE GEY BAKIŞ AÇISI

Kitap çoğu püriten Amerikalıları daha şimdiden rahatsız etmeye başladı bile. Ancak bazı tarihçi ve yazarlar kitabın – içerdiklerinin doğru ya da yanlış olması bir yana – cinsel yönelimin eksik olduğu bir tarih anlayışının revize edilebilmesi için mutlaka okunması gerektiğine işaret ediyor.

Gay dergisi “Out” editörü Aaron Hicklin, LGBTİ toplulukların tarihe olan meraklarının giderek arttığını söyleyerek “Bizden saklanan bir tarihi yeniden ortaya dökmek için bir iştahtan” bahsediyor.

Kramer ise, yazarlık kariyerinin en önemli eseri olarak baktığı kitabın ikinci cildini de tamamlamak için günde altı ila sekiz saat arası yazdığını söylüyor, ama bir yandan da aktivizmi ihmal etmiyor. “Bu ülkede ikisini yapmak alışılmamış bir şey, bu yüzden de ciddiye alınmaya biliyorsunuz” diyor Kramer ve ekliyor: “Oysa ben bu kitabın hem bir sanat eseri hem de bir deneme olarak ciddiye alınmasını istiyorum.”

Birgün

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir