Orta Doğu’nun En Büyük Müzik Gruplarından Birinin Vokali Kuir Bir Erkek!

Ortadoğu'nun en büyük rock gruplarından biri Mashrou 'Leila (Lübnanlı "Proje Gecesi") ve grubun lideri Hamed Sinno ise kuir. Grubun tüm şarkılarının Arapça söylendiği göz önüne alındığında, Lübnanlı grup homofobi karşıtlığı ve feminist mesajlar yayınlarken; bölgedeki toplumsal normlara ve geleneklere meydan okuyor ve daha özgür konuşmaya doğru derin bir yol açıyor. İlk çalışmaları, homofobi ve erkek seks …

Ortadoğu’nun en büyük rock gruplarından biri Mashrou ‘Leila (Lübnanlı “Proje Gecesi”) ve grubun lideri Hamed Sinno ise kuir. Grubun tüm şarkılarının Arapça söylendiği göz önüne alındığında, Lübnanlı grup homofobi karşıtlığı ve feminist mesajlar yayınlarken; bölgedeki toplumsal normlara ve geleneklere meydan okuyor ve daha özgür konuşmaya doğru derin bir yol açıyor.

İlk çalışmaları, homofobi ve erkek seks avcılarını hedef aldı ve insanlara yapılan toplumsal baskıyı sorguladı. Grup kurulduktan bu yana geçen 10 yılda, tüm sınırları aşan (yarım milyon Facebook takipçisi) büyük çaplı bir gelişme sağladı.

Mashrou ‘Leila’nın son albümü İbn El Leil (Gecenin Sonu), New Yorker dergisinde kendisine büyük bir yer buldu ve olumlu onlarca yorumla karşılaştı.

Sinno, “Üniversitede tanıştık,” dedi. “Hepimiz aynı bölümde okuduk: mimari tasarım. Sanırım daha önce gruplarla uğraştık, ama ciddiye almadık. O bölümdeki birkaç kişi, bir [müzik] atölye çalışması yapmak istediklerini belirten bir broşür yayınladı.”

Atölye, çok özel bir şeye hızla dönüşmüş, ancak çalışmaların ne kadar zaman aldığını fark ettikten sonra grup, 10 kişiden yediye, daha sonra bugünkü beş üyeye kadar elendi: şarkıcı Sinno, kemancı Haig Papazian, klavyeci ve gitarist Firas Abou Fakher, basçı İbrahim Badr ve davulcu Carl Gerges.

Sinno, Arap dünyasında en tanınmış eşcinsel müzisyenlerden biri olarak gösteriliyor.

Hamed Sinno

Sinno’nun Arapça şarkı yazma amacı, Doğu’daki insanlara grubun mesajlarının Batı kültürünüzünden ithal edilen fikirler olmadığını göstermekti.

“Amerika Birleşik Devletleri’nde, Avrupa’da çalacağımızı hiç düşünmemiştim. Benim için düşüncelerimizi Arapça ifade etmek önemliydi.”

Mashrou ‘Leila’nın ne kadar büyük bir grup olduğuyla ilgili bir fikir vermek için şunu söyleyelim; geçen sonbaharda Kahire Müzik Parkı Festivalinde 35.000’den fazla insana seslendiler.

Rolling Stone performansı sırasında “Hayranlar grupla dayanışma içinde bir gökkuşağı bayrağı sallayarak fotoğraflandı” haberleri çıktı. Fakat bu bölgelerde böyle bir dayanışma her zaman memnuniyetle karşılanmıyor.

Grubun şarkılarından biri olan “Tayf” (“Hayalet”), Lübnan yetkilileri tarafından 2013 yılında kapatılan Beyrut’taki bir gay barını anmak için yazılmıştı. 2017 yazında, Ürdün parlamentosu üyeleri Sinno’nun cinsel yönelimini protesto etti ve sonuç olarak grubun ülkede sahne alması yasaklandı. Bunun gibi tutumlar, Sinno’yu hayatı boyunca rahatsız edici olaylar arasında bıraktı.

Sinno, Ortadoğu’da açıkça kuir olma deneyiminin, ABD’de LGBT olma deneyimiyle paralellik taşıdığını belirtiyor.

Eleştirilere rağmen, Sinno ve grup arkadaşları iktidara gerçeği yazmaya, şarkı söylemeye ve konuşmaya devam ediyor. Ve yakında da duracak değiller.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir