PETA, "eşitliğe ve adalete inanan herkesin birine 'tavuk' demeyi bırakması gerektiğini söyledi. Tartışmalı hayvan yardım kuruluşu PETA, birine "tavuk" demenin, diğer ayrımcılık biçimleriyle aynı derecede "hayvan karşıtı bir hakaret" olduğunu iddia etti. 26 Ocak Salı günü PETA Twitter'da, “Kelimeler daha kapsayıcı bir dünya yaratabilir veya baskıyı devam ettirebilir.” Dedi. “Birine hakaret olarak hayvan demek, insanların …
PETA: Birine Tavuk Demek Homofobi Kadar Kötü!
PETA, “eşitliğe ve adalete inanan herkesin birine ‘tavuk’ demeyi bırakması gerektiğini söyledi.
Tartışmalı hayvan yardım kuruluşu PETA, birine “tavuk” demenin, diğer ayrımcılık biçimleriyle aynı derecede “hayvan karşıtı bir hakaret” olduğunu iddia etti.
26 Ocak Salı günü PETA Twitter’da,
“Kelimeler daha kapsayıcı bir dünya yaratabilir veya baskıyı devam ettirebilir.” Dedi.
“Birine hakaret olarak hayvan demek, insanların diğer hayvanlardan üstün olduğu ve onları ihlal etmekte haklı olduğu efsanesini pekiştiriyor. Üstünlükçü dili reddederek adalet için ayağa kalkın.”
“Hayvan karşıtı hakaretler, bazı türlere olumsuz insan özellikleri uygulayarak hayvanları aşağılamaktadır.”
Hayvanların kurnaz, kirli veya kalpsiz olduğu fikrini sürdürmek, halkı duyarsızlaştırır ve diğer hayvanlara yönelik şiddeti normalleştirir.
“Türcü dil sadece zararlı değil, aynı zamanda yanlıştır. PETA eşitlik ve adalete inanan herkesi kişisel inançlarına ve kullandıkları dile bakmaya ve diğer hayvanları kötüleyen bu modası geçmiş zihniyetten kurtulmaya çağırıyor. “
Hayır kurumu, “tavuk”, “tembel hayvan” ve “sıçanı” “üstüncü dil” ve “hayvan karşıtı hakaretler” olarak gördüğünü söyledi.
Words can create a more inclusive world, or perpetuate oppression.
Calling someone an animal as an insult reinforces the myth that humans are superior to other animals & justified in violating them.
Stand up for justice by rejecting supremacist language. pic.twitter.com/HFmMWDcc5A
— PETA (@peta) January 26, 2021
Şimdilerde yaklaşık 2.000 kez paylaşılan tweet, sosyal medyada öfke ve kafa karışıklığına neden oldu.
Bir kişi şunu yazdı: “Birisi PETA’ya hakaretin ne olduğunu açıklayabilir mi?”
Bir başkası, “PETA’nın LGBTİ+ karşıtı hakaretlerinin bazı insanlar için ne kadar aşırı acı olduğu konusunda hiçbir fikri yok,” diye yazdı, “cehenneme kadar yolları var!’
Bir Twitter kullanıcısı şunları söyledi:
“Merhaba PETA. Önce ırkçılığı bitirmeyi düşünebilir miyiz? Sadece bir düşünce.”
Diğerleri, “hayvan karşıtı hakaretler” hakkındaki tweetin çok saçma olduğunu, hesabın et endüstrisi tarafından ele geçirilmiş olması gerektiği teorilerini paylaşmaya başladı.
Biri şöyle yazdı:
“PETA’nın veganizmi kötü göstermek için tasarlanmış bir et endüstrisi olduğuna gerçekten inanıyorum, çünkü reklam kampanyalarının ve sosyal medya paylaşımlarının her birinin son derece utanç verici olduğu gerçeğini tam anlamıyla başka nasıl açıklayabilirsiniz.”
“Demek istediğim, hayvan hakları söz konusu olduğunda çok fazla kolay şey var, ama işte lanet olası PETA, farelere karşı ırkçı olduğumuzu söylüyor” dedi bir başkası. “Hareketin tamamını gözden düşürmek isteseydim, tam olarak bunu yapardım.” Diye ekledi.
Yoğun eleştirilere rağmen, PETA 28 Ocak Perşembe günü, grubun üyelerinin “türcülük karşıtı bir demo” düzenlediği ve şunu iddia ettiği bir video yayınladı:
“İnsanlara ırkçılık, cinsiyetçilik, homofobi, transfobi ve diğer herhangi bir sosyal adaletsizlik ile savaşırken şunu söylüyoruz, hayvanları ve türcülüğü de göz önünde bulundurun.”