Yunanistan’daki kanun yapıcılar, transseksüel bireylerin yasal geçiş sürecini kolaylaştıracak bir yasa tasarısını kabul etti. Yeni yasaya göre Yunanistan’da artık trans bireylerin yasal olarak tanınmaları için cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmeleri gerekmiyor. Yasa 17 yaş ve üzeri tüm bireyler için geçerli olacak. 15-17 yaş arası çocuklar da yasal cinsiyet tanıma sürecine erişim sağlayabilecek. Ancak yine de tıbbi …
Yunanistan, Transseksüel Çocukların da Yasal Olarak Tanınmasını Kabul Etti
Yunanistan’daki kanun yapıcılar, transseksüel bireylerin yasal geçiş sürecini kolaylaştıracak bir yasa tasarısını kabul etti.
Yeni yasaya göre Yunanistan’da artık trans bireylerin yasal olarak tanınmaları için cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmeleri gerekmiyor.
Yasa 17 yaş ve üzeri tüm bireyler için geçerli olacak.
15-17 yaş arası çocuklar da yasal cinsiyet tanıma sürecine erişim sağlayabilecek.
Ancak yine de tıbbi kuruldan bir sertifika almaları gerekiyor.
Ayrıca trans bireylerin bu imkana erişebilmesi için bekar olmaları gerekiyor.
Yasal tanınmanın işleme konabilmesi için bir yargıcın değerlendirmesi de gerekli.
ILGA-Avrupa yöneticisi Evelyne Paradis yasayı şöyle değerlendirdi: “Gelişim var, ancak mükemmel değil.
“Bugün ileri yönelik büyük bir adım atıldı ancak bu adım halen Yunanistan’daki tüm trans bireyleri kapsamıyor.”
Konu tartışmaya ilk açıldığında yasanın 15 yaşından itibaren tüm trans bireylere kimlik kartları ve resmi evraklarda cinsiyet ibaresini değiştirme hakkı sunacağı ve fiziksel geçiş süreci hakkında bir kanıt gerekmeyeceği söylenmişti.
Bu tartışmadan önce trans bireyler yasal tanınma imkanına sahip olabilmek için cinsiyet değiştirme ameliyatı ve psikiyatrik süreçlerden geçmek zorundaydı.
Yunanistan’da düzenlenen yasa ile bireylerin yalnızca beyanat ile resmi evraklarda cinsiyetlerini değiştirebileceği söylenmişti.
Söylenene göre bu yasa ile bireyler 15 yaşından itibaren cinsiyet ibarelerini yasal olarak değiştirebilecekti ki bu hak İngiltere’de 18 yaş ve üzerindeki bireylere veriliyor.
Yasaya göre kanunen cinsel kimlik değiştirmek tıbbi testlere, terapilere ve ameliyatlara değil kişisel tercihe bağlı bir durum olacaktı.
Yunanistan’daki transseksüel topluluğu önerilen bu yasa değişikliğini büyük bir coşkuyla kutlamıştı.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras bu hareketin “uzun zamandır ötekileştirilmiş bir kesimin temel insan hakları” ile ilgili olduğunu savunmuştu.
“Biz ses çıkaramayanların ya da sesi bastırılanların yanındayız.
“Hayatları boyunca baskı altında kalan azınlıkların, tüm eşitsizlikler ve dışlanmalara maruz kalan bireylerin yanındayız.
“Savunmayı amaçladığımız şey bu insanların temel haklarıdır,” diye belirtti Çipras.
Transseksüel destek derneğinin lideri Anna Apergi yasayla ilgili şöyle konuştu: “Tabii ki yasadan yanayız, çünkü bu hayatlarımızı doğrudan ilgilendiriyor.
“Bu varlığımızın tanınmasıyla alakalı bir durum.”
Yorumlar