fbpx   .  

Erkek Öğrenciler Cinsiyetçi Uygulamaya ‘Omzu Açık’ Kıyafetler Giyerek Tepki Gösterdi

Kaliforniya’da bir lise, okulun ilk gününde ‘omuzları açık’ üstlerle okula gelen 50 kız öğrenciyi evlerine geri gönderdi. Bunun üzerine aynı lisede öğrenci olan erkekler, okula omuzları açık üstlerle giderek ‘Cinsiyetçi uygulamanızı kınıyoruz’ sözleriyle kız öğrencilerle dayanışma gösterdi.

Bilinenlere göre, kıyafet yönetmelikleri ve cinsiyetçi üniformalar ABD’de 2010’dan sonra kullanılmaya başlanmıştı.

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Hollister’daki San Benito Lisesi’nde de ‘kıyafet yönetmeliği’ birkaç yıl önce devreye girmişti.

 

Fakat lise öğrencilerinin ifadesine göre 14 Ağustos’ta okula ‘omuzları açık’ üstlerle gelen 50 kız öğrenciyi evlerine geri gönderen okul yönetimi, ilk defa yönetmeliğini ‘zorla uyguladı’.

Independent’ın haberine göre aynı gün omuzlarından göğüslerine birçok yerleri kıyafetlerinden görünen hiçbir erkek öğrencinin eve gönderilmemesi okulun öğrenciler tarafından ‘cinsiyetçilikle’ suçlanmasına sebep oldu.

Öğrenciler, yıllık fotoğraflarında da birçok kız öğrencinin omzu açık üstler giydiğini söyleyerek yönetime bunun ‘normal’ olduğunu açıklamaya çalıştı. Erkekler kız öğrencilerle dayanışmak için ‘omzu açık’ üstler giydi.

Kız öğrenciler ile dayanışan erkek öğrenciler, durumu protesto etmek için okula aynı kız öğrencilerin giydiği gibi omzu açık üstlerle gitti.

Kararın onların güvenliği için alındığının’ söylenmesi üzerine bir kız öğrenci şöyle konuştu:

“Benim giydiğim şey kimseye fiziksel bir zarar vermiyor. Kimseye zarar vermeyen tişörtümü giyebilmek için yönetimle kavga ettiğime inanamıyorum. Yönetim ‘bunun bizim iyiliğimiz için olduğunu’ söylüyor. Peki, bizi neyden koruyorsunuz? Ne giyersem giyeyim kimsenin bana dokunmaya hakkı yoktur. Daha önemli şeylere odaklanın.”

Erkek protestoculardan Andrei Vladimirov da ‘bunun kadını aşağılamak olduğunu’ söyledi; 

“Bu ‘çocukları güvende tutmak için’ gerekçesiyle ilgili problemli bulduğum şey: Eğer biri bir kadına saldırırsa burada saldırganın değil kadına sorumluluk yüklenmesi. Bir kadın asla objeleştirilmeyi, tacize veya tecavüze uğramayı istemez, aksi düşünce topluma zarar verir. Kadınlar bireydir, kendi adlarına konuşup karar alabilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.