Yeni Zelanda Eşcinsel Dönüşüm Terapisini Yasaklıyor!

Yeni Zelanda, LGBTİ+ haklarını kazanmak için eşcinsel dönüşüm terapisini yasaklayan bir yasa tasarısı sundu. Yeni yasaya göre 18 yaşından küçükler üzerinde zararlı uygulamayı tatbik edenler 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabiliyor. Dönüşüm terapisi, bir kişinin cinselliğini veya cinsiyet kimliğini değiştirme girişimi anlamına gelir ve genellikle elektroşok tedavisi veya dua gibi çağdışı teknikleri içerir. …

Yeni Zelanda, LGBTİ+ haklarını kazanmak için eşcinsel dönüşüm terapisini yasaklayan bir yasa tasarısı sundu.

Yeni yasaya göre 18 yaşından küçükler üzerinde zararlı uygulamayı tatbik edenler 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabiliyor.

Dönüşüm terapisi, bir kişinin cinselliğini veya cinsiyet kimliğini değiştirme girişimi anlamına gelir ve genellikle elektroşok tedavisi veya dua gibi çağdışı teknikleri içerir.

Hükümet yasayı 30 Temmuz Cuma günü tanıttı.

Adalet Bakanı Kris Faafoi, Reuters’e yaptığı açıklamada tasarının öneminden bahsetti.

“Dönüşüm uygulamalarının modern Yeni Zelanda’da yeri yok. Bu uygulama, herhangi bir kişinin cinsel yöneliminin, cinsiyet kimliğinin veya cinsiyet ifadesinin bozulduğu ve düzeltilmesi gerektiğine dair yanlış inanca dayanıyor.”

“Buradaki ve yurtdışındaki sağlık profesyonelleri, dini liderler ve insan hakları savunucuları, bu uygulamalara karşı zararlı ve gökkuşağı topluluklarının üyelerine karşı önyargı, ayrımcılık ve istismarı sürdürme potansiyeline sahip oldukları için tepki gösterdiler.”

Tasarı açıklandıktan sonra, Yeni Zelanda Yeşiller Partisi hükümeti ve dönüşüm terapisini yasaklama yönündeki adımlarını övdü.

“Birlikte başardık! Gökkuşağı whānau, hükümete dönüşüm tedavisinin bir suç olduğunu ve bu şekilde muamele edilmesi gerektiğini söyledi ve hükümet dinledi” diye tweet attılar.

Yeni yasa tasarısı, Faaioi’nin bu yılın başlarında kendisi ve işçi partisi hükümetinin insanlık dışı eylemi yasaklama planlarını açıklamalarının ardından geldi.

“Hükümet, yasayı bu yılın ortasına kadar Parlamento’ya getirecek ve bu yılın sonuna kadar veya en geç Şubat 2022’ye kadar bir yasağın yasalaşması amacıyla bir politika geliştirmek için çalışıyor” dedi. 

“Bunun önemli bir konu olduğunu biliyoruz, bu yüzden taahhüdü geçen yılki seçimden önce yaptık.”

Kabul edilirse, Yeni Zelanda dönüşüm terapisini yasaklayan ülkeler arasına katılacak.

Haziran ayının sonunda Kanada, uygulamayı suç sayan tarihi bir yasa tasarısını onayladı.

Tasarı şu anda Senato’da askıda ve Eylül ayında oylanacak.

Temmuz ayında Minnesota, ABD’de sorunlu prosedürü yasaklayan 21. eyalet oldu.

Kraliçe II. Elizabeth, Birleşik Krallık hükümetinin korkunç uygulamayı yasa dışı hale getirecek bir yasa çıkarma planlarını da açıkladı.

Kraliçe, “Irksal ve etnik eşitsizlikleri ele almak ve dönüşüm terapisini yasaklamak için önlemler getirilecek” dedi.

 

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir