Malezya'nın önde gelen dini ve hükümet liderlerinden bazıları, ülkenin birkaç yerel haber kuruluşunun bildirdiğine göre şu anda camilerde trans ve cinsiyet kalıplarına uymayan insanlara federal bir yasak getirmeyi düşünüyor. Uygulanırsa, hareket, ülkenin kuzeyindeki Perlis eyaleti tarafından Haziran ayında kabul edilen benzer bir yasağı tekrarlayacak. Malezyalı haber kuruluşu The Star’a göre Cuma günü Başbakanlık Diyanet İşleri …
Malezya Trans Müslümanların Camilere Girmelerini Yasaklayabilir
Malezya’nın önde gelen dini ve hükümet liderlerinden bazıları, ülkenin birkaç yerel haber kuruluşunun bildirdiğine göre şu anda camilerde trans ve cinsiyet kalıplarına uymayan insanlara federal bir yasak getirmeyi düşünüyor. Uygulanırsa, hareket, ülkenin kuzeyindeki Perlis eyaleti tarafından Haziran ayında kabul edilen benzer bir yasağı tekrarlayacak.
Malezyalı haber kuruluşu The Star’a göre Cuma günü Başbakanlık Diyanet İşleri Bakan Yardımcısı Datuk Ahmad Marzuk, “Bana göre Perlis’in yaptığı taklit edilebilecek bir şey çünkü bir adam camiye başörtülü olarak girerse bu çok uygunsuz olur” dedi.
Trans kadınlardan bahsediyor gibi görünen Marzuk, bir “erkeğin” camiye “tövbe etmek” için gelmesinin sorun olmadığını ekledi, ancak trans kadınların camilerin kadın bölümlerine girmesinin “mahremiyetlerini bozacağını” öne sürdü.
Marzuk, “Diğer eyaletleri Perlis’te yapılanları takip etmeye teşvik etmek istiyorsak, meydana gelen vakaların ciddiyetine bakmalıyız” dedi. Ancak aynı röportajda, başkanlığın camilerde transların görüldüğüne dair herhangi bir rapor almadığını da itiraf etti.
İslami bir dini otorite olan Penang müftüsü Wan Salim Wan Mohd Noor, Pazar günü bir röportajda Marzuk’un yorumları hakkında soru sorulduğunda “bu gruba çok sıcak olduğunu ve genel halk tarafından kabul edilmesini umduğunu” söyledi.
Malezyalı haber sitesi Bernama’ya göre, “Ancak, düzenli toplumun kültürüne ve normlarına uyum sağlamak için de çaba göstermeliler” diye devam etti. Noor, transların “doğa ve din kanunlarına aykırı” olduğunu ve trans olarak açıkça yaşamanın “hayatta çeşitli zorluklarla karşılaşmalarına neden olacağını” sözlerine ekledi.
‘Cami yönetimi, İslami ibadethanelerin kutsallığına uygun kıyafetlerle saygı göstermeleri ve artık hor ve garip görülmemeleri için gruba nazikçe ve ihtiyatlı bir şekilde tavsiyede bulunmalıdır” dedi.
Noor daha önce, 2018’de aktivistlerin Penang’daki bir sergide LGBTİ+ portrelerinin kaldırılmasını protesto etmeleri sebebiyle LGBTİ+ bireyleri hayvanlarla karşılaştırmıştı. Noor, “Bu insanların uğruna savaştıkları şey aslında hayvan hakları çünkü insanların özgürlüğünün din ve kültüre bağlı olması gerekiyor” diyen Noor, bu tür sergilerin “ırklarını ve ülkelerini uçurumun eşiğine getirebilecek sapkın ve ahlaksız sanatlar” olduğunu da sözlerine ekledi.”
Ne Noor ne de Marzuk doğrudan herhangi bir kışkırtıcı olaya atıfta bulunmasa da yorumları 2018’de “İslami bir okulda kılık değiştirmek” ile suçlanan trans kadın ve kozmetik girişimcisi Nur Sajat Kamaruzzaman’ın tutuklanmasının ardından geldi.
VICE’a göre, Kamaruzzaman bu yılın başlarında Şubat ayında bir mahkeme tarihini kaçırdıktan sonra, Malezya polisi ve dini makamlar onun için 122 memurdan oluşan bir arama ekibi oluşturduı.
Kamaruzzaman, göçmenlikle ilgili suçlar nedeniyle Tayland makamları tarafından gözaltına alındığı 8 Eylül’e kadar yakalanmamayı başarmıştı. Coconuts’a göre Kamaruzzaman, pasaportunun iptal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu’na kaydoldu ve Avustralya’ya iltica etmeyi planlıyor. Bu arada, her iki haftada bir Tayland göçmenlik bürosuna gitmesi gerekiyor.
VICE’a göre Kamaruzzaman, şeriat kanunlarına göre mahkum olması halinde “İslam’a hakaretten” üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Kamaruzzaman tutuklanmadan önce, kapattığı Instagram hesabından İslam’dan ayrıldığını duyurduğunda transfobik ölüm tehditleri aldığını paylaştı.