Genetik Çalışmalar, Eşcinselliğin Evrimini Aydınlatmak İçin Bilim İnsanlarına İpucu Verdi

Evrimsel biyologlara göre, eşcinselliğin genetik altyapısı bir paradoks gibi görünüyor. Teorik olarak, yalnızca aynı cinsiyetten başkalarına ilgi duyan insanlar ve diğer hayvanların, biyolojik çocuk üretme olasılığı düşük olmalıdır, bu nedenle, insanları eşcinselliğe yatkın hale getiren herhangi bir gen, nadiren gelecek nesillere aktarılacaktır. Yine de aynı cinsiyetten çekim insanlarda yaygın bir durum ve araştırmalar bunun kısmen …

Evrimsel biyologlara göre, eşcinselliğin genetik altyapısı bir paradoks gibi görünüyor. Teorik olarak, yalnızca aynı cinsiyetten başkalarına ilgi duyan insanlar ve diğer hayvanların, biyolojik çocuk üretme olasılığı düşük olmalıdır, bu nedenle, insanları eşcinselliğe yatkın hale getiren herhangi bir gen, nadiren gelecek nesillere aktarılacaktır. Yine de aynı cinsiyetten çekim insanlarda yaygın bir durum ve araştırmalar bunun kısmen genetik olduğunu gösteriyor.

Yüz binlerce insandan elde edilen veriler üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar artık eşcinsel davranışlarla ilişkilendirilebilecek genetik kalıpları belirlediler ve bunların insanların farklı cinsiyetten eşler bulmasına ve üremesine nasıl yardımcı olabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, 23 Ağustos’ta Nature Human Behaviour1’de yayınlanan bulgularının, insanları eşcinselliğe yatkın hale getiren genlerin neden aktarılmaya devam ettiğini açıklamaya yardımcı olabileceğini söylüyorlar. Ancak diğer bilim insanları, bu verilerin kesin sonuçlar sağlayıp sağlayamayacağını sorguluyor.

Daha önceki araştırmalarda, araştırmacılar, en az bir aynı cinsiyetten partneri olan kişilerin, genom boyunca dağılmış küçük genetik farklılık kalıplarını paylaşma eğiliminde olduğunu bulmuşlardı. Bu varyasyonların hiçbiri, cinsel davranışı tek başına büyük ölçüde etkilemiyor gibi görünüyordu, bu da bir ‘eşcinsel geni’ belirtisi bulamayan önceki araştırmaları destekliyordu. Ancak varyantların toplanması, genel olarak küçük bir etkiye sahip gibi görünüyordu ve kalıtsallığın %8 ila %25’ini açıklıyordu.

Daha sonra araştırmacılar, 60 nesil boyunca insan evrimini simüle etmek için bir bilgisayar algoritması kullandılar. İnsanların hayatta kalmasına veya üremesine bir şekilde yardımcı olmadıkça, aynı cinsiyetten davranışlarla ilişkili genetik çeşitlilik dizisinin sonunda ortadan kalkacağını buldular.

Örtüşen Genler

Zietsch ve ekibi, bu genetik kalıpların bir kişinin cinsel partner sayısını artırarak evrimsel bir avantaj sağlayıp sağlayamayacağını test etmeye karar verdi. Sadece heteroseksüel seks yapmış olan katılımcıları, sahip olduklarını söyledikleri partner sayısına göre sıraladılar ve çok sayıda partneri olan kişilerin, ekibin aynı cinsiyetten partneri olan kişilerde bulduğu bazı genetik işaretleri paylaşma eğiliminde olduğunu buldular.

Araştırmacılar ayrıca, aynı cinsiyetten kişilerle karşılaşan kişilerin, kendilerini risk alan ve yeni deneyimlere açık olarak tanımlayan kişilerle genetik belirteçleri paylaştığını buldular. Eşcinsel davranışlarla bağlantılı genleri olan heteroseksüel insanlarla, görüşmecilerin fiziksel olarak çekici olarak değerlendirdikleri arasında küçük bir örtüşme vardı. Zietsch, karizma ve cinsel dürtü gibi özelliklerin aynı cinsiyetten davranışlarla örtüşen genleri paylaşabileceğini öne sürüyor, ancak bu özelliklerin verilere dahil edilmediğini, bu yüzden “sadece tahmin ediyoruz” diyor.

Hamer, karmaşık bir davranışı genetikle ilişkilendirmenin son derece zor olduğunu kabul ediyor, ancak ekibin cinsel yönelimi araştırmasından memnun olduğunu söylüyor. “İnsan ırkı için itici bir güç olduğu düşünüldüğünde, çok az çalışılmış bir alan” diyor.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir